Tispras - misiune imposibila. Destinul nu e comestibil (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Iulie 2015, ora 07:00
7644 citiri
Tispras - misiune imposibila. Destinul nu e comestibil (Opinii)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Probabil ca nimic nu simbolizeaza mai bine situatia de acum a Greciei decat intrebarea lui Zorba, intr-un imens hohot de ras si un dans indracit: "Stapane, ai vazut vreodata o catastrofa asa splendida?"

Asadar, dupa referendumul de duminica, dupa cum ne spune premierul lor, grecii si-au luat destinul in propriile maini. Vorba unei prietene, nu putem decat spera ca destinul sa fie comestibil si sa poata fi intins pe paine. Pentru ca dincolo de adrenalina orgoliului national, situatia Greciei este departe a fi optimista.

Bancile nu mai au lichiditati, se vor termina la un moment dat si banii nefiscalizati de la saltea, Tsipras vrea un nou acord in 48 de ore si ar vrea sa negocieze de pe pozitii de forta cu eurozona, ca doar a invins democratia, dar nu prea are cu cine, pentru ca liderii europeni nu se inghesuie.

Dinspre Germania semnalele sunt de-a dreptul amenintatoare si nu sugereaza catusi de putin ca eurozona ar da semnele de panica si slabiciune pe care cred ca mizau Tsipras si Varoufakis. Cel putin, nu imediat. Iar Grecia cu depozitele goale nu prea are timp.

Iar liderii europeni nici sa vrea nu isi pot permite aceasta slabiciune. Pentru ca orice pas inapoi va deveni un precedent pe care nu vad de ce nu l-ar folosi maine si alte tari cu datorii publice imense, Italia, Spania, Portugalia. Si la ele va invinge rapid democratia, daca solutia greceasca va prinde.

In plus, smecheria lui Tsipras nici macar nu a fost de vreo mare subtilitate. Ce popor intrebat daca vrea austeritate ar raspunde ca vrea? Daca eram intrebati, noi ce am fi raspuns in 2010? De aceea, multe Constitutii, inclusiv a Romaniei si a Greciei, interzic referendumurile pe aceasta tema.

Este asadar de asteptat ca situatia economica din Grecia sa se deterioreze rapid. Si odata cu ea situatia politica. In locul lui Alexis Tsipras nu as fi in dispozitie de sampanie. Pentru ca dupa euforia momentului trebuie sa plateasca pensii si salarii. Bancomatele trebuie pana la urma redeschise. Intrebat la iesirea de la vot ce face cu bancile, ministrul Varoufakis i-a cerut jurnalistei sa nu strice cu o intrebare impertinenta sarbatoarea democratiei.

Si daca nu va reusi sa raspunda totusi la intrebarile impertinente dupa ce sarbatoarea se va sfarsi, daca adica destinul se va dovedi necomestibil si de neintins pe paine, ma tem ca guvernului grec numai moale nu ii va fi. Prin referendum, grecii l-au insarcinat sa faca imposibilul, adica sa ii scoata la liman fara asistenta europeana. Sa vedem cum o sa faca asta!

Grecia ar putea avea insa un noroc. Si el se numeste SUA. Pe de-o parte, pentru ca grecii sunt foarte importanti din punct de vedere geopolitic si ultimul lucru de care are nevoie America este sa piarda acest cap de pod, pentru pastrarea caruia la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial lumea occidentala a platit un mare pret, pe care l-am simtit si noi crunt 45 de ani.

Pe de alta parte, rivalitatea dintre Germania si SUA nu e un secret, iar aceasta e o buna ocazie pentru Washington sa regleze niste conturi cu Berlinul.

Iar SUA inseamna FMI, care, coincidenta sau nu, "a scapat" recent in presa, pe surse, faptul ca Europa a incercat sa impiedice publicarea raportului in care arata ca planurile oferite pana acum Greciei nu au fost realiste si ca e nevoie de o restructurare a datoriei. Adica mana cereasca pentru Tispras care, de altfel, a menajat FMI. Chiar intrebarea pusa la referendum se refera doar la planul european.

Dar si cu acest eventual ajutor, problema de fond e aceeasi: nu poti manca mai mult decat produci si in niciun caz pe termen lung. Iar ceea ce ai imprumutat trebuie sa platesti. Daca solutia finala va distruge aceste principii de baza, ma tem ca problemele vor fi din ce in ce mai mari si mai greu de gestionat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grecia referednum, #eurozona FMI ajutor Grecia , #Grecia