Grecia: Un grup de refugiati a blocat linia de cale ferata la granita cu Macedonia

Duminica, 28 Februarie 2016, ora 20:13
2137 citiri
Grecia: Un grup de refugiati a blocat linia de cale ferata la granita cu Macedonia
Foto: Hepta - Arhiva

Un grup de refugiati a ocupat duminica linia de cale ferata la Idomeni, punct de trecere a frontierei intre Grecia si Macedonia, in semn de protest fata de decizia autoritatilor de la Skopje de a inaspri controalele la granita pentru o mai buna gestionare a fluxului de migranti ce incearca sa ajunga in Europa, transmite DPA.

Refugiatii reclama faptul ca numai 300 de persoane au putut intra sambata in Macedonia. Peste 7.000 de refugiati asteapta la Idomeni sa isi continue calatoria spre vestul Europei.

Macedonia a hotarat, in urma cu o saptamana, sa inchida frontiera sa in cazul refugiatilor afgani si sa permita doar trecerea refugiatilor sirieni si irakieni. Dintre acestia din urma, autoritatile macedonene ii resping pe cei care nu au pasapoarte valabile.

Slovenia, Croatia si Serbia au decis si ele sa limiteze numarul de refugiati ce intra pe teritoriile lor, dupa ce Austria a impus, in urma cu zece zile, plafonarea intrarii migrantilor la 80 de solicitanti de azil si 3.200 de persoane in tranzit in fiecare zi.

Pentru gestionarea mai buna a fluxului de migranti, Macedonia si celelalte tari de pe asa-numita 'ruta balcanica' folosita de refugiati in drumul lor spre Europa Occidentala au convenit sa inchida frontierele dintre ele pentru 36 de ore si apoi sa inceapa intrarea a numai 580 de persoane in fiecare zi.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a anuntat marti ca peste 100.000 de imigranti si refugiati au ajuns de la inceputul anului in Grecia si Italia. Din totalul de 104.832 de imigranti si refugiati, 97.325 au ajuns pe insulele grecesti (comparativ cu 3.952 in aceeasi perioada a anului trecut), iar 7.507 in Italia (fata de 7.882 pentru acelasi interval din 2015).

Un numar de 413 imigranti si refugiati si-au pierdut viata in aceeasi perioada, "ruta pe care se inregistreaza cele mai mult victime fiind in continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia si Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese", a precizat OIM. Nu mai putin de 35.132 de imigranti au ajuns in insulele grecesti doar in luna februarie. Aproape jumatate dintre acestia (48%) provin din Siria, un sfert sunt originari din Afganistan si 17% din Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#refugiati Grecia blocat granita Macedonia, #emigranti Siria Europa , #Grecia