Tsipras ataca: Sa nu ucida democratia in locul in care s-a nascut. Ramanem calmi in fata santajului

Luni, 29 Iunie 2015, ora 23:58
6291 citiri
Tsipras ataca: Sa nu ucida democratia in locul in care s-a nascut. Ramanem calmi in fata santajului
Foto: Arhiva Facebook/Alexis Tsipras

Premierul grec Alexis Tsipras a facut luni seara, intr-un interviu televizat, apel la cetateni sa respinga cu toata puterea lor propunerile creditorilor externi in cadrul referendumului ce va avea loc pe 5 iulie.

Totodata, Tsipras le-a transmis sa nu-i creada pe cei care spun ca daca rezultatul va fi negativ Grecia va fi data afara din zona euro.

"Nu cred ca planul lor este sa scoata Grecia afara din zona euro, ci sa ucida din fasa ideea ca in Europa ar putea fi aplicate politici diferite", a spus Tsipras, potrivit The Telegraph.

Grecia ameninta UE cu justitia: Statutul nostru de membru nu este negociabil!

El le-a transmis grecilor ca, cu cat va fi mai decisiv votul lor impotriva acordului cu creditorii, cu atat ii vor da lui o pozitie de negiciere mai puternica.

Premierul elen a contrazis si declaratiile liderilor europeni care au spus ca grecii au plecat de la masa negocierilor, sustinand ca "oferta" a fost "accepta sau pleaca".

Grecia nu va plati maine niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum - LIVE

Tsipras a mai spus ca spera ca europenii "sa nu ucida democratia in locul in care s-a nascut".

Intrebat ce va face daca grecii vor fi de acord la referendum cu masurile cerute de creditorii internationali, el a evitat sa raspunda. La insistentele moderatorului a spus, totusi, ca guvernul pe care il conduce va respecta orice optiune a cetatenilor.

Plata catre FMI nu se va face

Tsipras a sugerat intr-o postare pe Twitter ca Grecia nu va face marti plata catre FMI.

"Dupa ce au asfixiat bancile si au respins prelungirea ajutorului, este rezonabil sa astepte ca plata catre FMI sa fie facuta maine?", s-a intrebat retoric Tsipras.

"Oamenii nostri raman calmi in fata santajului. Orice incercare din exterior de a-i domina nu face decat sa-i intareasca in rezistenta lor", a mai scris pe Twitter premierul grec.

Avertismentul unui laureat Nobel: Lupta e despre putere, nu bani. Atac la democratia Greciei!

In interviul televizat Tsipras a spus (aratand un optimism debordant avand in vedere ca la Atena este aproape miezul noptii), ca "daca se ajunge la un acord in aceasta noapte vom face maine plata catre FMI".

El a adaugat ca bancile se vor deschide de indata ce BCE va asigura fluxul de lichiditati.

Tsipras a anuntat ca este in contact permanent cu mai multi lideri europeni, inclusiv Jean Claude Juncker si Martin Schulz, iar pe premierul italian Matteo Renzi l-a catalogat drept "prieten".

Ultimele ore inainte de dezastru

Grecii au intrat deja in ultimele ore inainte de momentul zero in care trebuie sa ramburseze FMI un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, insa un oficial guvernamental deja a anuntat ca Grecia nu va face aceasta plata.

Grecia, in batalia decisiva: Va alege individualismul spartan al lui Leonidas sau intelepciunea unificatoare a lui Temistocle?

Elenii solicitasera ultima transa din planul de urgenta pentru a-si achita datoria. Tara si bancile sale supravietuiesc din fondurile de urgenta acordate de BCE. Daca Grecia nu cedeaza in fata Comisiei Europene, care conditioneaza eliberarea ultimei transe din planul de salvare de noi masuri de austeritate, va intra in faliment.

Mai rau inca, Grecia poate iesi din zona euro si declansa consecinte financiare grave in intreaga regiune. In acest sens, se poate spune ca adevarata miza a este pe ce drum va merge Grecia - va continua cu euro sau se va intoarce la drahma? Si care vor fi costurile si cine le va suporta.

Grecia, avertizata de Argentina, intrata in incapacitate de plata in 2001: Vor sa va jefuiasca!

La Atena aproape 20.000 de protestatari s-au strans in fata Parlamentului elen, in Piata Syntagma, pentru a demonstra fata de masurile de austeritate si a-si arata sustinerea pentru guvern, asa cum le-a cerut premierul Alexis Tsipras.

Tsipras a mai facut un apel si luni seara catre cetateni, rugandu-i sa voteze in numar cat mai mare "NU" la referendumul de pe 5 iulie, cand vor fi consultati daca Grecia ar trebui sau nu sa accepte acordul propus de creditorii internationali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tsipras apel vot referendum, #Tsipras interviu inainte faliment Grecia , #Grecia
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza kickk227
kickk227
rank 5
Cred ca interviul asta a fost dat de Ponta.In incapacitate de plata,