Grecii recurg la bitcoin pentru a ocoli restrictiile asupra miscarilor de capital

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 16:45
4039 citiri
Grecii recurg la bitcoin pentru a ocoli restrictiile asupra miscarilor de capital
Foto: hepta.ro

In conditiile in care retragerile de la ATM sunt limitate la 60 de euro pe zi iar depozitele in euro ar putea fi devalorizate prin convertirea in drahme, o solutie pentru greci de o ocoli restrictiile consta in convertirea in moneda virtuala bitcoin.

Desi nu exista cifre exacte, interesul grecilor in aceasta moneda virtuala, care nu poate fi controlata de nicio autoritate monetara si poate fi transferata cu ajutorul unui smartphone, a crescut in mod exploziv in ultima perioada, transmite Reuters.

Referendum in Grecia: Premiera la sondajele de opinie - Ce tabara are un mic avans

Numarul noilor clienti care au depozitat cel putin 50 de euro la BTCGreece, singura platforma de tranzactionare a bitcoin din Grecia, a crescut cu 400% in ultimele doua luni, iar fondatorul BTCGreece, Thanos Marinos, sustine ca numarul absolut al utilizatorilor se ridica la cateva mii.

Utilizarea bitcoin permite grecilor sa faca unul din lucrurile pe care restrictiile asupra miscarilor de capital incearca sa il impiedice: sa transfere bani din conturile lor bancare si, daca doresc, peste hotare.

Cat timp mai poate ramane Grecia pe perfuzii - Va ajunge la morga?

"Atunci cand oamenii incearca sa transfere bani peste hotare si statul ii impiedica, bitcoin este singura modalitate", a declarat Adam Vaziri, membru in consiliul de administratie al UK Digital Currency Association.

Insa fondatorul BTCGreece, Thanos Marinos, sustine ca principalul obiectiv al cumparatorilor greci de bitcoin este sa-si protejeze fondurile fata de perspectiva iesirii Greciei din zona euro, care ar fi urmata de convertirea depozitelor din bancile grecesti intr-o noua moneda nationala puternic devalorizata.

Bancile din Grecia nu se vor deschide marti: "Banii s-ar termina intr-o ora"! Tsipras vrea totul sau nimic

In cazul in care alegatorii resping solicitarile creditorilor internationali la referendumul de duminica acest scenariu devine si mai probabil.

"Multi oameni pastreaza toate monedele bitcoin pe care le cumpara pe platforma noastra, pana cand inteleg ce sa faca cu ele. Ei cred ca daca au bitcoin sunt in siguranta", a declarat Thanos Marinos.

Insa valoarea unui bictoin sufera de o volatilitate mare, trecand de la un maxim de peste 1.200 de dolari pe unitate la finele lui 2013 la o depreciere de aproape 70% in mai putin de o luna dupa un atac al piratilor informatici asupra platformei japoneze de tranzactionare Mt. Gox la inceputul lui 2014.

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

Saptamana aceasta, in care Grecia a intrat in incapacitate de plata cu privire la o transa catre FMI, pretul bitcoin a urcat pana la 268 de dolari, in crestere cu 20% fata de valoarea de la inceputul lunii iunie, in timp ce numarul tranzactiilor zilnice a atins cifra record de 150.917.

Majoritatea observatorilor cred ca cresterea popularitatii bitcoin se datoreaza in principal speculatorilor care mizeaza pe faptul ca restrictiile asupra miscarilor de capital vor declansa o cerere puternica pentru bitcoin. In perioada martie-aprilie 2013, cand Ciprul a restrictionat retragerile de depozite din banci, valoarea bitcoin a crescut cu aproape 700%.

Revine Grecia la drahma? Practic, e imposibil - Iata explicatia

Lansata in ianuarie 2009, bitcoin reprezinta un nou tip de moneda electronica digitala, in baza unui algoritm special. Moneda virtuala nu este sustinuta de nicio banca centrala sau Guvern si nici de active fizice, valoarea sa depinde de increderea oamenilor in aceasta moneda. Bitcoin poate fi schimbata online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele) sau utilizata pentru cumparaturi, chiar daca nu constituie inca o forma acceptata de plata de catre marii retaileri de genul Amazon.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Grecia criza, #grecia incapacitate plata, #Grecia datorii creditori, #Grecia bitcoin , #criza Grecia