Grecia va cere miercuri prelungirea acordului de imprumut - surse

Marti, 17 Februarie 2015, ora 23:22
3543 citiri
Grecia va cere miercuri prelungirea acordului de imprumut - surse
Foto: Hepta.ro

Grecia intentioneaza sa ceara, miercuri, o prelungire a acordului sau de imprumut cu zona euro, potrivit unei surse de la Bruxelles.

Extinderea intelegerii se va diferentia insa de programul de asistenta financiara, subliniaza Reuters, care citeaza sursa care si-a pastrat anonimatul.

Grecia spune pas ultimatumului: Scenariul apocaliptic daca nu se ajunge la un compromis

Se pare ca Atena va cere o prelungire de pana la sase luni a acordului, insa deocamdata inca se negociaza conditiile.

Noul guvern al lui Alexis Tsipras a refuzat o prelungire a acestui program de asistenta financiara, care expira pe 28 februarie, respingand totodata cerintele privind impunerea de masuri de austeritate.

Premierul a facut insa o diferentiere intre programul complet de asistenta financiara si problema datoriilor Greciei: "Un acord de imprumut este diferit de un program de asistenta financiara".

Incepe haosul in Grecia? Retragerile masive de bani din banci pun sistemul in pericol

Un oficial guvernamental a spus ca Grecia urmareste aceasta problema, insa a respins presiunile din partea Eurogrupului format din ministrii de Finante ai zonei euro, care au cerut Atenei sa obtina o prelungire a programului pana vineri.

"Nu acceptam ultimatumuri. Nu vom cere o prelungire a programului", a spus oficialul, pastrandu-si anonimatul, subliniind totodata ca se ia in calcul posibilitatea cererii unei prelungiri a acordului de imprumut, cu o diferentiere clara fata de programul de asistenta financiara.

Grecia a primit un ultimatum de la UE (Video)

Grecia nu a ajuns, luni seara, la un acord cu restul zonei euro si cu creditorii internationali, astfel ca soarta sa ramane inca incerta.

Ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit la Bruxelles pentru a discuta despre viitorul statului elen, in conditiile in care planul de salvare in valoare de 172 miliarde de euro expira la sfarsitul lunii.

Negocierile anterioare au esuat, cele doua parti tinand cu dintii de ideile lor, astfel ca un compromis parea inca de la inceput ceva greu de realizat.

Pe de o parte, elenii vor ca actualul program sa se incheie. Ei s-au saturat de masuri de austeritate si pe deasupra mai cer si renegocierea datoriei.

Esec total la discutiile cruciale din Bruxelles: Soarta Greciei e inca incerta. Cand s-ar putea relua negocierile

Ei propun stabilirea unui program intermediar de asistenta financiara (program-punte), pe 6 luni, care sa le dea timp celor doua parti sa discute fara a mai fi presate de timp. Insa celelalte state din zona euro nu concep o renegociere, ci doar o extindere a programului actual.

O noua intalnire intre ministrii de Finante din zona euro pe aceasta tema ar putea avea loc vineri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grecia acord imprumut, #Grecia program asistenta sociala, #negocieri Grecia , #Grecia