Grecii, tot mai speriati de criza: Retragerile de depozite din banci s-au triplat in ultimele zile

Joi, 18 Iunie 2015, ora 20:51
5122 citiri
Grecii, tot mai speriati de criza: Retragerile de depozite din banci s-au triplat in ultimele zile
Foto: Arhiva Ziare.com

Retragerile din depozitele bancilor elene au crescut pana la aproximativ doua miliarde de euro in ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat dupa colapsul discutiilor cu creditorii.

Cele doua miliarde de euro retrase din banci de deponentii greci incepand de luni si pana miercuri reprezinta aproximativ 1,5% din depozitele populatiei si companiilor in valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la bancile grecesti la finele lunii aprilie, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse bancare.

Iesirea Greciei din zona euro, iminenta? Anuntul facut de banca centrala

Inainte de esecul negocierilor care au avut loc in week-end, retragerile din depozite se ridicau la 200-300 de milioane de euro pe zi.

Un purtator de cuvant de la Banca centrala a Greciei a refuzat sa comenteze aceste cifre, precizand ca institutia va da publicitatii datele pe luna mai in 26 iunie.

Premier european: Va fi nevoie de un miracol pentru Grecia. Tsipras: Creditorii vor sa ne umileasca

Populatia Greciei a inceput sa-si scoata, treptat, banii din banci inca din luna octombrie a anului trecut, insa in ultimele zile retragerile s-au accelerat dupa ce discutiile dintre Grecia si creditorii sai in privinta continuarii sustinerii financiare a tarii au cunoscut duminica un nou esec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plata.

Accelerarea retragerilor din ultimele zile a fost provocata si de speculatiile privind introducerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, desi autoritatile de la Atena au dezmintit un astfel de scenariu.

Plan de urgenta pentru Grecia: banci inchise, limitarea extragerilor de la bancomat

"Urmatoarele doua saptamani vor fi cruciale pentru tara si banci. Guvernul ar trebui sa ajunga la un acord cat mai rapid posibil", a declarat o sursa bancara.

Grecia trebuie sa ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro catre FMI si risca sa nu poata onora aceasta scadenta fara un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.

Ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit joi la Bruxelles, insa sperantele referitoare la ajungerea la un acord au fost spulberate dupa ce oficialii greci au anuntat ca exclud varianta discutarii de noi propuneri la reuniunea Eurogrupului.

Potrivit datelor Bancii centrale a Greciei, in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015, retragerile de depozite din bancile grecesti s-au cifrat la aproximativ 30 de miliarde de euro. Cu toate acestea, Banca centrala a precizat ca spre deosebire de situatia din 2012, in prezent grecii pastreaza acasa majoritatea banilor retrasi din banci in loc sa ii trimita peste hotare.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#criza Grecia, #retrageri bani banci Grecia , #Grecia