Grecia, din lac in put - Alegerile care nu au rezolvat mai nimic

Luni, 18 Iunie 2012, ora 08:52
5506 citiri
Grecia, din lac in put - Alegerile care nu au rezolvat mai nimic
Foto: The Telegraph

Prabusirea eurozonei ar putea fi asemuita cu declinul Pactului de la Varsovia, numai ca procesul este mai complex si prelungit.

Fortele politice pro-austeritate au castigat alegerile din Grecia, dar analistii avertizeaza ca negocierile care urmeaza sunt aproape mai dure si mai riscante decat scrutinul propriu-zis.

Ultimele rezultate partiale arata ca Noua Democratie, partid pro-austeritate, a castigat cele mai multe voturi, fiind urmat de Pasok si de socialistii radicali de la Syriza.

Potrivit The Telegraph, cea mai probabila alianta de guvernare este Noua Demcratie - Pasok.

Problema este ca Pasok n-ar prea vrea sa guverneze daca Syriza nu primeste un rol in conducerea tarii. Syriza a spus deja "nu" unei mari coalitii, ceea ce inseamna ca Pasok ar putea sa blufeze atunci cand sustine ca este de acord sa imparta povara austeritatii cu formatiunea castigatoare in alegeri.

Alegeri in Grecia: Partidele pro-europene castiga alegerile si formeaza Guvernul

Negocierile politice au inceput deja, iar Noua Democratie are la dispozitie trei zile pentru a forma un nou guvern. Cu alte cuvinte, euro poate fi considerat in siguranta pana la urmatoarele alegeri, adica peste sase saptamani?

Obsesia mentinerii integritatii euro - o retragere a Greciei avand, fara indoiala, consecinte dramatice - a facut ca puterile europene sa semene izbitor cu Uniunea Sovietica si modul in care aceasta a tinut cu dintii de comunism.

In Italia si Grecia premierii au fost debarcati din cauza crizei economice, iar vointa poporului este, in mod clar, o politica de reducere a masurilor de austeritate, mai degraba o virare spre radicalizare.

Alegeri in Grecia: Neonazistii si comunistii intra in Parlament

Syriza reprezinta aceasta posibilitate, iar majoritatea votantilor sai a fost formata din tineri.

Potrivit sondajelor de la iesirea de la urne, Syriza a fost votata in mare parte de alegatori cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, ceea ce nu este surprinzator. De-a lungul si de-a latul Europei, tinerii au fost cei care si-au strigat nemultumirile. Ei au fost cei care au iesit in strada si au raspandit miscarea "Ocuppy".

Pana una alta, soarta grecilor nu este in mana grecililor, ci in mana consumatorilor germani si a decidentilor politici din Uniunea Europeana. Ministrul german de Externe a declarat, duminica seara, ca "ar putea exista schimbari substantiale in planul de austeritate, probabil ca vom analiza posibilitatea unei amanari".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Grecia negocieri Guvern, #alegeri Grecia rezultat, #efecte alegeri Grecia , #Grecia