Reactie europeana la criza elena: Responsabilitatea este impartita - care ar fi solutia?

Luni, 06 Iulie 2015, ora 20:33
3522 citiri
Reactie europeana la criza elena: Responsabilitatea este impartita - care ar fi solutia?
Foto: Twitter/Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt, liderul Grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, este de parere ca responsabilitatea pentru situatia din Grecia este impartita, iar singura cale de iesire este o abordare globala.

Ziare.com va prezinta integral un editorial semnat de Guy Verhofstadt pe marginea crizei care se desfasoara in Grecia.

"In primul rand trebuie sa recunoastem un lucru: 'conundrum-ul' grecesc este o responsabilitate impartita. Ne aflam in acest dezastru pentru ca grecii nu au pus niciodata in practica un pachet real de reforme, prin care sa puna punct greselilor comise in trecut. Dar toate acestea se intampla si din cauza faptului ca Europa a urmat politici gresite.

Politicile europene s-au dovedit a fi pura contabilitate si au dus incet, dar sigur la sufocarea economiei grecesti. Sigur, cu totii avem dreptul sa facem alegeri gresite, doar ca am ramas blocati in ele de prea multa vreme. Pana si Fondul Monetar International a spus foarte clar ca strategiile aplicate pana acum nu vor aduce solutii pe termen lung. Decat sa ne comportam ca niste copii la locul de joaca, mai bine am recunoaste ca erorile s-au facut de ambele parti.

Singura cale de iesire este o abordare globala, complet noua a problemei, care sa aduca solutii atat pentru Grecia cat si pentru Europa, astfel incat drame similare sa nu se mai repete. Cetatenii europeni, fie ca provin din nord sau din sud, merita ceva mai bun decat am vazut pana acum. Ei merita o zona euro stabila, in care sa poata munci, investi si trai. Ei nu merita insa sa aiba parte de astfel de politicieni incapabili sa se puna de acord, generand blocaje lipsite de orice perspectiva.

Totodata, cetatenii nu merita nici panica indusa de unii politicieni germani, care propuneau instalarea unui guvern tehnic in Grecia sau o iesire a acestei tari din zona euro, urmata de reintroducerea drahmei. Acesti zvonaci ar trebui sa stie ca pot cauza mult rau economiilor europene si ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a deschide gura.

Guvernul Greciei trebuie sa vina acum cu un plan care sa contina reforme structurale profunde. Cum sa se asigure ca fiecare isi va plati partea lui de taxe, cum sa scape de coruptia din sistemul de sanatate, cum sa puna capat clientelismului si nomenclaturii politice care controleaza acest sistem, cum sa deschida piata muncii si sa le ofere tinerilor o sansa de a avea o slujba, cum sa reduca drastic sectorul public si supragreutatea bancilor de stat.

Pe scurt, vor trebui sa arate Europei ca sunt in stare sa puna in practica ceea ce numim stat de drept. O fi Grecia leaganul democratiei, dar aceasta nu ii face sa fie si buricul bunei guvernante! Reformele structurale de care Grecia nu are nevoie se regasesc in majoritatea propunerilor facute in ultimele saptamani: mai multe taxe pentru companii si familii. Aceste masuri au dus la pierderi de locuri de munca, in loc sa creeze unele noi.

Asadar, Tsipras trebuie sa deschida pietele si sa privatizeze companiile de stat corupte. In schimb, noi va trebui sa-i dam banii lichizi de care are nevoie pentru a pune economia din nou pe picioare. Aceasta ar trebui sa fie principala preocupare a Bancii Centrale Europene. Ca parteneri, va trebui de asemenea sa venim cu o solutie durabila pentru datoria Greciei.

Aici intra in scena al doilea partener responsabil de criza actuala: UE. Revendicam faptul de a fi salvat Grecia oferindu-i un pachet financiar de mai multe miliarde de euro. In realitate, nu am facut decat sa impovaram tara cu o datorie, pe care nu a a fost capabila sa o duca in spate. E nevoie ca noi sa folosim aceasta criza pentru crearea unei solutii structurale, care sa elimine riscul erodarii economiei europene.

Un fond de rascumparare poate sa faca asta: aduna refinantarile de care au nevoie cele 18 economii din zona euro, in schimbul aplicarii reformelor care sa genereze crestere. Intareste principiul reformei in zona euro si reduce semnificativ costul datoriei publice. Toata lumea ar avea de castigat in loc sa piarda.

Alaturi de acest fond de rascumparare, vom avea nevoie si de introducerea la nivel european a asa numitilor "stabilizatori automati". Toate economiile dezvoltate dispun de ei: intervin in momentul in care economia primeste o lovitura si atenueaza cel mai neplacut efect al crizei.

Desigur, mai avem nevoie si de o integrare mai accentuata a politicilor economice la nivelul Uniunii Europene. O mai buna guvernanta pentru euro sau mai bine un guvern pentru euro, asa cum au in spate dolarul, yen-ul si lira sterlina.

Ca sa inchei, avem nevoie de o abordare complet diferita, schimbata, pe care echipele de negociere vor trebui sa o adopte. Este nevoie ca grecii sa recunoasca necesitatea unei schimbari de paradigma: reforme reale in Grecia in schimbul unei cooperari europene reale. Un pachet global, care sa mearga dincolo de criza pe care o avem astazi si care sa genereze crestere si prosperitate in anii ce vor urma".

Guy Verhofstadt

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Guy Verhofstadt criza Grecia, #ALDE criza Grecia , #criza Grecia