Grecii au intrat in greva nationala: Transporturile publice sunt date peste cap

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 12:14
3338 citiri
Grecii au intrat in greva nationala: Transporturile publice sunt date peste cap
Foto: Arhiva Ziare.com

Grecii au declansat joi o greva nationala de 24 de ore care va afecta transporturile navale si cele publice, precum si activitatea administratiilor locale, pentru a contesta reformele muncii si masurile de austeritate cerute de creditorii internationali in schimbul programului de sustinere financiara.

Navele de pasageri au ramas in porturi, transporturile publice au fost perturbate, in timp ce birourile administratiilor locale au ramas inchise, transmite Reuters.

Protestul a fost convocat de cele mai mari sindicate din sectorul privat si cel public, GSEE si ADEDY. "Povara pe care o purtam este de nesuportat", se arata intr-un comunicat al GSEE.

De asemenea, angajatii si pensionarii vor porni in cursul zilei de joi intr-un mars in centrul Atenei.

Citeste mai multe despre criza din Grecia:

Noi masuri de austeritate in Grecia: Oamenii au protestat in fata Parlamentului

"Copilul crizei" asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa

Greva generala in Grecia - toate posturile de stiri si-au intrerupt emisiile

Prezenta la demonstratiile de strada a fost redusa de cand Grecia a convenit al treilea program de salvare, in iulie 2015, dupa negocieri dure care au dus aproape la iesirea din zona euro.

Ministrii de Finante din zona euro au anuntat luni ca reprezentantii Greciei si cei ai creditorilor trebuie sa intensifice evaluarea programului de salvare, care s-a blocat la nivelul reformelor muncii, cum ar fi liberalizarea concedierilor colective si reintroducerea negocierilor colective intre angajatori si sindicate.

Printre subiectele dificile se mai afla reformele energiei si masurile de acoperire a deficitului bugetar in 2018, cand expira programul de salvare.

Premierul Alexis Tsipras spera ca acordul sa fie convenit pana la sfarsitul anului, pentru ca obligatiunile elene sa fie incluse in programul Bancii Centrale Europene (BCE) de achizitii de obligatiuni.

Acest lucru ar ajuta Grecia sa revina anul viitor pe piata financiara, pentru prima oara din 2014, si eventual sa isi reduca dependenta de imprumuturile de salvare.

Atena a respins solicitarile creditelor pentru noi masuri de austeritate dincolo de 2018. Precizam ca rata somajului din Grecia era in septembrie de 23,4%.

In Parlament au fost dezbatute noi majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor, in bugetul pentru anul viitor, care estimeaza o crestere economica de 2,7% si un surplus al bugetului primar de 2% din PIB, excluzand serviciul datoriilor. Votul pentru adoptarea bugetului ar urma sa aiba loc sambata.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#greva nationala Grecia, #greva transporturi Grecia , #Grecia