Lectia greceasca a iresponsabilitatii. Care precedent o fi mai rau? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 29 Iunie 2015, ora 06:45
18205 citiri
Lectia greceasca a iresponsabilitatii. Care precedent o fi mai rau? (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Morala tragediei contemporane a Greciei cred ca este in primul rand iresponsabilitatea. Nu numai a conducatorilor, ci a poporului insusi.

Grecii nu fac astazi decat sa suporte consecinta votului pe care l-au dat la ultimele alegeri parlamentare cand au creditat masiv promisiunile lui Alexis Tsipras. Care promisiuni? In esenta ca vor reusi sa pacaleasca Occidentul cu stergerea datoriilor si redresare fara niciun sacrificiu intern.

Adica relansarea pe banii altora, pentru ca orice datorie neachitata de adevaratul debitor, de cel care a mancat banii aceia, este platita de altcineva, care nu a beneficiat in niciun fel de ei. Intotdeauna cineva plateste. Adica grecii au creditat masiv necinstea.

Toate sondajele arata ca grecii nu vor sa paraseasca UE si nici zona euro, dar vor sa ramana in conditiile lor. Adica sa traiasca la fel ca nemtii si muncind ca elenii.

Unii poate au crezut sincer ca va merge pur si simplu. Altii, cei mai multi cred eu, au mizat pe ceea ce probabil a mizat si Alexis Tsipras: UE nu isi permite sa dea Grecia afara din eurozona pentru a nu deschide o cale total impredictibila si foarte periculoasa pentru moneda unica si stabilitatea economica a euroasiei, asa ca daca te tii tare si cu tupeu pe pozitii pana la urma europenii vor fi fortati sa dea inapoi.

Ca numai pe asta a mizat o dovedeste si faptul ca in jumatatea de an de guvernare Tispras nu a fost luata niciuna dintre masurile antievaziune si anticoruptie care sa fi reprezentat un inceput de redresare prin alte mijloace decat pumnul in masa finantatorilor. Si lipsa acestor masuri este un motiv in plus de a refuza sa mai bagi banii contribuabilului european intr-o gaura neagra.

Ce li se cere grecilor? Sa-si reformeze Fiscul si sa reduca evaziunea fiscala, sa reformeze institutii cu un rol esential in adancirea crizei in frunte cu Institutul de Statistica si Curtea de Conturi, sa taie exceptiile si privilegiile si sa mareasca baza de contributie pe criterii de echitate, sa faca o strategie anticoruptie, sa aplice un sistem de pensii legat de contributii. Vi se pare ceva in neregula?

Aud tot felul de plansete pe la televiziunile din Romania cum ca grecilor li s-ar cere sa taie pensiile. Ceea ce nu spun "bocitoarele" e ca pensia medie in Grecia este mai mare decat pensia medie din Germania. Adica nemtii trebuie sa sustina din contributiile lor pensii mai mari decat primesc ei?

Ei bine, se pare ca socoteala lui Tispras a fost, cel putin in buna masura, gresita. Da, eurozona va avea cel mai probabil o mare problema daca Grexit-ul se va produce si cred ca in acest moment nimeni nu poate anticipa pe deplin efectele socului.

Pe de alta parte, cedarea in fata lui Tsipras ar putea avea efecte chiar mai grave, endemice in restul UE. Daca i-a mers Greciei, de ce nu i-ar merge si Spaniei, si Italiei, si Portugaliei?

De fapt aici este vorba de a alege intre doua precedente: acela al unui faliment in interiorul eurozonei sau acela al unor cedari majore. Nu stiu daca primul precedent poate fi letal pentru eurozona, dar al doilea cred ca are sanse foarte mari s-o termine.

Si cand spun "sanse" nu fac eroarea lingvistica foarte raspandita de a confunda "sansa" cu "riscul". Din punctul meu de vedere, Alexis Tsipras este un produs 100% rusesc, un cal troian format si crescut de Putin pentru a crea o imensa problema in interiorul UE. Are mai multi asemenea cai si ei pot aparea ca ciupercile peste tot.

Daca tupeul lui Tsipras iese invingator, toti vor promite la fel, punand presiune pe politicienii rationali, vor fi poate votati si vor actiona apoi la fel dandu-i astfel lui Putin sansa sa dinamiteze UE din interior.

Daca grecii insisi nu vor intelege ca nu e posibil sa traiesti decat dupa cum muncesti, dupa cum platesti taxele, dupa cum combati coruptia, dupa cum iti respecti statul pana la urma, ca nu poti trai decat in functie de criteriile dupa care votezi, nu cred ca au vreo sansa reala de redresare in sau in afara eurozonei. Este nu numai o lectie pentru ei, ci si pentru alti amatori de basme politice concepute sau nu la Moscova.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Grexit UE euro, #Grecia zona euro, #Grecia datorii creditori, #grecia incapacitate plata , #Grecia