Seful Comisiei Europene, infuriat de premierul Greciei: Il acuza ca-si minte poporul

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 07:52
3661 citiri
Seful Comisiei Europene, infuriat de premierul Greciei: Il acuza ca-si minte poporul
Foto: Comisia Europeana

Jean-Claude Juncker i-a facut reprosuri marti prim-ministrului grec Alexis Tsipras, acuzandu-l ca-i denatureaza cuvintele si ofera alegatorilor sai o versiune in mod deliberat distorsionata a propunerilor facute de seful Executivului UE pentru a rezolva criza datoriilor Atenei.

Acest acces de furie, in timp ce presedintele Comisiei Europene Juncker a dat un raspuns la o conferinta de presa afirmand ca-i pasa de oamenii din Grecia, dar nu de guvernul ei, este in contrast puternic cu eforturile sale anterioare de a se arata prieten cu premierul novice de stanga in cursul unor negocieri dificile, noteaza agentia Reuters.

In timp ce Grecia se lupta sa evite o incapacitate de plata in doua saptamani ce i-ar putea ameninta statutul de membru al zonei euro, Tsipras a tunat si fulgerat mai devreme in fata aliatilor sai parlamentari contra creditorilor UE si FMI care cer taierea pensiilor si cresteri fiscale pentru "a umili nu numai guvernul grec... dar si intreg poporul".

Premier european: Va fi nevoie de un miracol pentru Grecia. Tsipras: Creditorii vor sa ne umileasca

Printre propunerile creditorilor, a spus el, este o crestere de 10% a TVA-ului pe electricitate. Alti ministri au criticat sugestiile pentru cresterea brusca a TVA la medicamente.

Intr-un briefing de presa la Bruxelles cu seful NATO, Juncker, 60 de ani, l-a acuzat direct pe Tsipras, 40 de ani, ca-si insala alegatorii.

"Nu-mi pasa de guvernul grec", a declarat el. "Dar imi pasa de poporul grec, in special de cei mai saraci".

"Eu nu sunt in favoarea - si prim-ministrul stie - nu sunt in favoarea cresterii TVA la medicamente si electricitate. Cred ca acest lucru ar fi o greseala majora", a adaugat el, repetand pentru a accentua: "Si prim-ministrul stie asta".

Mario Draghi: BCE face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro

"Dezbaterea in Grecia si in afara Greciei ar fi mai simpla daca guvernul grec ar spune exact ceea ce Comisia... intr-adevar propune", a continuat Juncker. "Ii acuz pe greci ca spun lucruri publicului grec care nu sunt in concordanta cu ceea ce i-am spus prim-ministrului grec".

El a mai declarat ca nu a mai vorbit cu Tsipras de duminica noapte, "cand am decis sa opresc negocierile deoarece, avand in vedere pozitia greaca, nu duc nicaieri".

Atena afirma ca are nevoie de ajutor mai degraba pentru datoriile ei masive decat de reduceri de cheltuieli care vor scadea si mai mult cresterea economica.

Germania avertizeaza ca Europa incepe sa-si piarda rabdarea cu Grecia

Juncker a mai spus ca Grecia ar trebui sa accepte un acord ce ar debloca 35 de miliarde de euro pentru investitii. Si el a sugerat inlocuirea cresterii TVA cu alte masuri, inclusiv reducerea cheltuielilor de aparare.

Saptamana trecuta, Juncker, fost premier luxemburghez, si-a exprimat clar deziluzia fata de Tsipras si temerile pentru moneda unica europeana, aminteste Reuters.

"Pentru a ramane prieteni, unul dintre noi trebuie sa respecte anumite reguli minime... Am incercat mereu sa construiesc poduri. Dar inca astept ca Grecia sa construiasca partea ei din pod", a conchis Juncker.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Juncker minciuna Grecia, #Juncker atac premier grec , #Grecia