Grecia nu va plati marti niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum

Marti, 30 Iunie 2015, ora 00:17
40446 citiri
Grecia nu va plati marti niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum
Foto: Hepta.ro

Grecii au intrat deja in ultimele ore inainte de momentul zero in care trebuie sa ramburseze FMI un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, insa oficiali guvernamentali in frunte cu premierul Tsipras deja au anuntat ca aceasta plata nu va fi facuta.

Elenii solicitasera ultima transa din planul de urgenta pentru a-si achita datoria. Tara si bancile sale supravietuiesc din fondurile de urgenta acordate de BCE. Daca Grecia nu cedeaza in fata Comisiei Europene, care conditioneaza eliberarea ultimei transe din planul de salvare de noi masuri de austeritate, va intra in faliment.

La Atena aproape 20.000 de protestatari s-au strans in fata Parlamentului elen, in Piata Syntagma, pentru a demonstra fata de masurile de austeritate si a-si arata sustinerea pentru guvern, asa cum le-a cerut premierul Alexis Tsipras.

Tsipras a mai facut un apel si luni seara catre cetateni, rugandu-i sa voteze in numar cat mai mare "NU" la referendumul de pe 5 iulie, cand vor fi consultati daca Grecia ar trebui sau nu sa accepte acordul propus de creditorii internationali.

Pe de alta parte, limita de retragere ar putea cobori de la 60 la 20 de euro/zi. Totodata, tribunalele se vor inchide o saptamana.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai recente evolutii din Grecia. Va asteptam si maine pe Ziare.com pentru a urmari impreuna ce decizii va lua Atena, cum vor reactiona oficialii europeni si cei ai FMI si care vor fi consecintele:

00:17 - Inchidem relatarea evenimentelor de azi despre Grecia cu un citat extras din interviul acordat de Alexis Tsipras in aceasta seara.

"Avem dreptatea de partea noastra. Daca vom invinge frica nu va mai exista nimic de care sa ne temem".

Consideram ca aceste cuvinte ne dau o imaginea foarte buna despre modul in care isi va juca premierul grec marti ultima carte.

23:45 - Publicatia Kathermini transmite ca tribunalele vor fi inchise in Grecia incepand de maine si pana pe 8 iulie.

23:43 - Postul de televiziune grec Mega TV citeaza surse care sustin ca retragerile din bancomate ar putea fi limitate la 20 de euro/zi. Pragul de luni a fost de 60 de euro/zi si a creat panica printre cetateni, care s-au asezat la cozi imense in fata bancomatelor, ba chiar si a bancilor, desi toate unitatile erau inchise.

23:41 - Tsipras a spus (aratand un optimism debordant avand in vedere ca la Atena este aproape miezul noptii), ca "daca se ajunge la un acord in aceasta noapte vom face maine plata catre FMI".

El a adaugat ca bancile se vor deschide de indata ce BCE va asigura fluxul de lichiditati.

23:39 - "Oamenii nostri raman calmi in fata santajului. Orice incercare din exterior de a-i domina nu face decat sa-i intareasca in rezistenta lor", a mai scris pe Twitter Tsipras.

23:36 - Benoit Coeure, oficial al Bancii Central Europene, a declarat intr-un interviu ca BCE evalueaza constant situatia din Grecia.

Intrebat despre un posibil Grexit, oficialul BCE a spus ca institutia doreste Grecia in zona euro, insa alternativa nu mai poate fi exclusa in acest moment.

23:32 - Tsipras a anuntat ca este in contact permanent cu mai multi lideri europeni, inclusiv Jean Claude Juncker si Martin Schulz, iar pe premierul italian Matteo Renzi l-a catalogat drept "prieten".

23:31 - Revenind la interviul televizat la care participa premierul Tsipras, acesta a fost intrebat ce va face daca grecii vor fi de acord la referendum cu masurile cerute de creditorii internationali, insa a evitat sa raspunda. La insistentele moderatorului a spus, totusi, ca guvernul pe care il conduce va respecta orice optiune a cetatenilor.

23:29 - Tsipras a sugerat intr-o postare pe Twitter ca Grecia nu va face marti plata catre FMI.

"Dupa ce au asfixiat bancile si au respins prelungirea ajutorului, este rezonabil sa astepte ca plata catre FMI sa fie facuta maine?", s-a intrebat retoric Tsipras.

23:01 - Premierul grec Alexis Tsipras a facut luni seara, intr-un interviu televizat, apel la cetateni sa respinga cu toata puterea lor propunerile creditorilor externi in cadrul referendumului ce va avea loc pe 5 iulie si sa nu-i creada pe cei care spun ca daca rezultatul va fi negativ Grecia va fi data afara din zona euro.

"Nu cred ca planul lor este sa scoata Grecia afara din zona euro, ci sa ucida din fasa ideea ca in Europa ar putea fi aplicate politici diferite", a spus Tsipras.

El le-a transmis grecilor ca, cu cat va fi mai decisiv votul lor impotriva acordului cu creditorii, cu atat ii vor da lui o pozitie de negiciere mai puternica.

Premierul elen a contrazis si declaratiile liderilor europeni care au spus ca grecii au plecat de la masa negocierilor, sustinand ca "oferta" a fost "accepta sau pleaca".

Tsipras a mai spus ca spera ca europenii "sa nu ucida democratia in locul in care s-a nascut".

22:52 - Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a declarat, intr-un interviu pentru Daily Telegraph, ca Grecia ia in considerare posibilitatea de a rezolva problema cu institutiile europene la tribunal.

"Am fost sfatuiti si cu siguranta luam in considerare sa ne adresam Curtii Europene de Justitie. Tratatele Uniunii Europene nu fac nicio referire la o eventuala parasire a zonei euro si noi refuzam sa acceptam acest scenariu. Statutul nostru de membru nu este negociabil", a spus Varoufakis.

O actiune de acest fel ar fi fara precedent, existand posibilitatea sa complice si mai mult actuala criza.

22:13 - Premierul grec Alexis Tsipras va acorda un interviu in aceasta seara unei televiziuni grecesti. Ramaneti pe Ziare.com pentru a citi principalele declaratii ale sefului Executivului elen.

22:09 - In jur de 17.000 de oameni protesteaza la Atena, in fata cladirii Parlamentului.

Foto: Digi24

22:03 - Oficialii S&P sustin ca se asteapta ca economia Greciei sa se contracte cu 3% pana la finalul acestui an.

21:32 - Agentia de rating Standard and Poor's a retrogradat Grecia de la CCC, la CCC- cu perspectiva negativa.

21:29 - La Londra, protestatarii afisaza mesaje precum "Drop Greece's Debt" (Anulati datoria Greciei, n.red.).

21:10 - Liderul Opozitiei din Grecia, Antonis Samaras, il convoaca la un duel televizat pe premierul Alexis Tsipras pe tema referendumului din 5 iulie.

21:03 - Pe retelele de socializare, grecii scriu mesaje precum "Metroul spre Piata Syntagma este arhiplin. Ai putea crede ca au decis gratuitatea transportului in comun pentru ca oamenii sa ajunga in numar cat mai mare la protest".

Mesajul face referire la faptul ca transportul in comun este gratuit in aceste zile, autoritatile incercand sa ii convinga astfel pe oameni sa nu dea navala si in benzinarii golind stocurile, asa cum s-a intamplat cu bancomatele.

20:55 - Numarul celor stransi la protestul din Piata Syntagma e de ordinul miilor deja, potrivit presei externe. Pana la aceasta ora nu au existat incidente.

20:41 - La Atena, sute si sute de oameni vin in Piata Syntagma la protestul anti-austeritate convocat duminica seara de premierul Alexis Tsipras.

Foto: Captura live streaming The Telegraph

20:37 - In Piata Trafalgar din Londra s-au strans cateva zeci de oameni pentru a-si arata solidaritatea fata de Syriza si premierul Alexis Tsipras. Ei protesteaza tot fata de masurile de austeritate, la fel ca si cei din Atena.

20:32 - Usa negocierilor cu Grecia ramane deschisa, in pofida sistarii discutiilor in timpul weekendului, a declarat luni seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, mentionand totodata ca evitarea unui Grexit este inca pe deplin posibila, transmite AFP.

20:01 - Protestatarii incep sa se adune in fata Parlamentului elen, in Piata Syntagma, pentru a demonstra fata de masurile de austeritate si a-si arata sustinerea pentru guvern, asa cum le-a cerut premierul Alexis Tsipras duminica seara.

19:44 - Reuters citeaza un oficial guvernamental elen care spune ca Grecia nu va plati maine niciun euro din 1,5 milioane de euro pe care le are de platit catre FMI, scadent marti.

19:10 - Cel mai probabil scenariu privind Grecia este ramanerea tarii in zona euro, dar in eventualitatea unui Grexit efectele asupra cursului leu - euro vor fi conjuncturale si reversibile, cu o depreciere a monedei nationale de circa 5%, estimeaza economistul-sef al BRD, Florian Libocor.

El a adaugat ca scenariul cel mai probabil inca este favorabil ramanerii Greciei in zona euro si a facut o trimitere la istorie, atragand atentia ca grecii au tendinta sa ia decizii gresite si ca lectia istorica a demonstrat ca nu se pot descurca singuri sa rezolve problemele.

"Deteriorarea acestui scenariu depinde de cum va trata Grecia relatia cu Europa din care face parte: cu individualismul spartan al lui Leonidas (la Termopile) sau cu intelepciunea unificatoare a lui Temistocle (la Salamina). Istoria ne arata ca abordarea celui din urma a salvat Grecia atunci", a spus Libocor.

18:46 - Argentina, intrata in incapacitate de plata in 2001, se declara solidara cu Grecia.

"Argentina a trait deja aceasta situatie si vedem, in acest moment, ca (fonduri speculative) au in vedere sa se intample la fel cu Grecia pentru a incepe sa o jefuiasca, asa cum au facut in alte locuri din lume", a declarat seful guvernului argentinian, Anibal Fernandez.

In opinia sa, criza din Grecia "a fost provocata de ajustarile FMI", iar "umbra fondurilor ulii, mai ales Elliott, care din decembrie 2013 cumpara bonduri grecesti, in speranta ca Grecia se impiedica ori se pune in genunchi pentru a incepe sa o devoreze, asa cum fac cu fiecare dintre tarile care s-au gasit in aceasta situatie".

17:58 - Premierul italian Matteo Renzi a scris pe contul de Twitter: "Ideea e urmatoarea: Referendumul grecesc nu va fi un derbi intre Comisia Europeana si Tsipras, ci intre euro si drahma. Asta e alegerea".

17.41 - Bursa de pe Wall Street s-a deschis de putin timp si este deja in cadere, pe fondul crizei din Grecia. Indicii Dow Jones, S&P 500 sid Nasdaq au scazut cu pana la 0,9% imediat dupa deschiderea burselor in SUA.

17.33 - Noi detalii cu privire la deschiderea anticipata a bancilor elene. Un oficial guvernamental a anuntat ca 850 de sucursale bancare s-ar putea deschide joi, dar numai pentru plata pensiilor, nu si pentru alte tranzactii. De asemenea, limita de retragere de 60 de euro pe zi ar putea fi ridicata, dar numai daca BCE continua sa sustina bancile prin linia de finantare de urgenta.

17.25 - Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, la o conferinta de presa, ca grecii ar trebui sa voteze 'Da' la referendumul de duminica. Schulz a mai avertizat ca referendumul este, de fapt, cu privire la calitatea Greciei de membru al zonei euro.

17.04 - Reuters are o informatie in exclusivitate din interiorul Bancii Centrale Europene (BCE). O sursa a declarat ca Atena a solicitat duminica o suplimentare cu sase miliarde de euro a liniei de finantare BCE, insa banca a decis sa refuze Grecia.

Bancile elene au fost asaltate de clienti in weekend si se confrunta cu o lipsa de lichiditati. Cererea Bancii Centrale a Greciei de suplimentare a ajutorului de urgenta cu lichiditati a fost insa respinsa de BCE, care va pastra deschisa linia de finantare, conform conditiilor convenite anterior cererii, pana la 5 iulie, data cand are loc referendumul.

16.55 - Conferinta Angelei Merkel continua. Oficialul german a incercat sa minimalizeze impactul potential al unui faliment al Greciei, spunand ca ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, a aratat ca Germania este bine pregatita pentru aceasta eventualitate.

16.40 - Un oficial elen a anuntat ca bancile se vor deschide joi, mai devreme decat se stia pana acum.

16.25 - Cancelarul german Angela Merkel tine o conferinta de presa pe tema Greciei. Ea sustine ca Europa poate reactiona mai robust acum decat in urma cu cinci ani. Merkel sustine ca este deschisa pentru noi discutii cu Grecia dupa ce actualul plan de salvare expira, daca si Guvernul elen o doreste. "Suntem inca dispusi sa ajutam daca este nevoie", a declarat aceasta.

16.20 - Premierul grec Alexis Tsipras l-a sunat pe seful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, inainte de conferinta de presa tinuta astazi de acesta din urma. Tsipras l-a rugat pe acesta si pe seful Parlamentului European, Martin Schuz, pentru extinderea cu cateva zile a planului de salvare ce expira marti, pentru a le acorda timp cetatenilor greci sa voteze in referendumul de duminica.

Schulz a anuntat ca va organiza imediat o intalnire a grupurilor parlamentare pentru a vedea daca este posibila o prelungire.

16.06 - Laureatul Nobel Joseph Stiglitz scrie, intr-un editorial publicat de Project Syndicate, ca Europa ataca in mod deliberat democratia elena. "Economia din spatele programului troicii lansat in urma cu cinci ani a fost severa si a rezultat intr-un declin de 25% al PIB-ului tarii. Nu imi vine nicio depresiune in istorie care sa fi fost atat de deliberata si cu consecinte atat de catastrofale", scrie acesta.

"Este surprinzator ca troika a refuzat sa isi accepte responsabilitatea sau sa admita cat de gresite au fost previziunile si modelele sale", continua economistul, care arata ca "economistii din intreaga lume au condamnat ceea ce a fost considerata o tinta punitiva, pentru ca va rezulta intr-o scadere si mai accentuata".

"Sa fim limpezi: aproape nimic din uriasa suma de bani imprumutata Greciei nu a ajuns acolo. A ajuns sa plateasca creditorii tarii din sectorul privat - in majoritate banci germane si franceze. Grecia a primit firimituri, dar a platit un pret greu pentru a pastra sistemele bancare ale acestor tari. FMI si alti creditori nu au efectiv nevoie de banii pe care ii solicita. Potrivit scenariului 'business-as-usual', banii vor fi imprumutati din nou Greciei", arata laureatul Nobel.

De ce nu le convine liderilor europeni ca grecii vor organiza un referendum pentru a decide daca vor in continuare programul troicii? "In ianuarie, cetatenii greci au votat pentru un Guvern angajat sa puna capat austeritatii. Daca Guvernul isi indepinea promisiunile electorale, respingea deja propunerea creditorilor. Insa a vrut sa le dea grecilor o sansa sa cantareasca problema, atat de importanta pentru viitorul tarii lor. Aceasta preocupare pentru legitimitatea populara este incompatibila cu politica zonei euro, care nu a fost niciodata un proiect democratic", argumenteaza Stiglitz.

15.50 - Ministerul roman al Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze in Grecia ca autoritatile de la Atena au decis inchiderea bancilor elene, cel putin pana la data de 6 iulie 2015, precum si limitarea extragerilor de numerar la 60 Euro/zi pentru clientii bancilor locale si numai pe teritoriul elen. MAE recomanda cetatenilor romani sa aiba in vedere si posibilitatea aparitiei unor intarzieri ale tranzactiilor bancare in cursul zilei de luni, 29 iunie 2015.

Cetatenii romani care detin carduri emise de bancile comerciale care functioneaza pe teritoriul Romaniei vor avea, in continuare, posibilitatea de a efectua tranzactii si de a extrage numerar in conformitate cu limitele stabilite de institutiile bancare emitente din Romania.

MAE reia recomandarea adresata cetatenilor romani de a detine suficient numerar pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, in eventualitatea unor intreruperi ale activitatilor bancare din aceasta tara.

15.30 - Publicatia Protothema a intocmit un ghid de supravietuire pentru cei care calatoresc in Grecia in aceasta perioada.

Printre sfaturi se numara: suficienti bani lichizi; rabdare in fata eventualelor lipsuri din supermarketuri si benzinarii; precautie in timpul demonstratiilor ce vor avea loc saptamana aceasta in jurul Parlamentului grec si mai ales in cursul referendumului de duminica; flexibilitate in ceea ce priveste transportul cu feribotul si alte mijloace de calatorie; atentie la hotii de buzunar tentati de banii gheata; informarea permanenta cu privire la noutatile de pe scena politica si sociala.

15.22 - Consiliul Patronatelor Bancare din Romania arata intr-un comunicat citat de Agerpres ca sSituatia din Grecia nu afecteaza operatiunile zilnice de pe piata romaneasca iar bancile membre ale CPBR desfasoara tranzactii cu clientii bancilor romanesti cu actionariat grecesc normal si stabil din punct de vedere al operatiunilor interbancare.

"Ne asteptam ca aceste banci sa isi poata onora obligatiile de plata in general cat si catre deponenti, impactul oricaror masuri luate in Grecia in aceste zile urmand sa ramana unul limitat. Reamintim ca, in Romania, depozitele la bancile cu personalitate juridica romana sunt garantate pana la limita de 100.000 euro, mecanismele prin care actionarii straini ai acestora ar putea influenta miscari de capital fiind sub supravegherea atenta a BNR", se arata in comunicatul citat.

15.18 - Premierul britanic David Cameron participa la o intalnire de urgenta pe tema Greciei. La intalnire participa mai multi ministri (de Finante, al Afacerilor Externe, pentru Politica Guvernamentale, pentru Munca si Pensii, etc.) precum si guvernatorul Bancii Angliei si ambasadorul Greciei.

Un reprezentant al Downing Street a explicat ca discutiile se vor axa pe planuri de urgenta pentru chestiuni consulare privind turistii si rezidentii britanici din Grecia precum si afacerile elene din Marea Britanie si subsidiarele bancilor grecesti din aceasta tara.

14:50 - Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca referendumul convocat pentru 5 iulie in Grecia reprezinta "alegerea suverana" a Atenei, dar plaseaza tara in fata mizei "fundamentale" de a ramane sau nu in zona euro.

"Este dreptul poporului grec de a spune ceea ce vrea pentru viitorul sau. Miza, care va fi fundamentala, este de a sti daca grecii vor sa ramana in zona euro", sau daca "isi asuma riscul de a iesi", a subliniat seful de stat francez, citat de Agerpres.

14.24 - Daniel Daianu, fost ministru de Finante si membru al Consiliului de Administratie al BNR, a declarat ca bancile cu actionariat elen din Romania sunt bine capitalizate, respecta regulile si procedurile impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care, la randul sau, poate exercita functia de imprumutator de ultima instanta pentru bancile aflate in dificultate.

Daianu a declarat, pentru Agerpres, ca bancile cu actionariat elen din Romania "nu au cum sa sufere, asa cum se intampla cu bancile-mama din Grecia".

14.20 - Cea mai mare companie de transferuri de bani din lume, Western Union, isi inchide operatiunile in Grecia timp de o saptamana.

14.00 - Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a declarat, luni, "tradat", laolalta cu intreaga Europa, de decizia unilaterala a Greciei de a se retrage de la negocieri si de a convoca un referendum.

"Cetatenii greci trebuie sa aiba grija saptamana aceasta", a avertizat el, subliniind ca isi doreste ca zona euro sa continue sa aiba 19 membri, nu 18.

"Europa functioneaza atata timp cat putem dialoga, un dialog care trebuie sa fie respectuos (...) nu este vorba de un joc de poker, nu exista cineva care castiga si cineva care pierde, toti castigam sau toti pierdem (...) sunt profund afectat de spectacolul care a fost dat Europei saptamana trecuta. Intr-o singura noapte constiinta europeana a primit o lovitura, bunavointa s-a evaporat, a facut loc jocurilor tactice si populiste. Dupa toate eforturile pe care le-am facut si pe care le-au facut celelalte institutii, ma simt putin tradat ", a afirmat acesta.

13.47 - Cancelarul german, Angela Merkel, s-a intalnit cu conducerea CDU luni. Merkel le-a spus liderilor partidului sau ca e randul Greciei sa aiba initiativa in blocajul cu privire la reformele solicitate in schimbul banilor.

Merkel a mai spus ca deciziile cu privire la Grecia pot fi luate numai de pe o zi pe alta, avand in vedere inaltul grad de incertitudine.

13.40 - Euro s-a apreciat luni fata de moneda nationala, ajungand la un nivel record in ultimele cinci luni. BNR a afisat un curs de 4,4931 lei/unitate, ceea ce inseamna un avans de 0,035% fata de sedinta precedenta.

13.32 - Laureatul Nobel pentru Economie Paul Krugman scrie, in New York Times, ca Grecia trebuie sa voteze "nu" la referendumul de duminica si sa se pregateasca pentru iesirea din zona euro, altfel o asteapta austeritatea vesnica si o depresiune economica fara sfarsit.

13.27 - Actiunile bancilor europene au luat-o la vale luni cand au inregistrat cele mai mari pierderi din ultimii patru ani. Creditorii din Spania, Italia si Franta sunt cei mai afectati, dupa ce Grecia si-a inchis bancile si a impus controlul capitalului.

Actiunile Unicredit si Intesa Sanpaolo din Italia au cazut cu peste 7% in vreme ce actiunile Santander si BBVA, din Spania, si BNP Paribas si Societe Generale din Franta au pierdut cel putin cate 5 procente.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

13.15 - Majoritatea grecilor vor vota "da" la referendumul de duminica, unde sunt intrebati daca accepta termenii planului de salvare din zona euro, arata doua sondaje locale.

13.00 - Un reprezentant FMI a aratat ca, daca Grecia nu reuseste sa-si plateasca datoria marti, nu intra automat in faliment. Achitarea de catre Grecia a transei de 1,6 miliarde de euro pana marti este putin probabila, dar nu inseamna ca tara va intra imediat in incapacitate de plata a explicat Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor BCE.

12.50 - In Atena si alte orase ale Greciei pensionarii s-au adunat in fata bancilor inchise, luni, pentru a-si ridica pensiile. Autoritatile au promis ca vor gasi o modalitate pentru ca banii sa ajunga la pensionari.

12.30 - In cursul acestei saptamani, cand bancile sunt inchise, transportul public in Atena si alte cateva orase elene va fi gratuit, pentru a descuraja cetatenii sa cumpere benzina, intrucat stodurile sunt limitate.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Grecia faliment, #Grecia plan salvare , #Grecia