Grecia, imaginea in oglinda a Romaniei lui Ceausescu

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 18:03
3676 citiri
Grecia, imaginea in oglinda a Romaniei lui Ceausescu
Foto: express.be

Atunci cand Grecia se uita in oglinda, vede imaginea Romaniei lui Ceausescu, este de parere un grec, membru al Comisiei Nationale pentru Drepturile Omului. Observatia acestuia se refera la incalzirea centrala de care beneficiaza elenii.

Dupa ce Guvernul grec a crescut taxele pe petrol, care a fost raportat la pretul benzinei, grecii s-au reorientat masiv la lemne pentru a-si incalzi casele in aceasta iarna.

Stratul de smog care inconjoara Atena, si care disparuse in ultimii ani, a reaparut, remarca site-ul Express.be. Astfel, Asociatia Medicala a Atenei a tras deja un semnal de alarma asupra efectelor daunatoare sanatatii pe care le are poluarea generata de arderea lemnului.

La sfarsitul saptamanii, concentratia de particule fine din atmosfera a atins 150 mg/m3, in conditiile in care nivelul de urgenta este fixat la 50 mg/m3.

In ziarul grec Ta Nea, Kostis Papaioannou, un membru al Comisiei Nationale pentru Drepturile Omului, observa ca aceasta poluare este foarte evocatoare.

"Acest strat de smog este exemplul cel mai vizibil al enormei intoarceri in trecut a tarii noastre. Este precum o calatorie brusca inapoi in timp. Grecia s-a reintors decenii in trecut, si atunci cand se priveste in oglinda, descopera Romania lui Ceausescu.

Sistemele de incalzire centrala au fost oprite in centrul orasului si la periferii, iar oamenii le-au inlocuit cu semineele si cu sobele lor cu lemne, pentru a se incalzi. Familiile care lupta cu mici radiatoare electrice pentru a sta la caldura sunt simbolul unei schimbari integrale in viata cotidiana.

Familiile se limiteaza la o singura camera incalzita pentru a-si efectua toate activitatile. Cei care se aventureaza in oras se limiteaza la esential. Acest strat de smog este semnul care anunta viitorul sumbru al recesiunii, iar smogul va ramane suspendat in aer, oricare ar fi noutatile economice de moment pentru tara", a spus Papaioannou.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Grecia comparata Romania Ceausescu, #poluare Atena Romania Ceausescu , #Grecia