Vom vedea un acord cu Grecia? Elenii si creditorii au trimis propuneri diferite

Joi, 25 Iunie 2015, ora 15:15
2314 citiri
Vom vedea un acord cu Grecia? Elenii si creditorii au trimis propuneri diferite
Foto: Ziare.com

Reprezentantii Greciei si cei ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI au trimis ministrilor de Finante din zona euro propuneri separate care sa serveasca ca baza a unui acord de reluare a finantarii, in conditiile in care nu au reusit sa ajunga la o solutie comuna.

Cele trei institutii creditoare au stabilit in unanimitate un set de propuneri care au fost trimise ministrilor de Finante din zona euro, chiar daca oficialii eleni nu le accepta, a spus o sursa europeana.

Grecia a trimis propriile propuneri, a declarat un oficial guvernamental elen.

Criza Greciei, aproape de final? Masurile anuntate de premier starnesc valuri de nemultumiri la Atena

"Daca acest document nu este acceptat de ministrii de Finante, atunci va trebui sa ne gandim sa pregatim alternative. Ca intotdeauna am incredere ca va fi un acord, dar devine tot mai dificil cu fiecare minut care trece", a declarat ministrul austriac de Finante, Hans Joerg Schelling.

Strategia creditorilor reflecta exasperarea fata de refuzul premierului elen Alexis Tsipras de a face compromisuri in privinta reformelor esentiale in domeniul pensiilor, pietei muncii, salariilor si taxelor.

Oficiali eleni apropiati negocierilor sustin ca Guvernul a facut deja compromisuri, oferind majorarea unor taxe si a contributiilor pentru pensii. In opinia lor, creditorii demonstreaza lipsa de vointa pentru incheierea acordului, prim modificarea estimarilor referitoare la veniturile generate de schimbari, fiind dificil sa se ajunga la o oferta acceptabila.

Rasare soarele pentru Grecia? Concluziile summitului de la Bruxelles

In lipsa unui acord in urmatoarele 48 de ore, sansele ca Grecia sa evite incapacitatea de plata a unei datorii de 1,54 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, par reduse. Un astfel de esec ar putea amplifica retragerile de fonduri din bancile elene si ar putea determina impunerea unui control al circulatiei capitalului.

Grecia mai are de primit 7,1 miliarde de dolari din programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care expira pe 30 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Grecia zona euro, #Grecia acord finante , #Grecia