Marturii cutremuratoare din infernul din Grecia

Marti, 24 Iulie 2018, ora 23:26
11202 citiri
Marturii cutremuratoare din infernul din Grecia
Foto: Youtube/Sahrab Nabiyev (captura)

Cel putin 74 de morti si 556 de raniti, mii de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din cauza incendiilor, iar sute de pompieri depun eforturi pentru stingerea focului. Cele mai grave incendii din ultimul deceniu au lasat regiuni intregi din Grecia ca dupa razboi. Sute de persoane au fost salvate de echipele de interventie.

Incendiul a izbucnit in regiunea Attica, din apropiere de Atena

Tragedie in Grecia: Incendiile au ucis 74 de oameni, inclusiv turisti. Unii au fost gasiti imbratisati, la cativa metri de mare (Galerie foto)

Una dintre cele mai dramatice inregistrari video a fost facuta de cetateanul grec Giannis Labropoulos, undeva langa orasul de coasta Kineta, pe autostrada dintre orasele Patras si Atena. Masini in viteza pe o autostrada in flacari. Oamenii incercau sa fuga de incendiu.

"In mai putin de un minut, am vazut fumul care acopera drumul", a povestit Giannis Labropoulos pentru Euronews. Filmarea este facuta in timp ce conducea masina si desi erau oarecum in siguranta, sotia sa a fost "ingrozita" de aceasta experienta.

Dezastrul din Mati

Sute de case si vehicule au fost arse in jurul orasului Mati, o statiune de coasta la aproximativ 30 de kilometri de Atena. Focul a distrus complet comunitatea, in mai putin de o ora, potrivit martorilor.

Fotograful Giorgos Moutafis, care se afla la Mati, a spus ca: "majoritatea oamenilor pe care i-am vazut au fost prinsi si au murit intr-o moarte tragica in masinile lor". El este autorul uneia dintre cele mai dramatice fotografii.

Jurnalistii de la Greek Reporter au filmat in orasul Mati si au spus ca aici si-au pierdut viata cel putin 26 de persoane. Localnicii isi cauta rudele pierdute si incearca sa-si recupereze o parte din bunuri. "Este inca foarte dificil de respirat aici", explica jurnalistul. Locul este plin de fum si de resturi fumegande.

Primarul orasului Rafina, Vangelis Bournous, a declarat pentru presa locala, ca alte 11 corpuri au fost recuperate din cenusa, in timp ce Garda de Coasta a anuntat ca personalul sau a recuperat inca un corp din mare.

Romanii din Atena: Totul a ars intr-un sfert de ora

Romanii stabiliti in zona sunt socati de violenta focului, de viteza cu care s-a propagat si de efectele sale.

"Totul s-a ars intr-un sfert de ora. N-aveau timp sa anunte, sa fuga oamenii. Multi au ars in masinile lor si chiar pe autostrada. Multi au intrat in mare, cativa s-au inecat, pentru ca nu stiau sa inoate bine. Marea era agitata, din cauza vantului, nici macar vapoarele nu puteau sa vina in ajutorul oamenilor", povesteste Akis Spiratos, ghid turistic, pentru Digi 24.

"Cerul Atenei nu a mai fost albastru, cum este de obicei. A fost incarcat de nori, de praf, de cenusa, de fum. Zonele afectate sunt zone in periferia regiunii Attica. Sunt zonele in care grecii, in general, isi au casele de vacanta. Acum este perioada de vacanta. Sunt tabere foarte multe de copii in zonele respective", spune Adriana Rosca, romanca stabilita in Atena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
#incendiu Grecia, #supravietuitori Grecia, #marturi Grecia , #Grecia