Fost comisar european: Romania se afla la periferia UE

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 23:07
3976 citiri
Fost comisar european: Romania se afla la periferia UE
Foto: Digi 24

Fostul comisar european Balasz Peter a afirmat ca "Romania se afla la periferia UE", avand grave probleme legate de somaj sau infrastructura si sanse slabe de a se apropia de tarile cu adevarat dezvoltate ale Uniunii.

Balasz Peter, fost ministru ungar de Externe si ambasador in mai multe tari europene, a precizat ca trebuie sa facem diferenta intre tarile puternic dezvoltate din UE, cele semiperiferice, cu sanse de a se apropia de cele dezvoltate si cele cu adevarat periferice, cu "probleme grave de somaj, infrastructura si multe altele".

Presa germana: Romania sustine extinderea UE pentru a nu mai fi la periferia Europei

Diplomatul ungar a apreciat, duminica, la Digi 24 ca Romania se numara printre aceste tari "periferice" si sanse slabe de a se apropia de nivelul de dezvoltare al statelor din Vest.

"Exista o mica diferenta pentru ca in cazul tarilor de la Visegrad, granitele estice ale acestor tari apartin celei de-a treia categorii: estul Poloniei, Slovaciei, Ungariei, in timp ce Romania si Bulgaria sunt in totalitate in aceasta categorie si necesita o atentie speciala din partea guvernelor nationale si a Uniunii Europene.

E vorba de o diferenta de dezvoltare care poate duce la o migratie in masa de la periferie la centru. Si cred ca in Romania exista indicii clare pentru aceasta", a apreciat Balazs Peter.

Reuters: De la marginea Europei, Romania si Bulgaria cauta acceptarea Uniunii

Intrebat ce ar putea face Romania pentru a se apropia de statele cu adevarat dezvoltate, fostul comisar european a spus ca ar trebui sa facem parte din structurile integrate si "sa intelegem diferentele".

"Pe de o parte, sa faca parte din structurile integrate, ca de exemplu un sistem integrat de transport, un sistem integrat de protectie a mediului, de telecomunicatii, de furnizare de energie. Aceasta integrare se poate face fara o diferentiere pe baza nivelului de dezvoltare.

Pe de alta parte, cand stabilim obiective pe piata fortei de munca sau proiecte de investitii, atunci trebuie sa acordam o mare atentie diferentelor", a conchis Balazs Peter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania periferie UE, #Balazs Peter probleme somaj Romania, #Romania stat periferic UE , #integrarea Romaniei