Premierul fara cravata si fara Biblie

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 10:59
7331 citiri
Premierul fara cravata si fara Biblie
Foto: La Tribune

Pentru Grecia, zarurile au fost aruncate, iar evenimentele se deruleaza rapid. Alexis Tsipras, seful formatiunii de extrema stanga Syriza, iesit castigator dumnica in alegeri, luni s-a prezentat oficial la palatul prezindential din Atena, pentru a depune juramantul in fata presedintelui Karolos Popoulias.

A fost o premiera: juramant fara Biblie si in absenta arhiepiscopului Atenei - comenteaza cu talc La Tribune. Nici n-avea ce sa caute arhiepiscopul la juramantul fara Biblie al sefului unei formatii de sorginte comunista.

Fara indoiala ca multi alegatori s-au asteptat la acest spectacol inedit, altora li s-a parut aproape paranormal in spatiul ortodox elen, iar fostul premier Antonis Samaras s-a aratat atat de contrariat, incat nici n-a venit la intalnirea cu premierul cel nou, Tsipras, ca sa-i predea mandatul conform traditiei.

Presedinte de partid la 33 de ani

Tsipras a rupt firul traditiei politicienilor greci "din tata-n fiu". Nascut in 1974, provine dintr-o familie de mic burghezi eleni, din care el s-a desprins ca fiind cel dintai cu preocupari politice. Totul a inceput cand era student la Politehnca din Atena si a intrat in contact cu Tineretul Comunist (KNE) din acea vreme.

Atunci a cunoscut-o si pe viitoarea sa sotie, Peristera Batziana, studenta, membra si ea a KNE, cu care este si in prezent, avand impreuna doi fii. Intreaga familie este pasionata de fotbal.

Succesul politic al lui Tsipras a demarat brusc in 2006, cand la alegerile locale din Atena a iesit pe locul al treilea, cu 10,5% din voturi. A fost suficient ca sa atraga atentia electoratului, inca de atunci nemultumit, desi marile probleme economice si sociale inca nici nu incepusera.

Dupa doar doi ani, Tsipras este ales ca presedinte al coalitiei de stanga, devenind astfel la numai 33 de ani cel mai tanar reprezentant aflat vreodata in fruntea unei formatiuni politice din statul elen.

O ascensiune fulminanta

Criza datorilor din 2010 si marasmul economic care i-a urmat ofereau un plus de audienta stangii radicale si noului sau lider, care denunta "criza umanitara" generata de austeritatea impusa indeosebi din afara tarii.

In numai trei ani, scorul electoral al formatiunii Syriza a crescut de cinci ori. La legislativele din 2012, partidul culege 16% in voturi, ajungand pe pozitia a doua dupa "Noua Democratie", de dreapta, a lui Antonis Samaras.

In primavara trecuta, la europarlamentare, partidul lui Tsiparis s-a plasat pe primul loc, prefigurand astfel ca il poate astepta o ascensiune de proportii.

Invingatorul de duminica

La castigarea recentelor alegeri, Tsiparis a stiut sa contureze cuvinte populiste, menite sa seduca inimile si mintea greu incercatului popor elen: "Tara va lasa in urma austeritatea, catastrofa, autoritarismul si umilinta". Asa si-a inceput el discursul tinut imediat dupa anuntarea victoriei.

Prioritatile sale sunt ambitioase, dar nu depind toate de el. Ba chiar cele mai grele depind de altii. Este hotarat sa renegocieze cu FMI si cu UE o mare parte din datoria publica (175% din PIB) si sa limiteze austeritatea.

Ca sa indulceasca austeritatea, se gandeste chiar la impozitarea suplimentara a oligarhilor. S-ar parea ca lucrurile au o logica: daca datoriile se reesaloneaza "a la longue", nici austeritatea nu mai devine atat de obligatorie.

Asta insa trebuie s-o accepte si partenerii. In fata lor, noul premier se prezinta modest, neprotocolar, in tinuta lejera si fara cravata. Se prefigureaza un demnitar european in tinuta sport. A si spus-o: "daca pana acum nu m-ati vazut vreodata purtand cravata, de acum incolo cu atat mai putin".

Si capra, si varza

Relatia cu Europa este deocamdata confuza. Cel putin asa pare. Pe de o parte, doreste reesalonari si intelegeri, pe de alta parte, intr-un discurs tinut in Piata Panepistimiou din Atena, a declarat ca pentru Grecia "Troika apartine trecutului".

Dar, fara o intelegere cu Occidentul, Grecia n-ar avea viitor. Daca ar fi privata de creditele privilegiate si ar trebui sa apeleze la cele de pe piata, dobanzile ar creste de cel putin 6-7 ori, lasand astfel economia fara sursa de finantare.

Ca urmare, examenul cel greu pe care-l va avea de infruntat noul premier va fi tot intalnirea cu reprezentantii din cadrul Troika. In calculul lor figureaza deja eventualitatea iesirii Greciei din clubul euro si tiparirea propriilor bancnote, drahmele, ceea ce nu i-ar aduce Greciei prosperitate, dar nici Europei nu i-ar cadea bine.

Ca urmare, este greu sa prefigurezi reactia Europei in fata manierelor pugiliste ale tanarului premier elen.

Sunt insa de asteptat unele acorduri prudente, care sa impace si capra si varza, pana la o limita suficienta pentru ca Europa sa impuna masuri rationale, iar Tsipras sa se laude pe plan intern ca a invins.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Alexis Tsipras Prim Ministru Grecia, #Partidul Syriza Grecia, #juramantul pe Biblie , #Grecia