Ziare.com

Restauratia anti-occidentala. Marea batalie pentru viitorul Romaniei

de Iulian Fota, conferentiar universitar
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 07:01

   

Restauratia anti-occidentala. Marea batalie pentru viitorul Romaniei
Iulian Fota
Nu este prima data cand abordez acest subiect, dar revin asupra lui pentru ca tabloul ofensivei impotriva occidentalizarii Romaniei este astazi mult mai vizibil, fiind mult mai usor de documentat, de explicat.

Citeste toate textele scrise de Iulian Fota pentru Ziare.com

De ce asistam de ceva timp la intensificarea retoricii anti-occidentale impotriva Romaniei, cine sau ce a favorizat acest periculos proces, cum se manifesta si mai ales ce putem face?

Acestea sunt intrebarile la care voi incerca in continuare sa raspund.

De ce avem o ofensiva impotriva occidentalizarii Romaniei?

In primul rand pentru ca ne luptam cu un fel de predestinare genetica.

Cine studiaza istoria formarii statului roman modern constata ca, dupa fiecare val de modernizare, de europenizare, incepand cu 1848 am inregistrat un recul al procesului. Explicatia nu este complicata.

Modernizarea celor doua principate si ulterior a Romaniei Mari, in tara dar si in strainatate, nu a avut numai invingatori si beneficiari, ea a inregistrat si infranti, romani care au avut de pierdut in tara sau mari puteri care au avut de pierdut in politica europeana sau mondiala.

La acest al doilea aspect, cel extern, eternul perdant al oricarei modernizari a Romaniei este Rusia, prin diminuarea posibilitatilor sale de a influenta deciziile politice ale Bucurestiului.

De aceea, incepand cu revolutia pasoptista, Moscova s-a opus tuturor incercarilor romanilor de a-si europeniza tara.

Dupa remarcabilele realizari ale anilor 1848, 1859 sau 1877, a urmat o reactie de respingere, de rezistenta la modernizare sustinuta mai ales de partida influenta a proprietarilor de pamant, care pierdeau lupta pentru putere politica in defavoarea noi burghezii industrial-bancara.

Expresia cea mai elocventa, cea mai plastica a acestei rezistente la europenizare este jurnalistul Mihai Eminescu si articolele sale anti-pasoptiste.

In anii '30, dupa o alta importanta realizare, Marea Unire, am avut o noua rezistenta la modernizare, o noua reactie anti-occidentala, de data asta exponentii ei de varf fiind fascistii romani, legionarii si celelalte miscari de extrema dreapta.

Adoptand o atitudine egal anti-occidentala si anti-bolsevica, folosind ortodoxia ca vector principal al rezistentei lor, ei au incercat sa valorifice multiplele nemultumiri sociale ale acelor clase care inca nu profitasera cu nimic de pe urma realizarii Romaniei Mari.

Nu a fost o intamplare ca ideile legionare au prins foarte bine in zonele rurale, taranimea romana fiind cea care achitase nota de plata grea a efortului de razboi, fara a avea beneficii materiale pe masura sacrificiilor.

Parasirea "caii europene", denuntarea aliatilor nostri traditionali, Franta si Marea Britanie, infundarea Romaniei in noroiul fascismului european, alaturi de Germania nazista, au adus rapid tara in faliment politic si national.

In fine, in anii '80, ca reactie atat la "greselile" anilor de deschidere, dar si a unor evolutii internationale considerate periculoase, in special aparitia Solidaritatii in Polonia, regimul lui Nicolae Ceausescu se refugiaza in protocronism. Recuperand o parte din ideile anti-europene ale fascismului romanesc din anii '30, augmentate cu prostiile lui Ceausescu, "continuator" al lui Burebista si Decebal, aceasta sterila pseudo-gandire ideologica a adus Romania, in 1989, in situatia unui stat falimentar economic si izolat politic. Ceausescu era un indezirabil atat in Vest, cat si in Est.

Pe acest model istoric, astazi asistam la o recrudescenta a miscarilor anti-occidentale, generate de aceleasi doua motive din totdeauna.

Atat in intern, cat si pe plan international avem indivizi, grupuri de interese, chiar tari, care pierd de pe urma actualului proces de occidentalizare. Ei pierd bani, putere si influenta politica sau geopolitica. De aceea, se si opun, incercand diluarea procesului de occidentalizare sau chiar reversarea lui.

Cine pierde pe plan intern din occidentalizarea Romaniei?

In primul rand, cei care au incalcat legea, in special prin implicarea lor in cazuri de coruptie. Avem deja multiple exemple in acest sens. Cei condamnati pentru coruptie isi pierd libertatea si, in foarte multe privinte, si averea. Sau o parte a ei.

Libertatea individuala si bunastarea proprie, chiar daca au fost obtinute prin mijloace ilicite, reprezinta o motivatie suficient de puternica pentru ca anumite persoane sa se opuna occidentalizarii.

Al doilea motiv mare este cel de ordin economic. Se opun modernizarii Romaniei acele cercuri economice de interese care nu stiu sa faca profit decat din afacerile cu statul, si aici coruptia jucand un rol important.

Aceste cercuri sunt deranjate de regulile occidentale ale concurentei libere, de transparenta vitala unei viabile economii de piata libera.

Sunt deranjati de insasi ideea de competitie sau de proprietatea privata. Multi dintre acestia au ramas fideli ideii de capitalism de stat, de aceea, se uita cu interes la modelul chinezesc. Ei alimenteaza propaganda impotriva companiilor multinationale, fara a scuza aici erorile sau greselile unora dintre acesti actori economici.

In al treilea rand, pe fondul nevoii tot mai mari de experti, de specialisti, sunt deranjati de occidentalizarea tarii toti cei care-si dau seama ca prin studiile pe care le au, multi fiind absolventi de facultati private, nu au sanse reale pe o piata a muncii care ar pune accent pe competenta, pe inteligenta, pe creativitate, pe un nivel ridicat de pregatire.

De aceea si sunt tratati atat de dispretuitor cei care absolva facultati occidentale de varf, cautandu-se diferite forme pentru a preveni intoarcerea lor masiva acasa.

In fine, mai avem o ultima categorie de oameni care se opun, singurii fata de care am simpatie si intelegere. Acestia nu sunt putini, nu sunt de rea credinta, dar pur si simplu nu a avut nimeni timp pentru ei sa le explice de ce este mai bine asa pentru Romania.

Sunt oameni onesti, cinstiti, fara prea multa educatie sau cultura, dar muncitori, trudind din greu sa-si intretina familiile. Nu au simtit pana acum beneficiile materiale ale modernizarii Romaniei, sunt tematori fata de viitorul lor, sunt traditionalisti si conservatori pentru ca, in general, viitorul nu a fost prea generos cu ei.

Nu sunt de rea credinta si pot fi convinsi sa sprijine in continuare destinul european al Romaniei, cum de altfel instinctiv au facut-o si pana acum. Doar ca acum au un moment de descumpanire cauzat de dezamagire.

Ei, de fapt, vor hotari destinul viitor al nostru, al tuturor. Pe ei vrea Puric sa-i "ridice" cand organizeaza spectacole de manipulare la Sala Palatului. Daca-i pierdem pe ei, iar vom rataci calea.

In a doua parte a acestei expuneri voi explica ce a favorizat aceasta recrudescenta a discursului anti-occidental, cum se manifesta acest discurs si mai ales ce trebuie facut pentru a-l contracara.

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Romania Occident
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13470 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
35 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Restauratia anti-occidentala

Articolul este scris pentru o clasa muncitoreasca care are numai telefon si 2 ore de TV pe zi .Evolutia Romaniei arata altfel . In 1848 Revolutia din Europa este adusa de studentii romani din Viena ,Paris si Berlin .Unirea Tarilor Romane a fost urmata de reforme fundamentale de modernizare a noului stat format care au continuat pana in 1940 .Dupa acordul Ribbentrop-Molotov,dupa caderea Cehiei si Poloniei in mainile nazistilor,dupa abandonarea de catre Franta si Anglia,Romania a fost obligata sa intre in razboi.Miscarea legionara din Romania a coincis cu miscarea horthysta din Ungaria si erau miscari naziste,nicio legatura cu restauratia anti-occidentala.Regimul comunist impus de rusi (anti-aoccidental)a degenerat intr-o dictatura de familie de tip nord-corean .Drumul parcurs de Romania,din 1990 pana acum,este un drum clar, spre Europa .Ceace inceacarca Dragnea si Tariceanu este un populism-nationalist la care se adaoga si propaganda agresiva a lui Putin .Oamenii cinstiti,onesti si muncitori, calatoresc liber in Europa si sunt mult mai bine informati decat angajatii la stat din tara .Progresul Romaniei si drumul european este asigurat de firmele private, de tinerii absolventi din occident si de ce nu ,de diaspora romaneasca .Incercarile lui Dragnea si Tariceanu ,populiste si nationaliste,anti-occidentale, sunt legate mai mult de frica de Justitie .Coruptia este marea problema a democratei noastre .

 

Protrocronism

Sa ma ia cu lesin si nimic alta!

https://en.wikipedia.org/wiki/Protochronism

Hai sa urmam calea eminesciana si sa tinem limba romana fireasca si inteligibila ptr orice om!

 

deci...da

Complet adevarat, subscriu acestui comentariu; ceea ce traim acum se poate numi o restauratie antioccidentala.
Este foarte posibila pentru ca aceasta restauratie nu mai imbraca o camasa comunistoida evidenta, este mult mai subtil ambalata, in filozofii de genul "nu ne vindem tara", "nu suntem colonie a occidentului", "nu vin altii sa ne faca noua ordine in tara"
De fapt este un curent care este impins in fata de cei care au format in ultimii 27 de ani "elita" politica a tarii si care nu vor sa renunte la un modus vivendi implementat in tot acest timp, bazat pe retele organizate de sifonare a fondurilor publice in folosul propriilor grupuri
Marea batalie se da pe manipularea boborului, o batalie care inca nu e castigata, si care a atins cote paroxistice, odata cu atacarea justitiei, si cu infiintarea "tribunalelor poporului", comisiile parlamentare de ancheta, o justitie paralela.

 

Domnu' Baron, scrieti mai des

E pacat sa avem comentari atat de bune care se vad atat de mic, pentru ca nu aveti rank-ul necesar.

Numai bine!

Esenta

pro-occidentali, anti-occidentali.

romani pro-occidentali, romani anti-occidentali.

dar si actiuni din exterior spre interiorul sistemului numit Romania,

actiunile occidentalilor, actiunile orientalilor .

cele mai cinstite actiuni sint cele care actioneaza din exterior spre interiorul tarii, pentru simplul motiv ca e absolut normal ca altii sa aiba propriile interese in tara asta.

mai putin cinstite sint actiunile pro-occidentale, dar si cele anti-occidentale, care se manifesta in sistem, adica in tara, fiind initiate de catre romani !

de fapt astea sint profund necinstite. practic sint de-a dreptul tradatoare !

de ce?

pai ce, tara asta e un soi de Galerie, care asista , din tribune, la vreun meci ? gen hai, occidentul !, huo, occidentul ?

nici vorba!

asta e motivul, simplu, pentru care toti cei care bat matanii in fata occidentului sau orientului, sint tradatori puri !

ceea ce conteaza este Esenta alegerilor in fata carora natia se regaseste , la un moment dat!

simplu, Esenta !

aceasta Esenta reprezinta Visurile acestui neam si Temeliile acestui neam !

toti cei care bat matanii in fata Vestului, asemenea celor care bat matanii in fata Estului, desconsiderind Esenta neamului nostru, sint niste tradatori! puri !

Vitale sint Visurile si Temeliile neamului nostru .

Dupa care, nu stai in tribuna ca tradatorul, ci intrii pe teren !

Cu visurile si Temeliile neamului cu tot !

si

CU TOT CE ARE NEAMUL MAI BUN ! ,

dupa care faci tot ce poti pentru a armoniza Viitorul neamului pe pamant cu Visurile si Temeliile lui !

alegeri da, normal, natia trebuie sa aleaga, dar , intotdeauna, Busola oricaror alegeri trebuie sa fie Esenta natiunii !

ce tot va pacaliti singuri sau unii pe altii, tavalindu-va genunchii si purtind natia in brate, deci o ingenunchati si pe ea, ba in fata occidentului, ba in fata orientului !

eu, unul, sint increzator in viitorul natiunii noastre.

si sint asa pentru ca am impresia ca, undeva in tara asta, unii, au hotarit ca locul nostru, ca neam, e pe teren !

nu in genunchii, in fata Estului, Vestului, Nordului, Sudului

 

Nu e o pozitie impotriva occidentului! Ci impotriva acelor

.."aliati strategici" care isi fac interesele pe teritoriul nostru! Interese care, pentru ei sunt avantajoase economic si nu e nici un pericol pentru tara lor, in schimb pentru Romania sunt adevarate TUNURI in bugetul romanilor, nemaivorbind de cazurile cand "aliatul strategic" se razboieste pe teritoriul nostru cu inamicul rus! Sa nu uitam ca Romania nu poate fugi de unde se afla, ca "aliatii strategici" iar Rusia ne va fi mereu pe-aproape! De aia "razboiul cu rusii" care circula prin presa online nu face bine decat strainilor, noua in nici un caz!

Ca ce chestie sa luam apararea Ucrainei in fata invaziei ruse cand Ucraina a scos limba romana din scoli? NU MERITA!

 

Uite cu ce chestie:

Ca nu Ucraina ti-a luat cu forta, ci maica rossia!
Pentru ca nu Ucraina te ameninta mereu, ci maica rossia.
Pentru ca nu Ucraina refuza sa-ti dea inapoi tezaurul, ci maica rossia.
Iti ajunge stimabile, sau mai vrei?
sa-ti spun si ce zicea Eminescu de muscali? Nu de hoholi!

Marin 2134

Daca citesti comentariile lui Marean 1967 si Marin 2134 ajungi la concluzia ca:este aceeasi persoana sau sunt doi frati gemeni.Unul este antiamerican celalalt prorus .Drumul Romaniei spre Europa este sigur si fara intoarcere .Romania nu duce razboi cu nimeni ,Romania se apara de o Rusie care nu a priceput ca Tratatul de la Varsovia si URSS au murit, se apara de un Rogozin care ameninta cu tancuri si elicoptere de lupta .

Asa, nene, fii mai direct, bravo!

Da-i in colo de americani sau vestici, noit trebuie intelegem bine cu Rusia, ca e aici, langa noi. Cam cum ne-am inteles si prin anii 1945-1950, a fost minunat. Ne-au distrus tara, ne-au bagat orice elita politica si economica in puscarii, ne-au bagat coumnismul cu tancurile pe gat.

Dar tot trebuie sa ne intelegem bine cu ei! Plus ca uite ce bunastare aduc celor din zona lor de influenta, vezi Moldova, Ucraina sau Georgia. Aduc bunastarea cu tancul, ca nu o poate duce saracul saldat rus in carca.

Eminescu si articolele sale anti-pasoptiste... eu zic sa mai reflect

ezi...

Industria trebuie sa fie a natiunii (...) si pazita de concurenta iar purtatorul ei, comertul, s-o schimbe pe aur, dar aurul, punga ce hraneste pe industrias si imbraca pe agricultor, trebuie, de asemenea, sa fie in mainile
aceleiasi natiuni.

O intelepciune la al carei nivel inca n-ai ajuns, domnule Fota...

 

DDC 0416(7)

Deci nu tot ce "zboara" in occident se poate "minca" pe nerasuflate in Europa de Est sau invers. Unii politruci se folosesc de aceste teme pentru a radicaliza populatia impotriva occidentului "cel rau".

Trebuie sa fie clar pentru toata lumea, ca nu vorbim de rau sau bun. Vorbim de niste probleme, care trebuie tratate cu calm si explicate cit mai simplu si cit mai clar atit in occident, cit si in Europa de Est. Sint chestiuni care depasesc in vremurile noastre tot mai mult sfera a ceea ce s-a inteles pina acum prin politica. Problemele au devenit atit de complexe incit nu mai pot fi analizate sentimental/politic(in acceptiunea actuala a termenului), ci doar stiintific, prin meseria de politician tehnocrat, adica inginer specializat in managementul afacerilor de stat(persoana care face politica in mod stiintific/rational/responsabil).

Nu trebuie alimentat radicalismul pro/anti-occident. Este vorba de sisteme care functioneaza diferit si care trebuie intelese.

O singura intrebare, domnule, sau, mai bine, doua intrebari :

1. De ce retorica simpla, nu scolastica ci scolareasca, dinaintea marilor dece-uri nationale pe care me abordati nterminat, nesfarsit, neisppravit, lipsite de juisansa cuvenit intelectuala. Nici intelectual, nici netot, nu-si rega sau gaseste ecou. E, vrzi Doamne si cu tupeu, si nepotrivit, adica... pe vana.
2. De ce privilegiati formula "perdant" cata vreme cea de "pagubos" este, literar, mult mai harnica si expresiva.
Va rog u infinita decenta, faceti diferenta intre "defel" si "defel", astfel incatsa va stim felul.
Binetze.
T.

 

alta idee este ...occidentalizarea tzarii e vazuta ca o globalizare

si deranjant sa vezi cum avutiile nationale,de care nici pe timpul dictaturilor din 45 pana in prezent romanii nu au avut parte in relatia cu statul mafiot si nici inainte cand erau iobagi sau sclavi pe plantatiile boieresti,dispar in mainile acelorasi straini care nu suportau de secole romanii si nici acum desi suntem cam 33 la suta membri in ue luand in calcul ca nu suntem nici in schengen nici in euro.
aceasta idee e profundizata ca un evantai de catre opozitia integrarii romanilor si teritoriului in ue.
alta idee este ca romanii nu suntem occidentali si ar fi bine sa privim asa ceva rational,ca nu neaparat toate valorile occidentului sunt flori de colt pentru binele romaniei,unele idei chiar au spini cu 2 fetze.
nu mai devreme este exemplul austriac si german vizavi de primirea romaniei in schengen de teama coruptiei...e ca si cum ne-ar interzice sa facem sport daca fumam decat daca lasam fumatul ceea ce este de-a dreptul absurd ..si aici occidentul greseste mult in relatia cu romania intrucat noi vrem si ei ..si daca occidentul intarzie mult cu decizia romaniei mi-e teama ca vom termina schimband banda devenind parteneri cu turcii si rusii mai degraba decat cu un occident pretentios si mofturos.

 

Da, romanii nu sunt si nici nu o sa fie Occidentali

Modernizarea Romaniei este una, occidentalizarea ei este alta. Desigur ca modernizarea presupune implicit si adoptarea unuor idei, principii, practici Occidentale, dar nu si transformarea romanilor in occidentali. Romanii nu sunt nici occidentali, nici orientali, romanii sunt romani si ar trebui sa luptam pentru asta si pentru modernizarea tarii.

Da ce sunt frate, romanii??

Cica nu sunt nici occidentali, nici orientali, ei sunt doar niste fiinte ciudate.

Bai, frate, ia priveste tu pe strazi. Ia vezi cum sunt oamenii imbracati. Au blugi si tricouri pe ei sau umbla cu turbane? Ia vezi la ce filme se uita ei la televizor? Aoleu, vai di mini, se uita la filme americane si asculta muzica americana la radio? Vai, ce rau am ajuns, nene...

Ia vezi tu unde au emigrat la munca 3 milioane de romani? Unde s-au dus ca le-a fost bine si s-au integrat? In Europa Occidentala sau in Urcaina sau Turcia sau India?

Romanii sunt un popor european, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Avem si bine si rele. Dar una peste alta valorile pe care s-a construit natia asta, de la pasoptisti incoale, au fost valorile preluate si importate din vestul Europei. Si ne-a fost bine asa.

Da, avem chestiile noastre specifice, cum le au si bulagii sau grecii sau italienii.

Dar e absurd sa ne consideram noi diferiti de toti ceilalti si sa o tinem langa cu specificul romanesc pentru care trebuie sa luptam, sa nu "ne strice" strainii. "Ne-au stricat" daja.

DDC 0416(6)

De dragul libertatii de circulatie impinse la extrem, riscam sa raminem cu tara depopulata si fara forta de munca. Apartenenta la zona Schengen pentru Romania poate stimula migratia fortei de munca. Sintem oricum campioni la migratia fortei de munca. Nu cred ca mai e cazul sa depunem eforturi sustinute spre a o facilita, cel putin nu atit timp cit nu ducem economia interna la o evolutie pozitiva care sa nu mai justifice migratia masiva a fortei de munca. Acum usa migratiei fortei de munca nu e nici inchisa, nici deschisa si conditiile din tara nu cred ca ne permit sa o dam de perete. Nu cred ca ne permitem sa o dam de perete. La migratia fortei de munca datorata problemelor interne, mai adaugam si problemele de securitate din occident. Prin urmare, in ce priveste zona Schengen, cred ca momentan trebuie sa privim lucrurile realist si nu idealist si sa nu cautam vinovati nici in Romania si nici in afara ei. Adica nu cred ca cei care se opun aderarii Romaniei la zona Schengen pot sau trebuie sa fie scosi vinovati, nici in ce-i priveste pe cei din Romania si nici pe cei din afara ei. Nu cred ca e cazul sa hranim isteria intrarii in zona Schengen, nici pro, nici contra, adica sa radicalizam taberele si sa intretinem aceasta radicalizare. Toata lumea trebuie sa inteleaga problema in ansamblul ei, in context. E bine acum, nu e bine acum, care sint avantajele si dezavantajele. E valabil si pentru zona Euro. Momentan cred ca avem probleme mult mai complicate de rezolvat, care trebuie sa aiba prioritate. Deasemenea e adevarat ca diverse interese economice sau politice, urmaresc sa se foloseasca de aceaste subiecte pentru a-si atinge obiectivele. Exact prezentarea relaxata a situatiei reale(prezentate mai sus), trebuie sa aiba rolul de a calma lucrurile si de a indeparta momentan aceste chestiuni de pe agenda publica si asa supra-aglomerata. Pe de alta parte trebuie sa fim constienti de faptul ca orice mari sau marete avantaje intr-un domeniu, au marile lor dezavantaje. Economia care creste repede si ajunge foarte sus(formeaza o bule) poate cadea de foarte sus foarte repede(bulele economiei umflate artificial de imigratia economica masiva, zona Schengen, Euro, acorduri comerciale foarte avantajoase(adesea controversate) etc.) se sparg cu zgomot in crize grave). In dorinta de a avea si arata oamenilor progrese rapide/spectaculoase(marile realizari ale unei noi "epoci de aur"), politicienii, grupurile de interese si populatia tind sa ignore riscurile pe termen mediu si lung. Aceasta abordare e una gresita si poate avea costuri uriase si consecinte grave, ireversibile/ireparabile, care pot duce chiar si pina la disparitia unor state, cu SAU FARA VOIA populatiilor lor(situatie evident de o gravitate extrema) in favoarea unor grupuri de interese care nu reprezinta interesele acelor populatii.

DDC 0416(5)

In ce priveste regulile economiei libere si libera concurenta, aceastea trebuie sa fie si ele adaptate situatiilor reale, ceea ce uneori insemna ca trebuie sa existe si niste limite. Motivul este ca uneori efectele competitiei atunci cind participantii nu beneficiaza de un statut similar(competitie intre firme din tari cu un nivel de trai mai scazut fata firme din tari cu un nivel de trai mai ridicat) pot sa fie perverse. Principiile economice sint unice/standardizate, lucru care nu tine insa cont de situatiile economice extrem de diferite din tarile in care sint aplicate.

E o vorba care spune ca "ce e mult strica". In unele conditii, prezente in Europa de Est(adica in tari in care legislatia privind calitatea nu se aplica cu rigoarea cu care se aplica in occident), impinsa la extrem competitia poate duce chiar la scaderea calitatii unor produse(lucru care nu e bine inteles in occident), pentru ca, in scopul supravietuirii economice, se poate ajunge sa se faca rabat la calitate. Ai optiunea sa reduci calitatea ca sa ramii pe piata sau sa tii cu dintii de ea si sa fii inlaturat de pe piata. Motivul e simplu: Pentru o gama foarte larga de produse, clientul se uita la ceea ce se vede si nu, mai in profunzime, la detalii/amanunte privind calitatea produselor. Produsul cel mai bun nu e cel mai ieftin, ci acela care ofera raportul optim pret/performanta. Aceste lucruri sint insa adesea mult prea complicate pentru un cumparator grabit sa-si rezolve o problema. Ceea ce vede el intii este pretul. Rezolvarea problemei este construirea unui CULT pentru calitate, dar asta dureaza ani si poate chiar zeci de ani pentru o populatie invatata si stimulata de capitalismul construit ca societate de consum, sa CONSUME MULT SI ORICUM si nu neaparat sa consume CALITATE inainte de orice altceva. Consumarea produselor de calitate buna sau foarte buna (mai scumpe) evolueaza mai lent, creeaza mai putina crestere economica de proasta calitate dar rapida si aduce beneficii unui numar mai mic de agenti economici(deci are un pret). Cresterea economica mai lenta(daca lentoarea provinde din promovarea calitatii) este insa mai solida si economia este mai solida.

Impinsa la extrem piata libera poate duce la situatii aberante in care, desi avem capacitatea de a ne produce singuri hrana, noi o importam o mare parte a ei. Avem gazul nostru, dar riscam sa sarcim ca urmare a unui management gresit care te obliga sa aduci energia la pretul de pe piata libera (adica din tari cu un nivel de trai mai bun) dupa care sa o consumi (energia ta ieftina prin prisma faptului ca resursa iti apartiene dar scumpa pentru ca e adusa artificial la pretul care convine altora). Avem energie si producem energie dar preturile tot cresc si ajungem sa platim pentru ea chiar mai mult decit in occident(situatie evident aberanta).

Excelente explicatii ! Desigur, un rol puternic la atacurile recente

in Romania impotriva capitalismului occidental il are propaganda ruseasca a lui Putin. Dar am putea oare sa stim (sau macar sa-i oprim) pe romanii care sunt agenti rusi ?

 

,!

Ar mai fi absolvenții de facultăți no competitive oameni care văd in politica singura lor șansa sa fie bine. Și uitandu-ne la psd la varf ce vedem: Liviu Dragnea absolvent de utilaje agricole,Olguța absolventa limba italiana, fifor filozofie, Manda imbunătățiri funciare , tariceanu Hidrotehnica,etc. Toți ar fi putut sa-și găsească un loc intr-o societate bazată pe liberă concurenta dar un loc marginal. Eu nu știu absolvenți de facultăți de varf. Din RO sa fie in guv RO. Poate nu știu eu și or fi, dar absolvenții de fac de varf au oricand posibilitatea de a părăsi țara.si găsi o cariera la exterior.

@invizibilul + @marin_neagu

Cred ca opinia lui marin-Neagu este cea mai pertinenta. @invizibilul: cum credetzi ca-i plateste Putin pe cei vizati de dv., cash prin ambasada, prin depuneri in conturi straine ? Eu cred ca cei vizati de dvs. isi exprima pur si simplu propriile convingeri de simpatie, eventual, pro-rusa. Am avut in viatza de-a face cu o asemenea familie, de basarabeni refugiatzi dupa razboi, in RO (sau poate nu refugiatzi ? D-zeu stie !) care iubeau tot ceea ce era rusesc, chiar si comunismul. Ei, si ? @marin-Neagu: asa este, romanii ne-romani au faptuit toate ticaloshiile post-revolutzionare in RO, iar acuma vor sa desfiintzeze si singura garantzie a unui eventual progres al RO in noua Europa in curs de reformare. De ce ? Pentru ca asa le vine lor la socoteala. E adevarat ca f. multi medici formatzi "pe gratis" in RO au parasit tzara noastra, dar vina nu este a lor. Intai, pentru ca nu ei au instituit gratuitatea invatamantului medical romanesc. Ia sa fi avut ei parte de conditiile de auto-finantzare ce functioneaza in USA pt toata lumea ! Al doilea, oficialii nostri clameaza mereu dreptul romanilor de a munci oriunde in Europa si sunt nemultumiti de intarzierea accederii noastre in Schengen. Asadar, cei plecatzi au facut uz de un drept legitim al lor. Ce-ar mai fi de spus ? Ca economia romaneasca se dezvolta anevoios din cauza infrastructurii precare ? Asa este, dar cine promoveaza aceasta precaritate, cei ramasi "la butoane" sau cei plecati sa-si realizeze visurile legitime ? Etc., etc., etc.

DDC 0416(3)

In momentul de fata, atunci cind vorbim de politruci, vorbim de o organizare/organizatie de tip mafiot care incearca sa puna sub propriul control/in propriul beneficiu... intregul aparat de stat(economie, justitie, etc..), riscind in aceasta tentativa sa duca intregul stat spre colaps, lucru care nu este acceptabil din punct de vedere al securitatii nationale. Politrucii actuali vad in modelul controlarii abuzive a economiei, control care depaseste chiar si conceptul capitalismului de stat, un model care le poate servi pentru conservarea/salvarea...modului lor de viata.

"Restauratia" anti-occidentala este de fapt o acoperire a unor asemenea tentative. In fapt, nici macar nu putem vorbi despre o restauratie, pentru ca nici tehnic si nici ideologic nu este vorba de o revenire la ceva ce a existat anterior. Statul fost comunist si devenit liber dupa 1989, a fost zeci de ani macinat de interesele capitalistilor de carton(FOSTII comunisti si securisti si cercurile apropiatilor lor, deveniti noii capitalisti) inspre consolidarea graduala a unor noi grupuri de interese bazate pe coruptie, grupuri de interese care astazi isi vad la rindul lor interesele macinate de lupta anti-coruptie. Se mai intoarce roata.

Romania astazi este intr-o situatie balansata/echilibrata intre puterea dobindita de aceste grupuri de interese bazate pe coruptie si puterea celor care se opun acapararii statului de catre coruptie si grupuri de interese care nu au nimic de a face cu interesul public. Problema grupurilor de interese corupte este astazi aceea ca in Romania s-a reusit formarea unui nucleu dur anti-coruptie suficient de dur incit sa nu poata fi spart. In disperare de cauza, politrucii incearca sa defineasca acest nucleu ca fiind "stat paralel"/"fortele oculte"/"secta a securitatii"/"binom" etc., doar, doar or convinge pe cineva ca ei(coruptii) reprezinta de fapt statul de drept, ei care capuseaza resursele tarii pina la secatuire, care fac tot ce pot sa modifice legile justitiei pentru a face coruptia sa devina legala etc..

Politrucii afirma ca exista un complot impotriva lor si ca nucleul dur anti-coruptie ii urmareste cu ultimele sale resurse, ceea ce este evident o enormitate. Lucrurile stau exact pe dos si exact acest lucru determina asemenea comentarii disperate. Toata lumea vede ca lupta anti-coruptie se apropie cu pas sigur/apasat de virful ierarhiei.

Daca intrebi omul de rind ce crede despre coruptie, toata lumea o condamna si recunoaste ca in Romania exista hotie si ca trebuie luptat impotriva ei. Vreti lupta anti-coruptie ? Majoritatea vor spune da. Singura problema este aceea ca inca, aceia care sint hoti si sint tradatori nu au fost identificati de catre toata lumea si in mod special de oamenii simpli si mai putin instruiti. Multi dintre cei care voteaza, inca, cred ca cei pe care ii voteaza, sint onesti si ca mai pot face ceva bun pentru tara.

cer scuze

pentru ceea ce spun aici, dar este o prostie sa vorbitzi in termeni de "romanii care sunt agentzi rusi". Nici autorul articolului nu a scris in acesti termeni, ci a vorbit despre interese rusesti in RO servite de un anumit mod de gandire al romanilor dezamagiti. Iar "romanii care sunt agentzi rusi" trebuie mai degraba descrisi drept romani care promoveaza interese personale, impotriva celor natzionale. Iar aici ajung la o ideie care liseste ca exprimare explicita din textul articolului, aceea ca, in urma pactului facut de Iliescu chiar in zilele revolutiei din 1989, au ajuns "la butoane" membrii celor mai extinse si bine organizate retzele existente la acel momenbt in RO, securistii si nomenclatura PCR, direct si, mai tarziu, prin progeniturile lor educate in familie tot in vechiul spirit leninist "cine nu e cu noi e impotriva noastra", deci nu poate fi muls de profitul adus de munca sa si este un dusman per se.

Aveti dreptate, dar

nu puteti exclude posibilitatea ca pe acest forum sa existe si agenti de propaganda ai Kremlinului.
Eu am convingerea ca printre cei ca marean, apollo, securici, hamurabi, alfabeta, bengosu, albacazapada, etc., prin atitudinea lor vadit ostila occidentului si prorusa, se afla unii in solda lui putin.
Iar cei la care va referiti, chiar daca nu sunt agenti platiti, prin tot ceea ce propaga aici, se afla tot si toti, voluntar sau involuntar, tot in slujba lui putin.
Extragand esentialul din mesajele acestor indivizi, putem concluziona ca ei promoveaza modelul social si economic rusesc, punct!

@invizibilul - Comentariile de pe forum sunt ZERO.

Hai sa presupunem ca forumul e populat de agenti straini si de securisti. Si, ce daca?
Nenorocirile le-au facut si le fac "ai nostri" politicieni, ministrii, parlamentarii, procurorii, cei de la putere. Astia au distrus economia, sanatatea, invatamantul, din cauza lor au luat drumul pribegiei milioane de oameni, multi dintre ei de o valoare incontestabila.
Peste 14.000 de medici romani lucreaza in strainatate, ori asta are un impact major asupra societatii romanesti.

DDC 0416(4)

Mediatizarea faptelor de coruptie si luptei anti-coruptie trebuie asadar imbunatatita in rindul maselor, care trebuie pe linga activitatile personale curente, munca, telenovele, sport, muzica populara, relaxare, concedii etc. sa fie apropiate in mai mare masura de activitatile civice si de intelegerea marilor probleme cu care tara se confrunta. Intelectualii au un important rol in acest sens, in a se ridica si in a arata maselor calea corecta spre ridicarea tarii. Populatia trebuie sa vada clar/bine evidentiat in balanta, valorile morale, valorile responsabilitatii si competentei versus non-valorile, semi-doctismul, hotia, coruptia si incompetenta, pentru a putea face diferetna.

Aceasta mediatizare trebuie insa abordata cu mai multa atentie si aplecare asupra capacitatii de intelegere a oamenilor simpli. Pe scurt, e nevoie de o mediatizare a luptei anti-coruptie formulata mai simplu si de canale dedicate acestui scop, de stiri dedicate si formulate pentru a ajunge la omul de rind, pe canalele mass-media pe care acesta le foloseste.

Modul de actiune al politrucilor este extrem de sofisticat si explicatiile care apar in mass-media in ce priveste initiativele aberante economice si politice sint atit de sofisticate incit oamenii simpli nu le pot intelege si schimba canalul(de exemplu). Pentru ei, explicatiile din mass-media, oricit de corecte ar fi, sint SF si sint obositoare. Un om fara o initiere cit de cit in domeniile economic si juridic nu poate rezista mai mult de citeva minute in fata unui televizor in care analistii despica in 14 itele complicate ale politicilor interne si externe, afacerilor dubioase si legislatiei economice si juridice incilcite. Prin urmare reformistii ajung mai greu la mase, lucru care trebuie corectat prin pregatirea de oameni care sa poata sa adreseze maselor un mesaj mai bine sintetizat, prin punerea punctelor pe i in mod special si mai putin prin explicatii definite de corectitudine "compromisa" insa in ce priveste priza la mase, de complexitate.

Clasa politica actuala(partial dar in mare masura) este compromisa si nu mai poate oferi solutii pentru tara, decit punctual si ineficient(fie prin acte normative proaste votate de parlament sau adoptate de catre guvern, fie prin initiative bune dar lipsite de majoritatea necesara pentru a fi votate in parlament).

Politrucii au incercat zeci de ani sa contruiasca gradual mitul puterii banului si coruptiei care sint deasupra legii si de neatins, tendinta care a dus si la o contrareactie. Contrareactia face ca in Romania acest mit sa nu mai poata exista. Balanta tinde sa se incline impotriva coruptiei (poate nu suficient de rapid si eficient dar in mod ferm si ireversibil) pentru ca populatia deja intelege in numar tot mai mare, faptul ca stagnarea tarii, se datoreaza acestui flagel care se manifesta ca un cancer.

Nu uitati,compatrioti !

...poate n-ar fi rau sa incepeti sa sarbatoriti cronologic!
1907 a fost un an care a "lamurit"...ceva !
110 ani de la ultima ciomageala a boierilor hulpavi,a ciocoilor hoti,110 ani de...inghitit in sec (fum de conace ) !
Si la anul,...sarbatorim poate mai fericiti !

 

domnule Fota,ar fi doua explicatii:

-fie aceasta natiune prin adn-ul insamantat,este lasa,puturoasa si cu teama zilei de maine in suflet,preferand subexistenta prin asistenta generalizata,
-fie si,sau ideologia socialista a fost capabila sa pregateasca...cadre cu mare forta de penetrare in creierele bopulatiei cu caracteristicile amintite!
...pentru ca nici o teorie,tehnica sau un calcul al probabilitatii,nu poate sa confirme ca un comunist,socialist,sau de stanga,este in stare,sau capabil sa fie ...patruns de sentimente de ...altruism fata de semen!
...s-a vazut din numarul mare de corupti in randul partidului cu orietari...umaniste...umanitariste!

interesanta expresia

"a vorbi cronologic". Ce-o fi insemnand, oare ?

SRI care ne conduc din 90 cu toti acolitii(DNA),ei se opun

Apoi la nivel de jos ne am dori sa fim sprijiniti de ue si americani cum au fost sprijiniti spania,portugalia,grecia.Nu sa ni se distruga ce mai aveam noi bun,de la industrie si banci cum a fost incepand din anii 90 iar nivelul de trai sa ramana inca foarte scazut.
Oricine se simte inselat de catre occidentali.

Ce nu a spus Domnul Fota este ca

asocierea exacerbata a DNA + SRI cu Ambasadele straine (mai ales a SUA) este otravitoare pe termen lung din cauza abuzurilor celor doua institutii.
S-a creat urmatoarea situatie: formatori de opinie striga "daca critici DNA esti comunist". Pe de alta parte este evident ca unii procurori DNA fac abuzuri iar institutia este incapabila sa le gestioneze si sa ia masuri.
Si atunci? Populatia este impinsa departe de valorile occidentale asimilate cu DNA + SRI!!
Efectul este exact invers celui scontat.

Propaganda anti-occidentala pe fata

Propaganda asta de doi lei vrea sa ne indeparteze de vestul Europei si sa ne arunce direct in bratele Rusiei. Iar multi dintr oamenii nostri politici tresalta de bucurie: cu Putin trebuie doar sa reactionezi la comenzi, nu te intreaba nimeni cum ai facut milioanele, pe Putin il doare in basca daca justitia merge sau nu la tine in tara.

Cica oocidentul ne-a distrus industria si bancile incepand cu 1990. Nu, zau? Ca am intrat in Nato in 2004 si programul de aderare UE a inceput prin 2002. Investitiile straine si influenta vestului la inceput de ani 90 era aproape nula. Cine ne-a distrus industria? Cine a capusat-o pana cand a crapat? Petrom - fara profit. Oltchim - faliment. Galati - pierderi fara numar. Cine a devalizat bancile in anii 90? Bancorex-ul? Turcii? Nemtii? Bulgarii? Americanii? Nu, taticu, nu te mai imbata cu apa rece, romanii au fost. In special aia care au avut conexiuni la varf: fostii securisti, linia 2 din pcr si asa mai departe. Aia au devenit multimilioanri din jaf si distrugere, nu mai da vina pe americani.

Si, daca ti se pare ca e nasol in UE si NATO, o excursie rapida in Republica Moldova sau in Ucraina (incepe cu Donbas, sunt unii cu tancurile pe acolo) sau in Belarus iti poate arata care e alternativa.

Eu unul nu am chef sa traiesc in afara zonei UE, doar pentru ca le e frica lui Dragnea si compania de puscarie.

DDC 0416(1)

Ramine de vazut daca vorbim de occidentalizare sau de modernizare. Eu as opta pentru ultima varianta. Se vede clar ca intre Europa de Est si Europa de Vest exista diferente notabile legate de viata sociala, economica si politica. Se vede deasemenea clar si faptul ca unele politici in Europa de Est sint mai eficiente decit cele din Europa de Vest. In mod special cele legate de siguranta publica si imigratie, politici la care nu exista motive solide sa se renunte acum. Se vede deasemenea ca in Europa de Est exista inca probleme extrem de grave care in Europa de Vest au dimensiuni mult mai mici, probleme care au nevoie de solutii particularizate. Aplicarea solutiilor sau lipsei de solutii din occident la acest tip de probleme(cu care occidentalii nu s-au confruntat la nivelul la care ne confruntam noi) nu e practica si poate duce la dezastru. De exemplu, aplicarea democratiei de tip occidental la modul radical, in Romania ar duce acum la un colaps total. Ce s-ar intimpla daca nu ar exista rezistenta impotriva politicilor aberante ale politrucilor ? Acesta este si motivul pentru care marile puteri occidentale, accepta situatia care este acum in Romania, asa cum e. Deci, occidentalizarea abordata ca, copiere a unor principii fara adaptarea la situatia existenta din Europa de Est, nu este o solutie. Modernizarea si reforma sint insa solutii, care includ si adaptarea la problemele locale. Pe de alta parte, politica externa a Romaniei din ultima vreme, avind in vedere situatia exceptionala in care ne aflam, arata partenerilor occidentali ca, Romania poate fi un partener viabil, chiar si in conditii de criza politica prelungita, lucru care, este extrem de interesant pentru occidentali, pentru ca si in occident exista probleme grave. Ei nu au problemele pe care le avem noi dar au altele care sint consecinte ale unor politici gresite duse timp de zeci de ani. Noi nu avem problemele pe care le au ei. Mai invatam unii de la altii. In stabilizarea situatiei din UE si redefinirea UE, aceast schimb de experienta in noile conditii, poate avea un rol benefic. Deci, nu cred ca trebuie sa oscilam/sa ne balansam... din punct de vedere ideologic atit de "violent" dintr-o extrema in alta.

E adevarat, ca exista curente in Romania care tind sa duca la catastrofa, dar, cu situatia exceptionala pe care o avem, e putin probabil ca o catastrofa sa se poata produce. Conducerea actuala a Romaniei este stabila, ferma/energica si coerenta, in ciuda tendintelor de derapaj care apar in rindul clasei politice. Exista derapaje puternice dar exista si un sistem de frinare, poate nu ideal, dar care este suficient de puternic incit situatia sa fie sub control.

Ha ha! Un articol de pr0paganda menit sa stavileasca REVOLUTIA

globala anti-comunista si anti-capitalism bazat pe razboi, distrugere si exploatarea celor multi de cativa 'deshtepti' adica capii multi-nationalelor care au in buzunare toti politicienii in SUA si alte tari - deoarece ei le platesc alegerile.

Pr0paganda ieftina nu adreseaza motivele adevarate ale oamenilor care au vazut ca atat comunismul clasic cat si capitalismul modern sunt strambe, exploatatoare si corupte.

In era mass productiei computerizate facute de roboti se impune VENIT UNIVERSAL garantat pt fiecare cetatean ne-angajat doar astfel poate promisiunea tehnologiei sa ajute toti oamenii nu doar pe capitalisti - cei 1% care detin mijloacele de productie.

Vedeti un film vizionat de sute de milioane de oameni cu alternative de societati mai bune nici comuniste nici capitaliste care ar sluji toti oamenii nu doar lingaii sistemului respectiv. Vedeti link-urile In Engleza si respectiv Romana:
https://www.youtube.com/watch?v=lEV5AFFcZ-s
https://www.youtube.com/watch?v=xhJKujvSIBs

Mai e mult pana acolo

"In era mass productiei computerizate facute de roboti se impune VENIT UNIVERSAL garantat pt fiecare cetatean ne-angajat""

Da unde ai vazut, nene, robotii aia in Romania? Ca vreau sa imi iau si eu vreo doi pentru mine, sa imi faca menajul si piata.

Bai, mai e mult pana departe, deci, cum zicea cineva in filmul Balanta: la munca, bai, ortodocsilor...

DDC 0416(2)

Intotdeauna au existat in istorie entitati care au putut beneficia de anumite evolutii, pe care uneori chiar ele le-au determinat. Perdantii au fost insa aceia care nu au tinut haturile cum trebuie, care nu au fost pregatiti, care nu au avut forta si nu au avut sprijin, lucru care astazi nu se mai intimpla in Romania. Nu putem compara decit la modul aproximativ situatia istorica anterioara cu cea actuala. Romania nu mai este un stat in formare, chiar daca are probleme in interior cu politicienii corupti. Relatiile cu marile puteri occidentale sint acum solide spre deosebire de vremurile anterioare. Punctele de vedere din perioadele istorice anterioare pot fi utilizate pentru documentare si pentru evitarea unor posibile greseli, dar nu pot fi aplicate in zilele noastre fiind scoase din context(ele erau valabile in cea mai mare masura, in contextul acelor timpuri si nu in contextul de acum).

In ce priveste curentele politice radicale, ele au aparut si crescut si exagerat pe alocuri, ca masura de reactie la lipsa unei conduceri a statului care sa poata indrepta tara in sens pozitiv/constructiv sau in cazul existentei unor nemultumiri grave carora clasa politica nu le-a putut gasi solutii convenabile/acceptabile pentru populatie. Curentele radicale au aparut si au crescut ca urmare a degringoladei din tara din epoca respectiva. Situatia nu este comparabila cu cea de astazi, tocmai pentru ca astazi, exista o conducere ferma a statului roman, conducere care se opune energic politruciei, hotiei, incompetentei si tradarii. Ca urmare a existentei unei asemenea conduceri, in Romania zilelor noastre, lucrurile sint semnificativ mai stabile decit au fost in timpul istoriei interbelice, lucru pe care il remarca si puterile occidentale. In ciuda problemelor care exista in Romania, Romania poate reprezenta un model pentru solutionarea unor situatii chiar si pentru occidentali. E un model atipic, unic, ceea ce e totusi de apreciat. In Romania, ca urmare a problemelor extrem de grave, a luat nastere si o solutie decenta la acestea, care pare sa si functioneze, care este suficient de democratica incit sa fie acceptabila si care raspunde corect la intrebarea: "Cum supravietuieste o democratie atunci cind e pe punctul de a sucomba ca urmare a lipsei mecanismelor care sa o protejeze de a alunca in mod democratic spre haos ?". E de remarcat faptul ca problemele democratiei sint sistemice (general valabile) si ca, chiar daca mai putin vizibil, ele se manifesta si se pot manifesta chiar si agresiv, chiar si in occident. Romania se pare, are raspunsul la aceasta intrebare.

In ce priveste averile dobindite ilicit, subscriu. Avem un intreg sistem bazat pe politrucie in care banii se fac nu pe baza unor principii economice solide specifice capitalismului, ci prin capusarea statului. Curatarea politicii si economiei de promotorii activitatilor economice de capusare, este un element important al reformei.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor