Greva generala la Atena pe 20 mai

Joi, 13 Mai 2010, ora 09:01
2516 citiri
Greva generala la Atena pe 20 mai

Peste o mie de persoane au defilat miercuri la Atena la chemarea sindicatelor, care au anuntat o noua greva generala la 20 mai contra masurilor de austeritate in contrapartida unui plan de ajutor masiv, din care Grecia a primit prima transa.

Ei erau 4.000 potrivit organizatorilor, peste o mie potrivit politiei, si au defilat in calm in fata parlamentului, scandand "Nu juntei FMI-PASOK" (partidul socialist la putere) in referinta la junta care a condus tara la sfarsitul anilor 1960.

"Jos cu dictatura pietelor", "Afara FMI si UE", "Revolta, toti in strada", se putea citi pe banderole.

Mai inainte, cele doua mari centrale sindicale grecesti, din sectorul privat (GSEE) si public (Adedy), care au organizat aceasta adunare, au chemat la o greva generala la 20 mai, a patra incepand din februarie. Pame, apropiat de partidul comunist (KKE), a declarat ca li se asociaza.

Un prim plan de austeritate, anuntat la 2 mai, a dat loc, trei zile mai tarziu, unei greve generale ce aproape a paralizat tara si a adunat peste 50.000 de manifestanti pe strazile tarii. Populatia ramane totusi traumatizata dupa moartea a trei persoane in incendiul unei banci la Atena, pe marginea manifestatiilor, aminteste AFP.

GSEE si Adedy, ai caror lideri sunt de asemenea inalti responsabili ai partidului socialist (PASOK) la putere, denunta reducerile de venituri. Si mai ales de pensii care, potrivit unui proiect de lege adoptat marti de guvern, vor scadea inca in medie cu 7 la suta pana in 2015.

Circa 55 la suta dintre greci, potrivit sondajelor, afirma ca accepta austeritatea impusa in contrapartida unui plan de ajutor fara precedent al Fondului Monetar International si Uniunii Europene de 110 miliarde de euro pe trei ani pentru a salva tara de la faliment.

Miercuri, Grecia, care a cerut cu o zi inainte o prima transa de 20 de miliarde de euro, a incasat 5,5 miliarde de la FMI, a declarat Ministerul Finantelor. O transa de 14,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana urmeaza "la inceputul saptamanii viitoare".

Fara ea, Atena nu ar putea onora o scadenta cruciala, rambursarea la 19 mai a circa 9 miliarde de euro din datorie.

O salvare de ultim moment pe care guvernul lui Georgios Papandreou o plateste scump: el trebuie sa aplice un plan de austeritate de 30 de miliarde de euro destinat sa readuca deficitul public, ce a atins 14 la suta din PIB in 2009, sub pragul european de 3 la suta in 2014

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#proteste Grecia masuri austeritate, #criza economica Grecia, #greva generala Atena Grecia , #Grecia