Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Grecia: Papandreou demisioneaza, dar nu anunta noul premier

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 18:28
1493 citiri
Grecia: Papandreou demisioneaza, dar nu anunta noul premier
Foto: Arhiva

Numele noului premier al Greciei a ramas, inca, un mister, chiar si in urma vizitei actualului premier, George Papandreou, la presedintele tarii, Karolos Papoulias, si a negocierilor cu partidele din opozitie, desfasurate miercuri seara.

Imediat dupa intalnire, Papandreou, care si-a anuntat demisia, a declarat ca noul guvern de coalitie "este format", dar nu a precizat nici un nume. El a spus ca noul premier a fost ales avand in vedere interesul tarii si ca Guvernul va face tot ceea ce este necesar pentru implementarea masurilor de austeritate, astfel inca Grecia sa primeasca a sasea transa din imprumutul de la FMI si Uniunea Europeana.

Surse din ambele partide mari din Grecia declarasera, anterior, pentru Reuters, ca viitorul premier va fi Phillipos Petsalnikos (foto), presedintele Parlamentului. Acesta, in varsta de 60 de ani, este membru fondator al partidului de guvernamant PASOK, alaturi de tatal lui George Papandreou, Andreas.

Totusi, sursele mentionate au declarat, inainte de intalnirea dintre premier si presedinte, ca nu exista garantii. "Am fost de acord cu Petsalnikos, dar lucrurile se pot schimba de acum pana la sedinta dintre prim-ministru si presedinte", a spus sursele din PASOK si partidul Noua Democratie.

Papandreou a adaugat ca trebuie sa se inceapa negocierile privind taierea datoriilor tarii si a precizat ca imprumutul de la Uniunea Europeana va aduce "siguranta" Greciei.

"Am terminat", a anuntat anterior Papoulias, in fata palatului prezidential, dupa trei zile de negocieri si framantari. O televiziune elena a interpretat remarca drept un anunt al incheierii negocierilor.

Premierul s-a intalnit cu presedintele la ora locala 18.00, pentru a-i inmana demisia.

Negocierile dintre Papandreou si Antonis Samaras, lider al celui mai mare partid de opozitie, Noua Democratie, pe tema formarii unui guvern de unitate nationala au inceput luni, insa s-au dovedit dificile - un comentator observa ca a vorbi despre coalitie in Grecia este egal cu anatema, atat de inradacinata este rivalitatea politica.

Cel mai dificil punct s-a dovedit alegerea celui care sa conduca Guvernul de coalitie nationala.

Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, era creditat cu cele mai multe sanse de a-i succede lui Papandreou, insa candidatura acestuia este problematica.

Un raport sustine ca acesta si-ar dori sa fie sef de guvern pentru mai mult de 100 de zile, pana la alegerile anticipate, garantie pe care niciunul din partidele aflate in negocieri nu pot sa i-o ofere.

Partenerii europeni ai Greciei au insa nevoie de rezultate rapide, incununate de semnarea unui document care sa ateste angajamentul fata de programul de salvare a tarii si de reformele necesare, inainte de deblocarea transei de 8 miliarde de euro. Fara aceasta finantare, Grecia ramane fara bani de salarii si pensii in cateva saptamani, spun economistii.

Luna trecuta, liderii UE au cazut de acord cu privire la un plan separat de salvare, care i-ar acorda Guvernului elen inca 130 de miliarde de euro si impune o stergere a 50% din datoriile acestuia, in schimbul unor masuri de austeritate nepopulare. Acest plan a fost insa dat peste cap de decizia premierului Papandreou de a organiza un referendum pentru a obtine sustinerea poporului fata de intelegerea europeana.

Ideea lui Papandreou a fost puternic criticata, asa ca acesta si-a retras ideea si, duminica, a fost de acord sa demisioneze si sa lase un guvern de tranzitie, de uniune nationala, sa preia conducerea.

Negocierile s-au dovedit insa dificile. Marti dupa-amiaza, ministrii i-au inmanat in bloc demisiile lui Papandreou, deschizand calea formarii noului guvern. Acesta ar trebui sa se instaleze si sa organizeze alegeri anticipate, la 19 februarie, anul viitor.

Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Formaţia PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, a remizat, miercuri, în deplasare, scor 1-1, cu echipa Lamia, într-un meci din play-off-ul campionatului Greciei. Lamia a deschis scorul...
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
În vreme ce unele părţi ale Greciei au devenit portocalii, marţi, 23 aprilie, din cauza prafului saharian, Finlanda s-a confruntat cu o săptămână de aprilie neobişnuit de... albă....
#Grecia, #Premier Grecia, #Guvern Grecia, #criza Grecia , #Grecia