Ziare.com

Romania, in top 3 al UE privind ponderea angajatilor cu venituri scazute

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 23:54

   

Romania, in top 3 al UE privind ponderea angajatilor cu venituri scazute
Romania se situeaza pe pozitia a treia in Uniunea Europeana (UE) dupa ponderea angajatilor cu venituri reduse raportat la media la nivel national, de 25,6%, fiind depasita de Letonia si Lituania, in timp ce la nivel european indicatorul este de 17%, potrivit unui raport al Eurostat.

In Letonia, 27,8% din angajati sunt persoane cu venituri scazute, iar in Lituania 27,2%. In continuare, Romania (25,6%) este urmata de Polonia (24,2%) si Estonia (23,8%).

Cele mai scazute rate sunt inregistrate in Suedia, unde doar 2,5% din angajati castiga putin, Finlanda (5,9%), Franta (6,1%), Belgia (6,4%) si Danemarca (7,7%), se arata intr-un raport al Eurostat, care utilizeaza date pentru anul 2010.

Angajatii cu venituri mici sunt considerati cei care castiga doua treimi sau mai putin din media bruta nationala pe ora. Pragurile care determina categoria salariatilor cu venit scazut sunt diferite de la tara la tara. Romania are un prag de 1,3 euro pe ora pentru determinarea categoriei de venituri reduse, mai mare doar decat in Bulgaria, unde se situeaza la 1 euro.

Cea mai ridicata limita superioara a categoriei de venituri scazute este inregistrata in Danemarca, de 16,6 euro pe ora, urmata de Irlanda 12,2 euro pe ora.

La nivelul UE exista diferente majore intre procentajul angajatilor barbati cu venituri reduse si cel al femeilor, noteaza Eurostat.

Astfel, 21,2% din femeile angajate in UE s-au incadrat in categoria castigurilor reduse, comparativ cu 13% in cazul brabatilor. Doar in Bulgaria procentajul femeilor in aceasta situatie se situeaza sub cel al barbatilor.

In Romania, cele doua rate sunt aproximativ egale, de 25,8% in randul femeilor angajate si de 25,5% in cazul barbatilor.

Nivelul educatiei are, de asemenea, un rol important in privinta veniturilor. Aproape 30% dintre angajatii cu un nivel scazut al studiilor se incadreaza in aceasta categorie, fata de 19,3% pentru cei cu studii medii si 5,8% in cazul celor cu studii superioare.

Peste jumatate din angajatii cu studii primare au venituri reduse in Germania (54,6%) si Slovacia (51,5%), tari urmate de Romania (49,4%). De asemenea, 32% din angajatii cu studii medii din Romania inregistreaza venituri scazute, fata de numai 5% intre cei cu studii superioare.

Tipul contractului de munca are de asemenea un rol in privinta veniturilor angajatilor in UE. Astfel, 31% din angajatii cu contract pe perioada determinata au venituri reduse, aproape dublu fata de 16% in cazul celor cu contract pe perioada nedeterminata. Situatia este asemanatoare in statele membre, singurele exceptii fiind Estonia si Cipru.

In Romania, 35,4% din angajatii pe perioada determinata au venituri reduse, fata de 25,4% in cazul celor pe perioada nedeterminata.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1413 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai unde au ocupat Rusii e jale...

unde au ocupat Angloamericanii e miere...deh...

 

:))) Foarte Simplu

Sigur va fi mai bine doar ca nu la noi deoarece nu ne permitem fara fabrici si uzine fara oameni ( aia care au invatat si sunt in strainatate) doar niste firme mici conduse de niste straini ce au venit la noi pt mana de lucru ieftina si vor pleca cand vad ca vrem salari mai mari ( in caz ca raminem fara corupti in parlament altfel nu vom cere salari mai mari)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor