Grecia vrea sa construiasca un zid la granita cu Turcia

Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 14:41
2980 citiri
Grecia vrea sa construiasca un zid la granita cu Turcia
Foto: Arhiva

Grecia ia in considerare posibilitatea de a construi un zid la granita cu Turcia, pentru a limita afluxul de imigranti ilegali, a declarat ministrul elen pentru protectia cetatenilor, Christos Papoutsis.

Christos Papoutsis a spus ca societatea elena - confruntata cu o criza economica si sociala grava - si-a atins limitele si nu mai are capacitatea de a absorbi imigranti ilegali.

"Cooperarea cu alte state UE merge bine (...), acum planuim sa construim un zid, pentru a limita imigratia ilegala", a spus ministrul intr-un interviu pentru agentia elena ANA. Papoutsis a precizat ca zidul de-a lungul granitei de 206 kilometri ar fi asemanator cu cel ridicat de SUA la granita cu Mexic.

Oficialul elen nu a spus insa daca partenerii europeni au fost informati in legatura cu aceste intentii ale Atenei.

Pana la sfarsitul lunii noiembrie, in numai sase luni, 33.000 de imigranti ilegali au fost depistati trecand granita terestra dintre Turcia si Grecia. Majoritatea sunt din Afghanistan, Algeria, Pakistan, Somalia si Irak. Ministrul a declarat ca, in medie, in 2010, circa 200 de refugiati au trecut zilnic in Grecia pe la granita cu Turcia.

Potrivit unor surse, 80% dintre imigrantii ilegali din UE ajung in Europa prin Grecia, tara care ar avea circa 300.000 de rezidenti ilegali. Multi dintre acesti imigranti ileagli incearca apoi sa ajunga in Italia pe mare.

Incepand din noiembrie, echipe ale Uniunii Europene patruleaza la granita impreuna cu politia elena, fiind pentru prima data cand agentia europeana pentru interventie rapida la frontiera (Frontex) desfasoara o misiune intr-un stat membru UE.

Imigrantii ilegali prinsi de politia de frontiera sunt plasati in tabere de detentie, care au devenit arhipline. Grupurile de aparare a drepturilor omului au criticat adesea politica Greciei in materie de azil si conditiile din centrele pentru imigranti.

Fluxul de imigranti ilegali din Grecia a fost invocat de autoritatile franceze si ca unul dintre motivele pentru care Romania si Bulgaria nu ar fi suficient de pregatite pentru a intra in spatiul Schengen in martie 2011.

"Zona Schengen este acum sub presiunea constanta, in crestere a fluxurilor de imigranti. Trei sferturi dintre imigrantii ilegali din UE trec prin sud-estul Europei, mai ales pe la granita Grecia-Turcia, aflata nu departe de Bulgaria.

Aderand la Schengen, Bulgaria va deveni una dintre tintele imigrantilor ilegali. Este in interesul Bulgariei sa fie bine pregatita, pentru ca o aderare prematura la Schengen ar fi un risc pentru aceasta tara. Intr-un astfel de context, coruptia si crima organizata constituie, de asemenea, un risc prea mare", declara luna trecuta ambasadorul francez la Sofia, H. E. Philippe Autie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grecia zid granita Turcia, #limitare imigranti ilegali Grecia , #Grecia