Grecia si UE, pe muchie de cutit. Criza nu se termina (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 06:26
6563 citiri
Grecia si UE, pe muchie de cutit. Criza nu se termina (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Foarte greu de intrezarit in acest moment o solutie certa pentru Grecia, atat din punct de vedere economic, dar si din punct de vedere politic, indiferent de rezultatul referendumului de duminica.

Ambele solutii deschid cai foarte dificile cu rezultate imprevizibile.

Daca rezultatul va fi negativ si grecii vor respinge planul european, despre care nici macar nu stim in acest moment daca mai este in totalitate valabil, Grecia va intra probabil oficial in faliment. Bancile nu mai au lichidati decat pana luni si de aici o problema care poate duce, dupa cum avertiza prof. Daniel Daianu, la o criza umanitara.

Premierul Tsipras sustine ca rezultatul negativ nu ar face decat sa intareasca pozitia de negociere a partii elene, nu stiu insa in ce masura negocierile ar mai fi posibile. Este foarte greu din punct de vedere politic pentru liderii eurozonei sa accepte o pozitie dura a Atenei, fara riscul imens ca ulterior in exact aceeasi situatie sa ajunga si cu Spania, Italia sau Portugalia, tari euro la randul lor cu datorii publice foarte mari.

Este asadar posibil ca votul NU sa deschida drumul iesirii Greciei din eurozona si chiar din UE, desi elenii pretind ca nu vor asa ceva. Vor inauntru, dar in termenii lor, ceea ce insa nici liderii UE nu isi pot permite fara un risc imens de contagiune.

Dar pe ce procedura si cu ce cost economic ar avea loc Grexit-ul nimeni nu poate anticipa. Eurozona si-ar dovedi cel putin slabiciunea si reversibilitatea, iar o Grecie iesita din spatiul comunitar nu ar avea practic cum sa se mai finanteze, inclusiv pentru ca dobanzile ii vor exploda. Care i-ar putea fi viitorul e greu de spus, dar in niciun caz unul optimist.

Si ar fi tare bine ca la acest lucru sa se gandeasca elenii care isi redescopera acum nationalismul fierbinte si refuza "sclavia". Democratie si libertate cu bancomatele si farfuriile goale nu stiu daca este cu adevarat ceea ce-si doresc. Poate ca, in ultima instanta, UE ar face fata socului, dar ma tem ca pentru Grecia ar fi apocaliptic. Alexis Tsipras a jucat la cacealma si cu propriul popor, si cu UE. Dar a venit momentul sa arate cartile.

Pe de alta parte, o Grecie prabusita economic si iesita din spatiul european devine o problema geostrategica imensa, mai ales in actualul context, motiv pentru care vedem ca Statele Unite se arata foarte preocupate de gasirea unei solutii.

Daca raspunsul va fi DA, ramane de vazut ce plan european va fi pus in aplicare. Pentru ca mai toti economistii cu care am vorbit au spus acelasi lucru: fara o stergere partiala de datorie, niciun plan nu este fezabil. Da, e foarte greu sa accepti crearea acestui precedent, este greu pentru contribuabilul din restul tarilor, mai ales pentru cel german, sa accepte sa plateasca ce a mancat grecul ani de zile.

Dar adevarul este ca datoria a ajuns atat de mare incat nu mai poate fi platita intr-un termen rezonabil. Si pentru ca a ajuns atat de mare, au si finantatorii, cu lacomia sau calculul lor politic, o parte de vina.

Apoi, trebuie gasit acel echilibru intre austeritate si crestere economica, care sa permita totusi plata datoriei, chiar daca va fi partial stearsa. Adica trebuie sa permiti o relansare ca sa ai de unde plati. Pentru ca daca strangi prea tare surubul austeritatii fix relansarea o blochezi.

In cazul unui DA, probabil ca Guvernul Tsipras va cadea, pentru ca un asemenea rezultat ar fi implicit un vot de neincredere. Deja ministrul de finante Varoufakis a anuntat ca va demisiona in caz de raspuns pozitiv. In plus, este politic imposibil ca un guvern sa puna in practica o politica impotriva careia s-a pronuntat atat de apasat.

Si caderea Guvernului inseamna criza politica. Va fi greu de format o noua majoritate suficient de stabila si puternica incat sa isi asume masurile care ar urma si care nu pot exclude, nici in cea mai fericita varianta, costuri sociale, indiferent ca vorbim de taieri de venituri sau de cresteri de impozite.

Nu ar fi excluse nici anticipatele, adica o perioada de instabilitate in care nimeni sa nu-si poata asuma negocieri. Ca sa nu vorbim ca agravarea situatiei economice si sociale pana la anticipate ar putea provoca rezultate grave. Zorii Aurii ar putea face Syriza o amintire frumoasa.

Cu alte cuvinte, DA nu ar scoate Grecia din criza. Nu ar scoate nici UE din criza structurala in care se afla. Ar fi doar un nou armistitiu cu problemele de fond si ale tarii, si ale spatiului comunitar. Si acest armistitiu poate duce spre rezolvare, daca fondul va fi abordat corect si pragmatic, cu inevitabilul pret pentru ambele parti, sau se poate incheia cu un un nou puseu ca acela pe care il vedem acum.

Cred ca nu numai Grecia, ci intreaga UE si chiar un echilibru geo-strategic sunt acum pe muchie de cutit. Si va trebui o enorma intelepciune, si astazi la vot a grecilor, dar si apoi in negocieri, a tuturor lideri europeni, pentru a reveni din buza prapastiei.

Cred ca prof. univ. Bogdan Glavan a definit cel mai bine situatia extrem de periculoasa in care ne aflam si care ar trebui sa ne dea fiori: "inainte de Primul Razboi Mondial, nimeni nu voia sa se bata cu nimeni si deodata s-a ajuns la absurd. O veriga slaba face alta veriga slaba si tot asa, chiar daca interesele sunt, de fapt, compatibile".

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#referendum Grecia, #Gecia datorie faliment, #vot Grecia , #criza Grecia
Comentarii
Poza Uniunea Satanisto Leninista
Uniunea Satanisto Leninista
rank 5
Poza BUBURUCEA
BUBURUCEA
rank 1
cred ca romnii,dar si toti ceilalti cetateni europeni,habar n-au ce