Violente in Grecia, dupa sinuciderea unui batran in centrul Atenei (Video)

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 13:54
3654 citiri
Violente in Grecia, dupa sinuciderea unui batran in centrul Atenei (Video)
Foto: news.yahoo.com

Proteste violente au erupt in Grecia, pe strazile capitalei Atena, miercuri seara, dupa ce un batran s-a sinucis intr-o piata din centrul orasului, din cauza datoriilor.

Batranul in varsta de 77 de ani s-a sinucis in apropierea cladirii Parlamentului, pretinzand ca este innebunit de perspectiva "cautarii in gunoi pentru hrana", informeaza The Telegraph.

Pensionarul, care nu a fost inca identificat, s-a impuscat langa o statie de metrou din apropierea Pietei Syntagma, in timpul orelor de varf de dimineata, miercuri. Martorii au transmis ca acesta s-a declarat a fi ingrijorat pentru ca-si va lasa copiii cu datorii, cu putin timp inainte de a-si lua viata.

Intr-un bilet lasat la locul incidentului, barbatul a scris ca Guvernul "mi-a anulat orice sansa de supravietuire, care se baza pe un venit decent pe care eu singur (fara sustinerea statului) l-am platit".

"Deoarece sunt in varsta, asta nu-mi permite sa reactionez in forta (fara a exclude, desigur, ca daca un grec ar pune primul mana pe un Kalashnikov, eu as fi al doilea). Nu vad nicio alta solutie decat un sfarsit decent inainte de a incepe sa caut in gunoi pentru a ma hrani.

Cred ca tinerii care nu au niciun viitor vor pune mana intr-o zi pe arme si ii vor atarna pe tradatorii nationali, cu capul in jos, in Piata Syntagma, asa cum au facut italienii cu Mussolini, in 1945", se mai arata in biletul de adio.

"Destul inseamna destul"

Potrivit BBC, batranul sinucigas s-ar numi Dimitris Christoulas si ar fi un chimist pensionat, care era casatorit si avea o fiica si care si-ar fi vandut farmacia in anul 1994.

In cateva ore, rudele indoliate au creat un memorial pentru batran, in piata, lasand bilete si flori si aprinzand lumanari, la baza unui copac, langa locul in care acesta s-a impuscat. Unii au scris "Destul inseamna destul" si "Cine va fi urmatoarea victima?".

Mai tarziu, in jur de 1.000 de protestatari s-au strans in zona, unde au avut multe astfel de manifestatii in ultimele luni, organizate prin intermediul retelelor sociale, iar in putin timp au izbucnit violentele.

Politistii au raspuns, folosind gaze lacrimogene, pentru a elibera zona, dupa ce au fost atacati cu pietre si sticle incendiare.

Prim-ministrul elen, Lucas Papademos, a declarat ca acest eveniment este unul "tragic", facand un apel la cetateni sa-i sustina pe cei care sunt "disperati".

Pensiile din Grecia au fost reduse cu circa 25%, parte dintre masurile de austeritate severe, desemnate sa reduca deficitul tarii si sa respecte cerintele necesare primirii imprumutului salvator din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.

Rata sinuciderilor a crescut cu 18%, in 2010, in Grecia, fata de anul anterior, in timp ce in Atena numarul acestora s-a marit, in aceeasi perioada, cu 25%.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#violente Grecia, #violente Atena sinucidere batran, #sinucidere batran criza Grecia, #violente Atena criza , #Grecia