Grecii au spus NU Europei - Cum au reactionat liderii din UE si Rusia

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 23:05
30350 citiri
Grecii au spus NU Europei - Cum au reactionat liderii din UE si Rusia
Foto: Hepta.ro

Liderii politici din Europa si Rusia si-au exprimat opiniile in legatura cu rezultatul referendumului din Grecia, unde populatia s-a pronuntat covarsitor impotriva masurilor de austeritate solicitate de creditorii internationali ai tarii.

Referendum in Grecia: elenii au spus "NU" Europei

Frustrare in Germania: Cancelarul Angela Merkel a tinut un discurs in fata coalitiei de guvernare, in cadrul caruia l-a criticat pe premierul grec Alexis Tsipras pentru decizia de a merge inainte cu referendumul, arata revista Spiegel, citata de Greek Reporter. Se pare ca "doamna de fier" a Europei nu si-a ascuns iritarea fata de modul in care se face politica la Atena si l-a acuzat pe liderul Guvernului elen ca incalca principiile Europei.

Si alti politicieni nemti au reactionat la rezultatele referendumului din Grecia. Conservatorul Hans Michelbach a mentionat ca aceasta tara o va duce mai bine in afara zonei euro, informeaza Sky News, iar colegul sau de partid Michael Fuchs a transmis ca prim-ministrul grec a cauzat un dezastru. "Regret foarte mult acest rezultat", a opinat acesta, potrivit agentiei Reuters.

Mai mult, el considera ca nu se poate ajunge la o intelegere cu elenii in urmatoarele 48 de ore. La randul sau, vicecancelarul Sigmar Gabriel considera ca e improbabil ca negocierile sa fie reluate.

Franta e impartita in doua: Francois Hollande, presedintele din Hexagon, se va intalni cu Angela Merkel, luni, pentru a discuta situatia din Grecia, potrivit administratiei prezidentiale de la Paris. Se pare ca cei doi trebuie sa gaseasca o modalitate de a colabora cu Tsipras si sa salveze tara in acelasi timp.

Insa Opozitia franceza este de alta parere. Marine Le Pen, cea care conduce partidul eurosceptic Frontul National, a salutat rezultatul referendumului, precizand ca va pune capat "oligarhiei Uniunii Europene". "Votul va pava drumul catre o abordare mai sanatoasa (a negocierilor - n.red.) ", a opinat aceasta, potrivit Reuters.

Italia nu vede luminita de la capatul tunelului: Ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni, invita cele doua parti la discutii, insa avertizeaza ca nu exista scapare din labirintul grec, in contexul unei Europe slabite, care nu da semne de crestere, informeaza Telegraph.

Belgia e optimista: Ministrul de Finante belgian spera la gasirea unei solutii. Johan Van Overtveldt sustine ca votul "nu", epxrimat in majoritate de eleni, complica putin situatia. Insa el a indemnat la dialog, precizand ca Europa are mereu portile deschise pentru Grecia, arata AFP.

De asemenea, fostul premier belgian Guy Verhofstadt sustine ca Tsipras trebuie sa primeasca o a doua sansa.

Rusia vede rupturi: Moscova considera ca votul de la referendum duce mai aproape Grecia de iesirea din zona euro, potrivit AFP. Declaratia a fost facuta de secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Alexei Likhachev.

Spania: Premierul de la Madrid Mariano Rajoy sustine ca Grecia se va confrunta cu multe provocari. "Europa a aratat mereu ca este solidara Greciei, insa zona euro nu poate fi un club a la carte, in care ai de ales".

Slovacia: Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, si-a exprimat dezamagirea pe Twitter in legatura cu rezultatul referendumului din Grecia. "Cosmarul arhitectilor monedei euro e pe cale sa se adevereasca", a mai spus acesta, referindu-se la iesirea elenilor din uniunea monetara.

Letonia: Ministrul leton de Externe a reactionat pe Twitter. "In timp ce respectam rezultatul referendumului din Grecia, e clar ca vor fi consecinte pentru toata lumea, iar cele mai grele vor fi resimtite de poporul elen", a scris Edgars Rinkēvics.

Romania: Nici premierul Victor Ponta, nici presedintele Klaus Iohannis nu au oferit vreun comentariu legat de rezultatul referendumului din Grecia.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#reactii referendum Grecia, #reactii vot Grecia, #reactii UE vot grecia, #reactie Rusia vot Grecia , #criza Grecia