Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rasare soarele pentru Grecia? Concluziile summitului de la Bruxelles

Marti, 23 Iunie 2015, ora 07:43
6674 citiri
Rasare soarele pentru Grecia? Concluziile summitului de la Bruxelles
Foto: hepta.ro

Un summit extraordinar pe tema datoriei Greciei al sefilor de stat si de guvern din zona euro a avut loc luni seara la Bruxelles, la finalul caruia seful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a salutat noile propuneri ale Atenei, apreciind ca "reprezinta un progres major".

Summitul extraordinar al sefilor de stat si de guvern din zona euro a fost precedat de o reuniune a Eurogrupului. Reuniunea celor 19 ministri de Finante din zona euro s-a incheiat fara progrese majore, chiar daca propunerile Guvernului de la Atena au fost primite mai degraba pozitiv, relateaza Le Monde in pagina electronica.

Motivul pentru care intreaga Europa vrea ca drama Greciei sa ajunga in actul final

"Grecii au facut o propunere care reprezinta un progres major", a declarat Jean-Claude Juncker la finalul summitului sefilor de stat si de guvern din zona euro.

"Le vom propune grecilor un pachet de 35 de miliarde de euro pentru crestere si creare de locuri de munca in Grecia", a continuat el.

O raza de speranta pentru Grecia, pe ultima suta de metri

Potrivit lui Juncker, un acord intre Grecia si creditorii sai - BCE, UE si FMI - va fi semnat, cel mai probabil, in cursul acestei saptamani.

"Nu poti sa te joci cu prelungiri", a avertizat el.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca e nevoie de "o munca in regim intensiv", deoarece timpul este "foarte scurt".

Incercari disperate de a salva Grecia: Tsipras vine cu idei noi pe ultima suta de metri

Merkel a evitat sa se pronunte asupra unei eventuale restructurari a datoriei Greciei, in schimb si-a exprimat dorinta ca aceasta tara sa ramana in zona euro.

Potrivit presedintelui francez Francois Hollande, bazele unui acord intre Grecia si creditorii sai au fost reunite luni seara.

"Guvernul grec a pus pe masa o propunere care a fost primita pozitiv de catre institutiile" creditoare, a salutat Hollande. "Guvernul grec a prezentat masuri structurale si dispozitii fiscale", a precizat el.

Cu toate acestea, presedintele francez considera ca Atena si creditorii sai mai au inca de muncit si trebuie sa faca totul pentru a ajunge la o concluzie in cursul urmatoarei reuniuni a Eurogrupului, care va avea loc miercuri seara.

In timp ce sefii de stat si de guvern din zona euro erau reuniti la summitul de la Bruxelles, aproximativ 7.000 de persoane, potrivit politiei, participau la Atena la o manifestatie pentru mentinerea Greciei in zona euro.

Partenerii Greciei din zona euro au salutat luni noile propuneri de reforma trimise de Guvernul condus de socialistul Alexis Tsirpas, apreciind ca acestea ar putea servi ca baza pentru ajungerea la un acord in cursul acestei saptamani. Semnarea unui acord intre Guvernul de la Atena si creditorii sai - Banca Centrala Europeana, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International - i-ar permite Greciei sa obtina un ajutor financiar si sa evite intrarea in incapacitate de plata.

In lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se incheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie sa plateasca FMI datorii de circa 1,5 miliarde de euro scadente la sfarsitul lui iunie.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Grecia datorii, #Grecia iesire zona euro, #Grecia summit Bruxelles, #Grecia creditori , #Grecia