Grecia ramane pe pozitii: Referendumul privind propunerile creditorilor va fi organizat

Sambata, 27 Iunie 2015, ora 19:41
4951 citiri
Grecia ramane pe pozitii: Referendumul privind propunerile creditorilor va fi organizat
Foto: Digi24

Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat sambata seara, dupa ce ministrii de Finante din zona euro au refuzat sa prelungeasca termenul pentru plata imprumutului catre FMI, ca poporul grec se va pronunta prin referendum cu privire la acest "moment istoric", in ciuda opozitiei Bruxelles-ului.

In prezent, Grecia este tot mai aproape de a intra in incapacitate de plata si de a iesi din zona euro, efectele neputand fi anticipate, pentru ca nu exista un precedent. In lipsa unui acord intre guvernantii de la Atena si liderii eurozonei, Grecia trebuie sa achite pana la data de 30 iunie 1,6 miliarde de euro din imprumutul extern, ceea ce este imposibil. Rezultatul, spun analistii, va fi blocarea cheltuielilor interne si externe.

Grecia se indreapta spre faliment si iesirea din zona euro - Planul de salvare nu va fi prelungit

Ca reactie la decizia ministrilor de Finante din zona euro, Yanis Varoufakis a declarat ca propunerea creditorilor era "inadecvata din punct de vedere tehnic", iar guvernul sau nu a avut mandat sa semneze un "acord inutil".

"Pana cand poporul grec se va pronunta, negocierile ar putea continua. Propunerea era inadecvata din punct de vedere tehnic, nu iesea la calcule. (...) Nu cred ca doar Grecia ar fi avut o problema, ci si Germania. Ceea ce ni s-a propus nu prevedea niciun plan pentru a restabili increderea investitorilor, se presupunea ca aceasta perioada de 5 luni va fi una de consolidare a economiei si depasire a crizei.

Urma ca noi sa fim supusi unor evaluari in mod constant. Aceasta verificare nu cred ca ar fi reinstaurat increderea nimanui. Cred ca nu se ajungea in nicin caz la ceea ce avea nevoie Grecia", a declarat ministrul grec de Finante.

Acesta a adaugat ca guvernul din care face parte nu avea mandat sa semneze "un acord inutil".

"Acum ne aflam in fata unui moment istoric. Noi, ca si guvern, am stabilit ca nu avem mandat sa respingem aceste propuneri fara sa cerem opinia poporului grec, care va decide daca acceptam sau nu.

Noi am fost alesi pe baza a 36% din sufragii, apoi am obtinut peste 40%. Avem nevoie de cel putin 50% plus 1.

Acest guvern e determinat sa gaseasca o solutie. Poporul grec va fi intrebat pe 5 iulie daca e sau nu de acord cu propunerile facute de institutiile creditoare. Acest lucru lasa deschisa calea negocierilor zi si noapte. In functie de rezultat, decizia guvernului nostru ar putea sa se schimbe si am putea transmite poporului sa voteze 'Da', nu 'Nu' cum e acum", a mai spus Varoufakis.

FMI nu renunta la Grecia: Anuntul facut la intalnirea cruciala unde se decide soarta elenilor

El a reamintit ca la data de 20 februarie s-a facut "un pas foarte important" in negocieri, dar "ulterior, institutiile creditoare au incercat sa ne traga in jos".

"Asa cum am spus, in pachetul ce ne-a fost propus nu era nicio asigurare pentru a elimina posibilitatea unei iesiri a Greciei din zona euro. Refuzul Eurogrup de a sustine propunerea noastra de extindere a acestui acord pentru cateva zile, pentru a permite poporului grec sa dea un raspuns (mai ales ca exista sansa sa voteze pentru aceste propuneri), acest refuz nu face decat sa dauneze credibilitatii Eurogrup si statelor membre si cred ca va afecta statele membre pe termen lung", a avertizat ministrul grec de Finante.

In schimb, Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finante si liderul Eurogrupului, intrebat de jurnalisti ce vor mai intreba autoritatile elene la referendum avand in vedere ca negocierile sunt blocate, a spus ca la aceasta intrebare pot raspunde doar guvernantii greci.

Cat despre posibilitatea ca un acord sa fie parafat in cazul in care poporul elen va vota in favoarea lui la referendum, seful Eurogrupului a spus ca nu poate da acum un raspuns si ca este "un mare risc pe care guvernul grec si-l asuma si ar fi trebuit sa-l ia in calcul de la inceput".

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anuntat organizarea unui referendum pe tema acordului cu creditorii externi, fapt ce i-a nemultumit pe liderii eurozonei, care au respins, sambata, prelungirea acordului de ajutor pentru Atena.

Premierul grec, pus la zid inainte de sedinta care decide soarta tarii sale (Video)

Grecia ceruse prelungirea cu o luna a acordului de salvare, insa ministri de Finante din zona euro care s-au reunit sambata la Bruxelles au decis ca este o solicitare nerealista si ca nu va face decat sa amane inevitabilul.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Grecia referendum creditori, #Varoufakis prelungire acord, #Grecia iesire zona euro , #Grecia