Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Grecia in greva: Zeci de mii de oameni in strada, violente la Parlament

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 23:02
7675 citiri
Grecia in greva: Zeci de mii de oameni in strada, violente la Parlament
Foto: Day Life

Zeci de mii de greci au iesit, miercuri, in strada, strigandu-si furia fata de masurile de austeritate ale Guvernului de la Antena.

Furiosi, ei au inconjurat Parlamentul si nu au lasat pe nimeni sa intre si s-au batut cu politistii care incercau sa-i tina in frau.

Activitatea in porturile, bancile, spitalele si companiile de stat din Grecia a paralizat, inca de miercuri dimineata, in conditiile in care principalele doua confederatii sindicale au chemat la proteste fata de noile masuri de austeritate si privatizarile avute in vedere de premierul George Papandreou.

Noile masuri sunt luate in timp ce creditorii tarii, Uniunea Europeana si Fondul Monetal International, dezbat eventualitatea unui al doilea ajutor financiar pentru Grecia si au avut dificultati in a se intelege in privinta modalitatilor de deblocare.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor din Atena:

- Premierul Papandreou s-a adresat grecilor, la televiziunea nationala, spunand ca va forma un nou guvern, joi, si, ulterior, va cere un vot de incredere.

- George Papandreou, premierul grec, s-a oferit chiar sa renunte la functia sa, in timpul negocierilor cu liderul Opozitiei, Antonis Samaras, atata timp cat acesta va fi de acord cu un guvern de uniune nationala care sa implementeze reformele, potrivit unor surse.

- Premierul grec propune un guvern de unitate nationala, care sa aplice programul de masuri de austeritate, relateaza televiziunea de stat, citata de BBC News. Acest program presupune reduceri de cheltuieli de 28 de miliarde de euro, care ar trebui sa aiba loc intre 2012 si 2015.

- Opt civili si un politist au fost raniti usor in urma confruntarilor cu politia si au fost transportati la spital. Un jurnalist a fost ranit dupa ce a fost batut de indivizi necunoscuti pe strazile Atenei si a fost dus la spital, prezentand semne de amnezie, potrivit publicatiei "Athens News".

- Bursele europene au scazut miercuri, in conditiile in care institutiile nu reusesc sa ajunga la un consens cu privire la un nou imprumut pentru Grecia.

Indicele Stoxx european a scazut cu 0,2% miercuri, indicii FTSE de la Londra si DAX din Frankfurt au scazut cu 0,1%, pe cand indicele CAC-40 de la Paris a scazut cu 0,2%, anunta Wall Street Journal.

- Guvernul grec isi va asuma responsabilitatea si va continua pe acelasi drum, incercand sa obtina un consens cu Opozitia pentru aplicarea masurilor de austeritate, a declarat miercuri premierul grec, George Papandreou.

Acesta a sosit la palatul prezidential, unde a avut o intrevedere cu presedintele Carolos Papoulias pe tema planului de austeritate supus aprobarii Parlamentului si respins de manifestanti.

- Un grup de protestatari a atacat cativa membri ai fortelor de ordine, acestia fiind nevoiti sa apeleze, din nou, la gaze lacrimogene. Protestatarii au aruncat cu iaurt in politisti.

- "Demisia! Demisia!", scandeaza grecii in fata Parlamentului. Multi protestatari au venit cu copiii, tinandu-i pe umeri pentru a-i feri de imbulzeala.

- Mai multi manifestanti au aruncat in masina premierului Giorgios Papandreou cu portocale, a declarat un oficial din politie.

- 5.000 de politisti, inarmati cu bastoane si avand asupra lor scuturi si gaze lacrimogene, au fost adusi pentru a tine in frau demonstrantii.

- 20.000 de manifestanti s-au adunat, potrivit Associated Press, in piata din centrul Atenei.

- Sute de manifestanti au incercat sa sparga cordonul de securitate din jurul Parlamentului, dar nu au reusit si s-au retras. Fortele de ordine au aruncat cu gaze lacrimogene, pentru dispersarea lor.

- Politia a blocat o strada care inconjoara cladirea Parlamentului, in incercarea de a-i impiedica pe protestatari sa intre in cladire.

- Manifestantii s-au luat la bataie cu politistii care pazeau cladirea Parlamentului.

- In jurul orei 12:00, numarul manifestantilor era de 10.000 de oameni potrivit Reuters, si 15.000 potrivit Associated Press.

- Transportul feroviar nu functioneaza, iar scolile si ministerele sunt, majoritatea, inchise. Niciun buletin de stiri nu este transmis, iar transportul urban s-a oprit, timp de trei ore, la inceputul zilei si urmeaza sa se opreasca alte trei la sfarsitul zilei.

- Transportul maritim este puternic perturbat. Astfel, niciun vapor nu pleaca spre insulele grecesti din Marea Egee (est) sau Marea Ionica (vest) din cauza grevei convocate de sindicatul marinarilor.

Atentie turisti! Greva generala in Grecia, in 15 iunie

- La primele ore ale diminetii, in jur de 5.000 de protestatari s-au adunat in Piata Syntagma din Atena, cerand caderea Guvernului.

Χημικά στη Βασιλίσσης Σοφίας de News247

- Sindicatul controlorilor de trafic aerian a anuntat ca si-a suspendat apelul la o greva de 24 de ore pentru a nu perturba traficul aerian, vital pentru turism, principalul motor al economiei tarii.

Apelul la greva generala in Grecia este al treilea de la inceputul anului lansat de principalele sindicate din tara, GSEE (privat) si Adedy (public), pentru a denunta noul plan de austeritate si privatizari care trebuie votat pana la sfarsitul lui iunie pentru reducerea datoriei si deficitului tarii.

Conform unui pachet trecut prin Parlament la finele lunii trecute, premierul George Papandreou vrea sa obtina 78 de miliarde de euro din reduceri de costuri si vanzari de active de stat.

Autoritatile de la Atena spera ca in acest fel sa obtina noi ajutoare dupa pachetul de 110 miliarde de euro acordat de UE, FMI si BCE anul trecut.

Ενταση με διμοιρίες των ΜΑT και αγανακτισμένους de News247

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#proteste Grecia, #protest Atena, #greva Grecia, #greva atena, #Grecia faliment masuri austeritate , #Grecia