Noul premier al Greciei, plan kamikaze? Nu mai vrea ajutor de la UE si FMI

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 21:13
13391 citiri
Noul premier al Greciei, plan kamikaze? Nu mai vrea ajutor de la UE si FMI
Foto: Neoskosmos

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca tara sa are nevoie de un imprumut, nu de extinderea asistentei financiare oferite de Fondul Monetar International (FMI) pentru a salva economia de la colaps.

Astfel, imprumutul este singura solutie pe care o vede Tsipras pentru rezolvarea problemelor economice ale Greciei, dupa cum a sustinut duminica in Parlamentul elen, transmite BBC.

Prim-ministrul grec a respins prelungirea asistentei financiare oferite de Uniunea Europeana si FMI in schimbul unor severe masuri de austeritate, sustinand ca nu le va cere liderilor europeni o extindere a acestui acord.

Va cere Grecia un ajutor financiar Rusiei? Ce plan are noul premier de la Atena

Totusi, Tsipras a precizat ca este posibil sa negocieze un imprumut de tranzitie cu creditorii internationali pana la sfarsitul lunii februarie, intelegere care sa dureze pana cand Grecia si FMI vor incheia un nou acord de asistenta financiara, in alte conditii, relateaza agentia Reuters, citata de The Star.

Tsipras se face frate cu Putin si punte cu Ciprul pentru Bruxelles

"Planul de ajutor a esuat", a declarat el, in primul discurs important in Parlament din postura de premier. "Noul guvern nu este indreptatit sa ceara o extindere, pentru ca nu poate cere o extindere a greselilor", a continuat acesta.

Acordul de asistenta financiara actual, incheiat de Grecia cu FMI si UE, expira pe data de 28 februarie. Liderii europeni au cerut ca Grecia sa aplice pentru o extindere a pactului, care ar insemna sa se angajeze, totodata, la noi reforme. Totusi, oficialii greci au respins aceasta varianta.

Alegeri in Grecia: Cine este liderul Syriza, "narcisistul periculos" care promite sa revolutioneze Europa

Inca de cand a castigat alegerile din Grecia cu partidul sau de extrema stanga Syriza, Alexis Tsipras a promis ca va schimba politica financiara din tara sa si ca va determina institutiile internationale sa nu mai conditioneze statul elen sa impuna masuri aspre de austeritate, iar decizia de duminica pare a fi un prim pas in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Grecia ajutor FMI, #Grecia imprumut, #premier Grecia imprumut , #Grecia