Referendum in Grecia: Mai sunt cateva ore pana la votul care va transa criza elena

Sambata, 04 Iulie 2015, ora 21:35
8932 citiri
Referendum in Grecia: Mai sunt cateva ore pana la votul care va transa criza elena
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Mai sunt cateva ore pana la referendumul care va decide soarta Greciei. Premierul Alexis Tsipras a reusit nu doar sa-si imparta tara in doua tabere, ci intreaga Europa, care asteapta sa vada daca elenii vor spune "da" sau "nu" acordului cu creditorii externi si unor noi reforme si masuri de austreritate.

E alba sau neagra? Viitorul Greciei se decide duminica - Scenarii posibile (Infografic)

Avertizarile alarmiste venite din partea liderilor europeni au escaladat odata cu apropierea referendumului, intr-o campanie de uzura care a atins apogeul in ajunul scrutinului.

Desi Syriza incearca sa dea o alta nota votului decesiv de duminica, realitatea este ca, dupa cinci ani de criza economica si somaj in masa, grecii vor decide, cel mai probabil, daca raman sau nu in zona euro.

Ambele tabere au organizat proteste masive, pe masura importantei din spatele celor doua optiuni. Vineri, la Atena, in jur de 40.000 de oameni au iesit in strada sa-si sustina alegerea.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor din Grecia si replicile pe care criza de la Atena le-a provocat in lumea intreaga:

21:27 - Va multumim ca ati urmarit impreuna cu noi ziua de dinainte de referendumul ce va decide soarta elenilor. Va invitam si maine, pe Ziare.com, sa comentam la cald subiectul zilei si, daca va fi cazul, sa ne contrazicem politicos!

21:08 - Grecia risca colapsul sistemului medical, intreruperi de electricitate si blocarea importurilor daca rezultatul referenumului respinge cererile creditorilor, avertizeaza presedintele Parlamentului European, Martin Schultz.

Liderul european avertizeaza ca autoritatile UE ar putea fi nevoite sa pregateasca imprumuturi de urgenta pentru a pastra serviciile publice de baza pe linia de plutire si mai ales pentru a impiedica o prabusire necontrolata incepand cu saptamana viitoare.

"Fara fonduri noi, salariile nu vor fi platite, sistemul de sanatate nu va mai functiona, retelele de electricitate si transport public se vor bloca si nu vor mai putea (grecii - n.red) sa importe bunuri de baza pentru ca nimeni nu poate plati", prezice Martin Shultz, citat de The Guardian.

20:54 - Pana si presa din Grecia este impartita in doua tabere, comenteaza Bloomberg si The Week:

Multe trusturi de presa si publicatii generaliste din Grecia au legaturi stranse cu partidele politice sau cu magnati din lumea afacerilor, asa ca modul in care este prezentata actuala criza este privit cu o doza sanatoasa de scepticism.

O serie de ziare sunt afiliate Syriza sau partidului comunist, asa ca sustinerea lor fatisa nu este deloc surprinzatoare.

20:36 - Cancelarul german Angela Mergel a dat sambata o replica inspirata unui grup de protestatari fata de austeritate, care i-au intrerupt un discurs, scandand "Nu". De la pupitru, Merkel a raspuns: "pentru a echilibra lucrurile, as vrea sa spun 'Nai' care inseamna 'Da' in greaca".

Cancelarul a primit un rand de aplauze pentru replica sa, de care s-a aratat cu adevarat incantata, comenteaza The Telegraph.

19:56 - "Inca din 2012, domnul (Wolfgang) Schauble, (ministrul de Finante german - n.red.), a lasat sa se inteleaga in mod clar ca prefera un 'Grexit' ", acuza omologul elen, Yanis Varoufakis, in editia de duminica a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

19:53 - "Grecii au de ales intre ciuma si holera. Chiar nu are nicio importanta ce vor alege", spune parlamentarul slovac Richard Sulik, fost presedinte al Legislativului de la Bratislava. Potrivit acestuia, referendumul nici nu ar fi trebuit sa mai aiba loc, arata agentia slovaca de presa TASR.

Grecii au de ales intre ciuma si holera.
parlamentarul slovac Richard Sulik

19:47 - Unul dintre arhitectii Uniunii Europene, Jacques Delors, face apel la liderii europeni sa faca tot posibilul pentru a salva Grecia.

Delors spune, potrivit Le Monde, ca este nevoie de:

  • 1) ajutor financiar care sa-i redea solvabilitatea pe termen scurt
  • 2) ajutor prin intermediul programelor europene, astfel incat sa revina la crestere economica
  • 3) examinarea fara intarziere a "greutatii" datoriei Greciei, precum si a datoriilor altor tari care au avut parte de programe de salvare europene
  • 19:39 - Noi vesti proaste pentru Grecia. Numarul rezervarilor pentru vacante in Grecia a scazut cu 17% dupa anuntarea referendumului, in timp ce numarul rezervarilor online a scazut cu 43%. Informatia a fost confirmata pentru Bloomberg de un purtator de cuvant al Corendon International Travel. Potrivit acestuia, multe familii s-au reorientat spre Spania.

    19:30 - Mii de persoane participa la Dublin la un protest de solidaritate cu Grecii care vor vota "nu" la referendum.

    17:05 - Italia nu mai este "tovarasul de suferinta" de acum trei ani al Greciei, iar italienii "nu trebuie sa se teama de efectele negative" ale acestei crize, a declarat sambata premierul italian Matteo Renzi.

    13:47 - Tot in Bild, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, mai spune ca doar grecii pot decide daca vor continua cu moneda euro sau, cel putin temporar, fara ea, insa Grecia ramane membra a uniunii monetare.

    "Grecia este membra a zonei euro. Nu e niciun dubiu in legatura cu acest lucru. Daca cu euro sau temporar fara el, doar grecii pot raspunde la aceasta intrebare. Este clar ca nu vom lasa poporul in incurcatura", a mai spus el.

    Este clar ca nu vom lasa poporul in incurcatura
    ministrul german de Finante

    13:20 - In timp ce premierul Alexis Tsipras a impartit Grecia in doua tabere, un mesaj al unui tanar om de afaceri a devenit viral, in doar cateva zile fiind apreciat de peste 18.000 de persoane si distribuit de peste 6.100 de oameni.

    "Draga Alexis, in timp ce tu te joci de-a Chavez din Grecia, eu alerg zilele astea prin strainatate. Am calatorit, pentru ca astazi, in timp ce tu decideai starea de faliment a tarii, eu am avut o intalnire cu investitorii germani, Alexis".

    13:05 - Viitorul Guvernului condus de Tsipras este incert dupa referendum, existand riscul ca alegerile anticipate sa devina inevitabile, afirma experti citati de The New York Times.

    "Indiferent daca grecii vor accepta sau vor respinge masurile creditorilor straini, controlul Guvernului Alexis Tsipras asupra puterii va fi afectat mai mult decat a calculat primul-ministru", comenteaza The New York Times.

    12:42 - Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a acuzat sambata creditorii internationali ai tarii sale de terorism si de intentia de a-i umili pe greci, cu o zi inaintea referendumului prin care acestia se vor pronunta asupra ultimelor propuneri de acord ale institutiilor creditoare.

    "Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism", a acuzat Varoufakis, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

    Ceea ce fac (creditorii - n.red) cu Grecia are un nume: terorism.
    ministrul elen de Finante

    8:19 - Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat intr-un interviu aparut in editia de sambata a cotidianului Bild ca esecul negocierilor cu Guvernul grec era "previzibil", pentru ca Atena "nu vrea niciun program de reforme".

    Infografic: Referendumul si caile posibile

    Sursa: CNBC

    Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
    Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
    Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
    Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
    Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
    Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
    #referendum Grecia, #criza economica Grecia, #plan austeritate Grecia , #criza Grecia