Grecia: Parlamentul a adoptat masurile de austeritate

Autor: Ana Ilie
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 12:56
1319 citiri
Grecia: Parlamentul a adoptat masurile de austeritate

Grecia s-a trezit, vineri, intr-o noua era a austeritatii. Parlamentul elen a aprobat un set de masuri de austeritate, joi, in pofida protestelor violente din centrul Atenei si a grevei generale care a paralizat aproape intreaga tara.

Guvernul premierului socialist Giorgios Papanderou, care si-asa se lupta pentru supravietuire, a reusit sa stranga suficiente voturi in favoarea masurilor - 154 pentru, fata de 144 impotriva -, cu toate ca unul dintre deputatii sai a anuntat ca se opune unui articol din noua lege, scrie Reuters.

"Victoria" socialistilor eleni este vitala pentru ca Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI) sa elibereze o noua transa de opt miliarde de euro din imprumutul de urgenta care ii va permite Guvernului sa plateasca saalriile si pensiile dupa data de 10 noiembrie.

Amestecul de taieri salariale si de pensii, maririle de impozite di schimbarile din contractele colective au infuriat populatia. Miercuri si joi, Atena a fost scena unor ample proteste, marcate si de violente. Peste 70.000 de persoane s-au strans in fata Parlamentului, in Piata Syntagma, si au incercat sa preseze parlamentarii sa nu-si dea votul in favoarea noii legi.

Cel putin 74 de persoane au fost spitalizate in urma violentelor care s-au declansat, iar un barbat a murit in urma unui atac de cord, insa autoritatile sustin ca acesta nu a fost ranit in incidente, suferind infarctul in timpul unui protest pasnic.

Papandreou se indreapta acum spre Bruxelles, unde se va intalni, duminica, cu liderii europeni, cu care va incerca sa previna escaladarea crizei. "Suntem intr-un punct critic nu numai pentru noi, ci si pentru istoria europeana. Nu am auzit niciodata, din cate imi amintesc, din partea liderilor europeni, ca exista pericolul ca Europa sa se dezintegreze", a spus Papandreou, adaugand ca "este timpul sa ne asumam cu totii responsabilitatea colectiva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenţionare de călătorie pentru Grecia emisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care anunță că miercuri, 16 aprilie, vor avea loc greve în sectorul transportului public. Conform...
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris
VIDEO
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris VIDEO
Flacăra Olimpică a fost aprinsă, marţi, la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, s-a ridicat un nou pod între Jocurile Antice...
#Grecia, #Grecia masuri austeritate, #Grecia proteste , #Grecia