Grecia, pregatita pentru un asediu economic - Tsipras cere vot pentru demnitate: Spuneti NU celor care va terorizeaza!

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 23:49
17590 citiri
Grecia, pregatita pentru un asediu economic - Tsipras cere vot pentru demnitate: Spuneti NU celor care va terorizeaza!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul Alexis Tsipras a reusit nu doar sa imparta Grecia in doua tabere, ci intreaga Europa, dupa ce a convocat referendumul in care le cere elenilor sa se pronunte cu privire la acordul creditorilor externi, care conditioneaza ajutorul financiar pentru Grecia de mai multe reforme si masuri de austeritate.

Daca liderii UE au anuntat ca un rezultat negativ al referendumului ar putea echivala cu iesirea Greciei din zona euro, guvernul de la Atena insista ca asa ar primi o "mana buna" cu care sa se intoarca la masa negocierilor pentru a obtine un acord "sustenabil". Iar Tsipras pare sa prinda aripi pe masura ce apar informatii care ii sustin discursul. Reuters a dezvaluit ca lideri europeni ar fi incercat sa blocheze publicarea raportului FMI care arata ca datoria elena trebuie restructurata.

Mai mult, liderii europeni par sa nu mai fie uniti in problema greceasca. Seful Consiliului European Donald Tusk a spus ca s-ar putea sa trebuiasca sa ne obisnuim cu ideea ca o tara membra a zonei euro este in faliment si ca s-a ajuns aici din cauza ambelor tabere: "Nimeni din cei implicati nu e un inger".

La Atena au avut loc proteste masive ale ambelor tabere, in jur de 40.000 de oameni iesind in strada sa-si arate optiunea la votul de duminica.

Daca Tsipras a cerut in Piata Syntagma, unde oamenii protestau, un mare vot "NU" ce va echivala cu un vot pentru demnitate si democratie, ministrul de Finante Yanis Varoufakis a dezvaluit ca in aceasta perioada s-au facut multe si tara este pregatita pentru cazul in care va fi supusa unui "asediu economic", existand provizii de alimente si medicamente si rezerve de combustibili.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor din Grecia si ecourile pe care deciziile de la Atena le au in intreaga lume:

23:49 - Va multumim ca ati urmarit impreuna cu noi, si in aceasta zi, desfasurarea evenimentelor din Grecia. Va asteptam si maine pe Ziare.com sa vedem cum evolueaza situatia in ziua de dinainte de referendumul ce va decide soarta elenilor.

23:12 - Un sondaj Ipsos citat de Reuters arata aproximativ aceeasi imagine pentru votul de duminica - 44% ar vota "DA", 43% ar vota "NU" si 12% sunt indecisi.

22:37 - Reuters continua dezvaluirile despre publicarea raportului FMI - Se pare ca, desi liderii europeni s-au opus, sustinand ca documentul va da apa la moara guvernului lui Tsipras, cei care au insistat pentru publicarea raportului in aceasta saptamana au fost americanii.

22:26 - Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a declarat vineri seara ca Grecia este pregatita pentru un asediu economic, are provizii de hrana si de medicamente si rezerve de combustibili care sa le ajunga sase luni.

Varoufakis sustine ca guvernul din care face parte inca lucreaza sub premisa ca liderii zonei euro se vor intoarce la masa negocierilor daca poporul grec spune "NU" duminica la referendum, respingand astfel planul lor de austeritate, informeaza The Telegraph.

"Din fericire, avem rezerve de petrol sa ne ajunga sase luni si provizii de medicamente care sa ne ajunga patru luni", a spus el pentru sursa citata.

22:09 - Tsipras a scris si pe contul sau de Twitter: "Astazi toti ochii sunt atintiti asupra Greciei. Atat din Europa, cat si de pe intreg globul", e mesajul premierului elen.

22:07 - Exista si un al treilea miting la Atena. Partidul Comunist si sustinatorii sai au iesit in strada, numindu-si demonstratia "Nimeni nu ne place, dar noua nu ne pasa".

22:04 - Si tabara celor care sustin masurile creditorilor a fost vizitata de un politician. Primarul Atenei, George Kaminis, a criticat guvernul Tsipras in aplauzele miilor de oameni prezenti la protest.

"Spun ca se va ajunge la un acord in 48 de ore cand toata lumea le tranteste usa in nas", a spus Kaminis.

21:56 - Discursul lui Tsipras a fost foarte scurt. El si-a incheiat alocutiunea cu un nou atac la creditorii europeni: "Duminica spuneti cu mandrie NU celor care ne dau ultimatumuri si ne terorizeaza. Orice s-ar intampla, noi suntem invingatori!".

21:49 - Premierul Alexis Tsipras, imbracat in alb, le vorbeste oamenilor stransi in Piata Syntagma la protestul celor care spun "NU" la referendum.

El i-a asigurat pe sustinatorii sai ca, indiferent ce rezultat va fi duminica, aceste zile sunt o sarbatoare a democratiei. "Poporul grec a luat problema in propriile maini", striga Tsipras de pe scena amplasata in Piata Syntagma.

"Referendumul de duminica este despre a trai cu demnitate in Europa", a mai spus el.

Foto: Captura live streaming Ruptly Tv

21:42 - Sute de oameni sunt in acest moment in statia de metrou de langa Piata Syntagma si incearca sa iasa in strada sa se alature protestelor. Alte sute vin cu fiecare tren care opreste in statie.

21:38 - Tispras a urcat pe scena din Piata Syntagma in aplauzele si uralele multimi.

21:27 - Jurnalistii de la Reuters sustin ca au primit informatii conform carora lideri din Uniunea Europeana au incercat, in zadar insa, sa impiedice publicarea raportului FMI in care expertii Fondului arata ca datoria publica a Greciei este nesustenabila si ea trebuie restructurata.

Reuters arata ca la o intalnire de miercuri a boardului FMI, membri europeni au spus ca este un moment foarte prost pentru ca acest raport sa fie facut public cu 3 zile inainte de referendum. Cu toate acestea, analiza FMI a fost publicata joi.

21:22 - Tsipras a ajuns in Piata Syntagma si incearca sa-si faca loc printre protestatari pentru a ajunge pe scena. El urmeaza sa tina un discurs din care aici, pe Ziare.com, va vom prezenta principalele declaratii.

21:21 - In jur de 40.000 de greci in strada! Autoritatile elene estimeaza ca la fiecare protest participa in jur de 20.000 de oameni.

21:19 - Apar noi fragmente din declaratia lui Donald Tusk. Seful Consiliului European pare sa fi facut o analiza profunda a intregii crize elene si acum prezinta concluziile.

"Poate ca este timpul sa ne obisnuim cu ideea ca vom avea un membru al zonei euro in faliment", a spus Tusk.

21:06 - Jurnalistul Jon Henley de la The Guardian a stat de vorba cu sustinatorii lui Tsipras

"Sunt aici sa strig 'nu' cu toata fiinta mea. Nu austeritatii, nu acestei Uniuni Europene care pare sa nu mai aiba niciun sentiment, nimic", a spus unul dintre protestatari, Panos Stathopoulos, un dentist iesit de curand la pensie.

"Ei cunosc foarte bine situatia si cu toate astea impun aceste masuri menite sa ne slabeasca si mai mult. Imi pare rau pentru parintii fondatori ai Uniunii Europene, nu cred ca si-au imaginat ca aici va ajunge Europa", a mai spus protestatarul.

20:55 - Reuters anunta ca presedintele Consiliului European Doanld Tusk a spus ca referendumul din Grecia nu este un vot despre soarta tarii de a ramane sau nu in zona euro.

"Poate ca cea mai mare greseala, si nu vorbesc doar despre Grecia, a fost acest joc al pasatului vinei de la unii la altii, jocul politic dintre creditori si Grecia. Nimeni din cei implicati nu este un inger.

Pe timp de criza, si din nou nu vorbesc doar despre Grecia, ci despre toate crizele, cea mai mare problema este lipsa de incredere. Primul obiectiv este sa restabilim relatia de incredere cu Grecia", a spus Tusk.

20:49 - Liderul opozitiei din Grecia, fostul premier conservator Antonis Samaras, le-a cerut grecilor sa voteze 'da', pentru a se evita iesirea tarii din zona euro, relateaza agentia EFE, potrivit Agerpres.

"Duminica votam da sau nu pentru euro, nu votam pentru nicio propunere", a afirmat Samaras intr-un mesaj televizat. In opinia sa, partidul Syriza, aflat la guvernare, "a dorit de la inceput sa scoata tara din zona euro cu consimtamantul poporului nostru".

Samaras a acuzat de asemenea Syriza ca a divizat populatia prin convocarea referendumului si ca minte atunci cand spune ca daca votul majoritar va fi 'Nu', atunci va semna imediat un acord mai bun cu creditorii internationali.

"Fac apel la toti grecii sa vina uniti la urne (...) si sa ramana uniti si in ziua urmatoare, pentru ca nu votam doar pentru euro, votam pentru Grecia, pentru o Grecie puternica", si-a incheiat Samaras mesajul.

20:34 - Tsipras va vorbi la ora 21:00 in Piata Syntagma, protestatarilor care il sustin in lupta cu creditorii externi.

20:23 - Tabara lui Tsipras acuza media elena ca transmite doar protestul celor care sustin reformele cerute de creditori.

20:21 - Proteste anti-austeritate in solidaritate cu grecii au loc la aceasta ora in Marea Britanie si Germania.

20:17 - Institutele de sondare anunta ca tinerii in majoritatea lor voteaza "nu" la referendum, in schimb ce cei care vor vota "da" au peste 55 de ani.

20:14 - Mai multi senatori americani i-au trimis o scrisoare sefei FMI Christine Lagarde in care o avertizeaza despre consecintele pe care le va suporta Fondul daca nu se ajunge la o solutie satisfacatoare in cazul Greciei.

19:57 - Se pare ca altercatiile au fost intre politisti si ceea ce ziarele grecesti au numit in decursul zilei de azi "anarhisti". Oamenii stransi in Piata Syntagma pentru a-si arata sustinerea pentru Tsipras s-au delimitat de grupul care a facut probleme.

19:55 - Exista informatii conform carora politistii ar fi intervenit in forta folosind gaze lacrimogene la protestul celor care voteaza "nu". Altercatiile au loc intre fortele de ordine si cateva zeci de persoane care sunt imbracate in negru si poarta casti de protectie pe cap.

19:40 - Liderii principalelor unitati ale fortelor de ordine din Grecia au facut un apel la calm.

"Grecia se afla la un punct de rascruce in istoria sa care va impune masuri inevitabile si dureroase. Toti grecii, uniti si deasupra oricaror simpatii politice, trebuie sa faca tot ce este posibil pentru a infrunta situatia cu calm, ca o natiune unita", se arata in scrisoarea celor 16 lideri ai fortelor de ordine.

19:44 - In Piata Syntagma din fata Parlamentului de la Atena vin valuri si valuri de oameni la manifestatia celor care voteaza 'nu' la referendum. Oamenii poarta, pe langa celebrele pancarte cu "OXI" ('nu' in limba greaca), mesaje in engleza cum ar fi "De ce ma pedepsesti, cu ce am gresit?!" sau care ii transmit ministrului german de Finante "sa se duca naibii".

19:36 - Bancherii greci contactati de The Guardian nu sunt foarte optimisti in ceea ce priveste o revenire la program si functionare normala a bancilor saptamana viitoare.

19:14 - E oficial! Curtea Suprema de la Atena a decis ca referendumul de duminica este constitutional.

19:13 - Membrii celor doua tabere incep sa se stranga in Piata Syntagma, unde are loc atat manifestatia celor care voteaza 'nu' la referendum, cat si cea a celor care vor vota 'da'. Premierul Alexis Tsipras a anuntat ca va tine un discurs in fata sustinatorilor sai. Avand in vedere ca ambele tabere vor fi in acelasi loc, ne putem astepta ca lucrurile sa degenereze.

19:10 - Un nou sondaj de la site-ul Proto Thema arata o diferenta infima intre cei care spun ca vor vota "da" - 41,7% - si cei care vor vota "nu" - 41,1%. Numarul indecisilor este insa mare - 10,7%.

19:02 - Inca se asteapta o decizie a Curtii Supreme din Grecia in legatura cu constitutionalitatea referendului convocat duminica. Legalitatea referendumului a fost contestata de doi cetateni greci, unul dintre ei fost judecator al Curtii, acum avocat.

18:59 - Ministrul de Finante Yanis Varoufakis a dat un interviu Channel 4 ce va fi publicat in aceasta seara. Paul Mason, jurnalistul care l-a intervievat, a anuntat pe Twitter cateva dintre lucrurile pe care Varoufakis le-a spus.

Ministrul elen insista ca cele 4 mari banci ale tarii nu vor ajunge in situatia de a fi salvate asa cum s-a intamplat in cazul Ciprului. Si, desi nu cred ca mai era nevoie sa fie mentionat, Varoufakis a reiterat ca oferta creditorilor externi este una inacceptabila.

18:55 - Oficialii greci din zona bancara tocmai au anuntat ca limita de retragere din bancomate de 60 de euro/zi ramane neschimbata. Existau zvonuri ca plafonul ar fi putut fi coborat la 20 de euro/zi, pe masura ce bancile raman fara lichiditati, informeaza The Guardian.

18:52 - Economistul Gabriel Stern de la Oxford Economics e de parere ca, in ciuda promisiunilor lui Tsipras si Varoufakis, masurile de control de capital vor fi cu siguranta prelungite si dupa ziua de marti, cand ar trebui sa fie ridicate, indiferent daca se voteaza "da" sau "nu" la referendumul de duminica.

18:47 - Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, a declarat ca dupa anuntarea rezultatului de la referendumul elen, conducerea Bancii Centrale Europene se va intruni intr-o sedinta pentru a se decide daca se mentine nivelul de ajutor de urgenta pentru bancile grecesti. El a atras atentia ca extinderea ajutorului a fost agreata doar pana luni, asa ca orice scenariu este posibil, informeaza Reuters.

18:36 - 100 de cercetatori de la European University Institute, o institutie infiintata de membrii Uniunii Europene, sustin ca grecii ar trebui sa voteze "nu" duminica, acesta fiind un nou inceputul pentru Europa.

"Noi, cercetatorii European University Institute,simtim nevoia si datoria de a ne arata sustinerea fata de poporul grec care, de 5 ani, sufera consecintele dramatice ale politicilor de austeritate impuse de Troika si acum se lupta pentru dreptul lor de a-si alege propriul viitor.

Aparam dreptul poporului elen de a-si exprima vointa la referendum si sustinem un vot 'nu' la referendumul de duminica.

Alegerea ce va fi facuta duminica nu este despre guvernul Greciei. Este despre alegerea intre austeritate si democratie pe intreg teritoriul Uniunii Europene. O alegere intre frica si speranta", se arata in comunicatul celor 100 de cercetatori, citat de The Guardian.

18:19 - Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a catalogat vineri drept "complet false" declaratiile ministrului grec de Finante, Yanis Varoufakis, potrivit carora Grecia este aproape de un acord cu creditorii sai internationali.

"Orice politician care spune ca aceste masuri nu vor fi necesare in cazul unui vot negativ este unul care prosteste populatia", a spus Dijsselbloem dupa o reuniune a cabinetului olandez, potrivit Reuters.

Criza in Grecia: Ministrul elen de Finante, acuzat ca minte cu privire la iminenta unui acord

18:14 - Grecia nu a cerut pana in acest moment ajutor financiar din partea Rusiei, a declarat vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Salveaza Rusia Grecia din criza? Anuntul facut de la Moscova

"La aceasta problema a raspuns deja ministrul de Finante (rus) Anton Siluanov. In acest moment, nu exista o astfel de cerere (de ajutor financiar din partea Greciei) ", a afirmat seful diplomatiei de la Moscova, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau din Luxemburg, Jean Asselborn, informeaza agentia TASS, potrivit Agerpres.

17:43 - Cel putin un milion de greci nu vor putea vota la referendum, decat daca se intorc in tara de pe meleagurile pe care se afla. Grecia este unul din putinele state europene in care cetatenii aflati in strainatate nu pot vota, nici la referendum, nici la alegerile generale.

In acest sens, compania Aegean Airways a anuntat joi ca va pune la dispozitie mai multe aeronave pentru a le permite grecilor care locuiesc la Londra si Bruxelles sa vina sa voteze la referendum. Totodata, au fost reduse si preturile biletelor. O cursa dus-intors de la Bruxelles va fi 199 de euro, iar o cursa dus-intors de la Londra va costa 148 de lire sterline.

Ministrul elen de Finante: Acordul dintre Grecia si creditori este aproape finalizat

17:41 - Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a declarat pentru The Local ca nu va exista niciun ajutor financiar imediat pentru Grecia dupa votul de duminica, indiferent de rezultatul sau.

"Un nou acord va trebui negociat pornind de la o cu totul alta baza si cu termeni mult mai duri", a avertizat Schauble.

Tsipras, nou apel disperat catre greci: Respingeti la referendum santajul creditorilor

17:39 - Premierul grec Alexis Tsipras s-a adresat din nou natiunii, sustinand ca cel mai recent raport al FMI demonstreaza ca are dreptate cand spune ca datoria tarii trebuie restructurata.

El i-a indemnat pe greci sa vina cu clam la referendum si sa aleaga calea pe care vor merge cantarind argumentele, nu sloganurile, si in acest fel sa vada ca singurul vot corect este "nu".

"Va indemn sa spuneti NU ultimatumurilor, NU santajului, NU fricii", a spus Tsipras.

17:35 - Forte importante de politie sunt mobilizate in Piata Syntagma din fata parlamentului grec, unde are loc demonstratia celor care spun "nu la referendum".

17:32 - Bancile din Grecia vor ramane fara bani luni dimineata, a anuntat seful Uniunii Bancare elene. Asta inseamna ca de luni nu vor mai fi deloc bani in bancomate daca BCE nu ridica plafonul pentru bancile grecesti.

17:27 - Un supermarket din Atena a fost luat cu asalt de zeci de tineri.

Cei in jur de 40 de tineri, numiti in presa greaca "anarhisti", au furat mancare si au aruncat peste tot flayere care ii indeamna pe greci sa voteze "nu" la referendumul de duminica.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Grecia proteste referendum, #Grecia criza bani medicamente mancare , #Grecia