Grecia e prima tara care a aprobat aderarea Macedoniei de Nord la NATO

Sambata, 09 Februarie 2019, ora 07:48
4193 citiri
Grecia e prima tara care a aprobat aderarea Macedoniei de Nord la NATO
Foto: captura video Facebook / Alexis Tsipras

Parlamentul Greciei a aprobat vineri seara viitoarea aderare a Macedoniei de Nord la NATO, ultima etapa a acordului greco-macedonean asupra schimbarii numelui micului stat vecin din Balcani.

Astfel, Parlamentul de la Atena a votat pentru ratificarea "protocolului privind aderarea la NATO a Macedoniei de Nord", cu 153 de voturi pentru, 140 contra si o abtinere, relateaza AFP.

"Doresc sa urez bun venit Macedoniei de Nord, o tara prietena a Greciei, o tara care trebuie sa fie un aliat in eforturile noastre pentru a instala securitatea, stabilitatea si pacea in regiune", a declarat premierul Alexis Tsipras in fata deputatilor. "Istoria ne va judeca. Cred ca ne-am indeplinit datoria patriotica", a spus el chiar inainte de vot.

Ambasadorii celor 29 de membri ai Aliantei Nord-Atlantice au semnat miercuri protocolul de aderare a Macedoniei la Alianta Nord-Atlantica, un pas important catre acceptarea tarii balcanice drept al 30-lea membru al organizatiei.

Citeste mai multe despre: Decizie istorica: NATO a semnat protocolul de aderare cu Macedonia (Video) .

Atena s-a opus pana in prezent acestei aderari cat timp Macedonia nu isi schimba numele. Cele doua tari au semnat in iunie acordul zis de la Prespes (sau Prespa) care schimba numele Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei in "Republica Macedonia de Nord".

Parlamentele macedonean si grec au adoptat succesiv acest acord care pune capat unei dispute diplomatice de aproape 30 de ani intre cele doua tari. In baza acordului, deputatii greci trebuiau sa voteze acordul privind aderarea Macedoniei de Nord al NATO si sa notifice Skopje despre votul lor.

Macedonia de Nord poate de acum sa notifice schimbarea numelui sau la ONU, care o va adopta.

Aderarea Macedoniei de Nord la NATO va deveni efectiva dupa ce toate statele membre vor ratifica protocolul. Procesul a durat un an in cazul Muntenegrului.

Obiectivul este aderarea odata cu summitul NATO din decembrie de la Londra, dar Macedonia de Nord urmeaza in principiu sa participe ca "invitata" la o reuniune a ministrilor de externe ai NATO, in aprilie, la Washington.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Grecia votat Macedonia NATO , #Grecia