Grecia, victoria ratiunii (Opinii)

Marti, 19 Iunie 2012, ora 00:37
4389 citiri
Grecia, victoria ratiunii (Opinii)

In ceasul al doisprezecelea (si 59 de minute, as zice) cei mai multi dintre greci par sa fi avut revelatia salutara si pentru ei, si pentru Europa, si, poate, pentru intreaga lume. Au ales rational Europa, euro, in defavoarea populismului fara sansa, in defavoarea vanzatorilor de iluzii imposibile.

Grecia nu avea nicio sansa in afara zonei euro. Revenirea la drahma, devalorizarea galopanta a acesteia pentru reglarea dezechilibrelor prin inflatie, n-ar fi fost decat o terapie de subzistenta, nu un autentic tratament pentru dezechilibrele acumulate in decenii de statul elen, din cauza teribilei iresponsabilitati si demagogii a politicienielor, dar si din cauza propriei inclinatii spre evaziune si spre traiul cu mult peste posibilitatile reale. Este in votul de duminica al grecilor o forma de recunoastere a acestei proprii culpe.

Iar semnalul a fost mai mult decat bine receptat de mediul international. Bursele asiatice au prins aripi, Germania a anuntat flexibilizarea conditiilor pentru imprumuturile acordate Greciei, titlurile din presa internatinala sunt de un optimism fara precedent in ultimii ani, euro a cunoscut o valorizare importanta in raport cu dolarul.

Europei i-a suierat glontul pe langa ureche (lucru de care noi, in autismul nostru de lighean, nici macar nu l-am remarcat) pentru ca iesirea Greciei din zona euro ar fi provocat un seim devastator pentru toate economiile europene si, spun multi economisti, pentru intreaga lume. Arma nu a fost inca descarcata. Mai trebuie instalat un guvern la Atena, executiv care mai trebuie sa si ia masurile necesare, sa gaseasca sustinere politica si populara pentru ele. In plus, sa nu uitam ca stanga, Pasok, impreuna cu extrema stanga, Syriza, clasata a doua, sunt, impreuna majoritare, iar cele 7 procente ale neonazistilor dau fiori reci. Asadar optimismul trebuie sa fie moderat.

Suntem in an electoral si ar trebui sa tragem si noi niste invataminte din aceasta lectie elena. Si pe noi austeritatea ne-a izbit in plin. Prabusirea nu a fost la fel de abrupta ca a elenilor, insa in termeni nominali veniturile noastre raman mai mici decat in Grecia. Si noi suntem momiti cu promisiuni de lapte si miere. USL are ghinionul de a guverna in aceasta perioada, deci trebuie sa si le mai modereze, dar ceea ce promitea cat timp se afla in opozitie era in foarte mica masura fezabil. Ca dovada, nici nu are cum sa se tina de cuvant.

PPDD in schimb promite fara numar si fara nicio logica. Si totusi sau tocmai de aceea, partidul lui Dan Diaconescu a obtinut la locale un scor periculos, inclusiv in mediul urban, teoretic mai scolit si mai informat. Nu cred ca exista riscul ca acest mutant politic sa ajunga la guvernare, dar, in conditiile picajului PDL, daca isi va amplifica putin procentele din 10 iunie, exista un mare risc sa devina principala forta a Opozitiei.

Este si la noi, cu tuse mai putin dramatice, dar nu mai putin important, momentul ratiunii. Momentul in care, dincolo de ceea ce dorim, de ceea ce credem ca am merita, dincolo de frustrari si furii, sa intelegem ce se poate in mod obiectiv, sa intelegem ca orice depasire a plapumei are un pret si decontul lui vine inevitabil, la fel ca in Grecia. Este timpul sa admitem ca pentru problemele pe care le-am avut nu a fost doar vina politicienilor. Ei au raspuns prin masuri gresite asteptarilor noastre adesea nerealiste. Si mai trebuie sa intelegem si noi, asa cum dau semne ca au inteles cei mai multi dintre greci, ajunsi in situatie limita, ca poti sa traiesti ca nemtii doar daca muncesti si iti platesti impozitele ca nemtii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#alegeri Grecia, #Grecia zona euro , #Grecia