O prima veste buna pentru greci? Bancile elene s-ar putea deschide mai repede

Luni, 29 Iunie 2015, ora 17:10
3422 citiri
O prima veste buna pentru greci? Bancile elene s-ar putea deschide mai repede
Foto: Ziare.com

Bancile din Grecia s-ar putea redeschide joi, mai devreme decat era planuit, potrivit unui anunt facut de un oficial al Guvernului de la Atena.

Acesta a precizat ca, daca bancile elene vor beneficia de Asistenta de Urgenta cu Lichiditati de la BCE, limita zilnica privind retragerile de la bancomat, de 60 de euro, ar putea creste, relateaza agentia Reuters.

In Grecia si speranta a murit - LIVE TEXT

De asemenea, oficialul guvernamental a spus ca 850 de filiale de banci vor deschide pentru plata pensiilor.

"Filialele de banci se vor deschide mai devreme de luni (6 iulie - n.red.) ", a precizat oficialul, subliniind ca este vorba doar despre platile pensiilor. "Este un efort de a le deschide joi", a adaugat acesta.

Duminica, Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, a anuntat ca bancile vor ramane inchise pana in data 7 iulie, adica inca 2 zile dupa referendumul prin care guvernul cere populatiei sa se pronunte cu "nu" asupra acordului propus de creditorii externi. Totodata, grecii nu pot scoate mai mult de 60 de euro pe zi din banci.

Grecia, pe buza prapastiei: Pensionarii fac coada in fata bancilor inchise

Aceasta este una dintre masurile pe care Guvernul a fost nevoit sa le ia ca urmare a refuzului liderilor zonei euro de a prelungi programul de asistenta financiara si a deciziei BCE de a ingheta furnizarea de lichiditate de urgenta bancilor elene.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi (Video)

Criza din Grecia: Bancile si bursa intra in "vacanta", retragerile limitate la max. 200 de euro

Grecii au intrat, luni, intr-o perioada cruciala de doua zile. Planul european de salvare se incheie oficial la 30 iunie, marti, zi in care Grecia trebuie sa ramburseze FMI un imprumut de 1,8 miliarde de dolari.

Grecia este falimentara si nu are bani pentru aceasta plata, asa ca solicita ultima transa din planul de urgenta pentru a-si achita datoria. Cetatenii greci sunt cuprinsi de panica si retrag bani din bancomate si banci, ba chiar stau la cozi in fata bancilor inchise, in speranta ca vor sensibiliza autoritatile.

Tara si bancile sale supravietuiesc din fondurile de urgenta acordate de BCE. Daca Grecia nu cedeaza in fata Comisiei Europene, care conditioneaza eliberarea ultimei transe din planul de salvare de noi masuri de austeritate, va intra in faliment. Mai rau inca, Grecia poate iesi din zona euro si declansa consecinte financiare grave in intreaga regiune.

F.N.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#deschidere banci Grecia, #banci Grecia inchide, #deschidere banci grecesti , #Grecia