Toti ochii atintiti spre Grecia: Pica sau nu guvernul lui Papandreou?

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:10
2652 citiri
Toti ochii atintiti spre Grecia: Pica sau nu guvernul lui Papandreou?
Foto: Huffington Post

Dupa ce joi au existat tot felul de zvonuri privind demisia premierului Greciei, George Papandreou, dezmintite pana la urma, seful guvernului de la Atena se indreapta, vineri, spre un vot de incredere care ar putea duce oricum la caderea echipei sale guvernamentale.

Opozitia de centru dreapta i-a cerut lui Papandreou sa demisioneze, liderul Antonis Samaras cerand organizarea de alegeri anticipate. Joi, Papandreou anuntase ca este gata sa discute cu Opozitia cererea acesteia de a forma un guvern interimar pana la organizarea de alegeri anticipate, dar a refuzat sa demisioneze, scrie BBC.

La Atena se va forma, cel mai probabil, un guvern de tranzitie, in urma negocierilor dintre Putere si Opozitie. "Premierul nu demisioneaza. Asteptam discutiile cu Noua Democratie (principala formatiune de opozitie, n.r.)", a declarat pentru Reuters un ministru grec, sub acoperirea anonimatului.

Inaintea votului crucial de vineri, Papandreou a fost confruntat cu o adevarata rebeliune in sanul propriului sau partid. Dupa ce doua deputate ale Partidului Socialist (PASOK) au anuntat ca nu-l vor sustine la votul de vineri, premierul si-a pierdut majoritatea in Parlament.

Socialistii au la dispozitie 150 de voturi, din totalul de 300. Practic, votul de incredere de vineri depinde de numarul de parlamentari care se vor prezenta.

La Atena, joi a domnit nesiguranta si au existat multe speculatii. S-a spus ca Papandreou s-ar pregati sa demisioneze si ca va propune un guvern de uniune nationala, dar informatia a fost oficial dezmintita de purtatorul sau de cuvant.

Papandreou nu stie daca face referendum: Ce s-ar intampla daca nu am salva tara?

Premierul s-a adresat Parlamentului pentru a calma nervozitatea si a mentionat posibilitatea ca ideea referendumului sa fie abandonata si acordul de saptamana trecuta sa fie acceptat.

Insa in cursul serii pareau sa apara semne ca se accentueaza o instabilitate politica pe care Grecia nu si-o poate permite. Nu numai grecii, ci si toti europenii se uita ingrijorati spre Atena, pentru ca ceea ce se intampla in urmatoarele ore se va resimti dincolo de granitele Greciei.

Papandreou a spus ca discutiile cu Opozitia despre formarea unei "scheme mai largi" - aparent insemnand un guvern de coalitie - ar trebui sa inceapa imediat. Opozitia nu pare dispusa la intelegeri si este posibil ca votul de incredere de vineri sa fie un esec pentru Papandreou, adancind tara si intr-o criza politica, pe langa cea economica.

Papandreou, pus la zid de liderii europeni

Acordul la care UE a ajuns luna trecuta in privinta Greciei prevede un imprumut de 130 de miliarde de euro si impune o stergere a 50% din datoriile catre creditorii privati, in schimbul unor nepopulare masuri de austeritate.

Liderii europeni au spus ca Grecia nu poate primi urmatoarea transa din imprumut pana nu clarifica problema referendumului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Grecia vot incredere, #Papandreou vot incredere, #referendum Grecia, #criza Grecia , #Grecia