Teama de Al Patrulea Reich: Neonazismul din Grecia capata noi dimensiuni

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:30
4465 citiri
Teama de Al Patrulea Reich: Neonazismul din Grecia capata noi dimensiuni

Povesti si intamplari cu nazisti la o televiziune serioasa, in prime time. Duminica trecuta, la televiziunea greaca SKAI TV, o ora intreaga le-a fost alocata unor deputati din partidul neonazist "Zorii Aurii". Va puteti imagina cam cum a fost prezentata Germania.

Multora dintre telespectatorii canalului respectiv cu greu le-a venit sa-si creada ochilor, cand, duminica trecuta, la canalul privat de televiziune din Grecia, SKAI, se difuza emisiunea "Sniper". Moderatorul, cunoscut in mass-media greceasca drept un provocator, Georgios Trangas, a invitat in studio patru deputati ai partidului neonazist "Zorii Aurii".

Acestia au primit spatiu pentru expunerea convingerilor lor radicale si ale extremei drepte. In decurs de o ora, cei patru nu au avut opozanti in studio, noteaza Deutsche Welle.

"Raul e la Berlin"

Tonul discutiilor a fost dat, inca de la inceput, de moderatorul emisiunii care si-a asigurat audienta ca "intruchiparea raului se afla la Berlin", si, mai exact, in cabinetul cancelarului Merkel. Pentru cei care cunosc stilul lui Trangas, aceasta iesire nu reprezinta nimic nou. El este si editor al publicatiei "Crash", care, de curand, a prezentat-o pe coperta pe Angela Merkel incatusata.

Provocarea canalului particular mentionat a fost de aceasta data perfect regizata de moderator: in studio au participat si jurnalisti ai unei echipe de la televiziunea germana de stat ARD, care faceau un reportaj pentru stirile de seara. In mod evident, Trangas nu i-a informat pe acestia cine vor fi invitatii din acea seara, scrie Deutsche Welle.

Jurnalistii de la publicatia liberalo-conservatoare, Kathimerini, care se afla in acelasi trust media cu canalul SKAI, au trimis o scrisoare de protest catre conducere. Ei vor sa stie de ce li s-a dat voie unor nostalgici ai lui Hitler, care imprastie viziunile lor periculoase pentru tara, sa participe la o emisiune fara sa aiba oponenti in studio. Critici catre emisiune au adresat si membrii celui mai mare partid de opozitie, SYRIZA, precum si stanga reprezentata de PASOK si DIMAR.

Conservatorii de la Noua Democratie, partidul premierului Samaras, au preferat sa taca momentan. Partidul este macinat de conflicte interne, despre cum sa se raspunda celor din Zorii Aurii, care, dupa alegerile de vara tecuta, continua sa-si atraga tot mai multa popularitate, devenind al treilea partid ca marime, dupa Noua Democratie si SYRIZA.

Propaganda ieftina

Mesajele lui Trangas au vizat unul si acelasi lucru: vinovatii pentru problemele actuale ale grecilor trebuie cautati in afara tarii. Dar nu si acasa. In afara de asta, se arunca pe piata tot felul de teorii, precum aceea ca Germania isi doreste din nou sa cucereasca Europa si sa puna pe picioare cel de-Al Patrulea Reich.

Mesaje de acest gen sunt, evident, pe placul audientei grecesti. Asa se explica de ce jurnalistul Trangas, de 64 de ani, a ajuns sa aiba o emisiune la televiziunea SKAI. Inainte de asta, el muncea la un canal mult mai mic, al carui proprietar a fost acuzat de evaziune fiscala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#grecia emisiunea criza, #neonazism emisiune Grecia , #Grecia