Grecia: Consultarile au esuat, urmeaza anticipate

Autor: Ana Ilie
Marti, 15 Mai 2012, ora 16:08
3921 citiri
Grecia: Consultarile au esuat, urmeaza anticipate

Presedintia elena a anuntat, marti dupa-amiaza, ca nu s-a ajuns la nicio intelegere intre partidele parlamentare privind formarea unui guvern, si se vor organiza alegeri anticipate.

Un guvern interimar va fi numit miercuri, pentru a conduce tara pana la alegerile ce vor fi cel mai probabil organizate in luna iunie. Guardian scrie ca, la iesirea de la consultari, liderul socialistilor, Evangelos Venizelos, fost ministru de Finante, si-a exprimat speranta ca grecii care voteaza la anticipate vor lua o "decizie matura" de aceasta data, adaugand: "Pentru numele lui Dumnezeu, sa nu mergem spre mai rau".

Urmatorul pas este ca liderii politici sa se reuneasca la palatul prezidential din Atena, miercuri, la ora locala 13.00, pentru a numi un guvern interimar.

Vestile de la Atena au provocat imediat convulsii pe burse, euro prabusindu-se accentuat, la minimul ultimelor patru luni, pana la valoarea de 1,2786 euro pentru un dolar.

Liderii partidelor politice elene care au intrat in Parlament in urma alegerilor din 6 mai, cu exceptia partidului de extrema stanga, care s-a retras din consultari, s-au intalnit marti, intr-un ultim efort de a scoate tara dintr-o "fundatura", dupa cum s-a exprimat liderul socialistilor eleni, Evangelos Venizelos.

Vorbind luni dupa intalnirea cu presedintele Karolos Papoulias si liderii Noii Democratii si Stanfii Deocratice, Venizelos a precizat ca marti se va incerca formarea unui guvern "cu figuri non-politice si distinse".

Grecia a pierdut, marti, ultima sansa de a rezolva criza politica in care s-a scufundat tara, pe fondul presiunilor din partea partenerilor din eurozona.

La alegerile generale, votantii greci si-au manifestat nemultumirea fata de masurile dure de austeritate impuse de creditorii tarii in schimbul imprumuturilor de urgenta de 130 de miliarde de euro. Stanga radicala, reprezentata de partidul Syriza, castiga tot mai mult teren si este creditata cu cele mai multe sanse la o eventuala runda de alegeri anticipate, candidand cu o platforma ce militeaza pentru ruperea intelegerilor internationale si renuntarea la planul de salvare.

Luni, pe fondul discutiilor din Grecia, la Bruxelles, ministrii de Finante din eurozona au insistat ca Grecia trebuie sa accepte pe deplin planul de salvare, ori sa accepte consecintele, adica iesirea din blocul cu 17 membri.

Germania, cea care insista pe masurile dure de austeritate, a subliniat ca este vitala numirea unui guvern la Atena, in vreme ce seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat speranta ca Grecia va ramane in eurozona, respectandu-si angajamentele internationale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grecia esec formare guvern, #Grecia organizare anticipate , #Grecia