Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comisia Europeana critica retrogradarea Irlandei de catre Moody's

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 20:30
700 citiri
Comisia Europeana critica retrogradarea Irlandei de catre Moody's
Foto: Arhiva

Comisia Europeana a criticat miercuri agentia de evaluare financiara Moody's pentru ca a retrogradat ratingul pentru obligatiunile guvernamentale irlandeze in categoria investitiilor speculative, apreciind ca Irlanda "se afla in directia potrivita".

Pia Ahrenkilde Hansen, purtator de cuvant al Comisiei Europene, le-a declarat reporterilor ca decizia Moody's este "de neinteles, transmite Xinhua.

Irlanda este pe drumul cel bun, exporturile au crescut iar tara si-a redobandit competitivitatea, a explicat oficialul european.

In 14 iulie, reprezentantii UE, BCE si FMI vor prezenta concluziile privind modul de implementare al programului de ajustare economica al guvernului irlandez.

Moody's a retrogradat ratingul Irlandei la "Ba1", de la "Baa3", cu perspectiva negativa, din cauza ca vede un risc crescut ca Irlanda sa aiba nevoie de un al doilea pachet de sprijin, dupa ce primul pachet va expira la finele lui 2013.

Anul trecut Irlanda a obtinut asistenta financiara de 85 miliarde de euro de la UE si FMI, in schimbul caruia guvernul de la Dublin a promis implementarea unor masuri de consolidare fiscala si reforme economice.

Decizia Moody's de a retrograda Irlanda in categoria junk vine la o saptamana dupa ce aceeasi agentie de evaluare a coborat ratingul Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2", de la "Baa1", cu perspectiva negativa.

In prezent, Moody's atribuie Irlandei un rating mai slab decat cel atribuit Columbiei. In plus, perspectiva negativa inseamna ca o noua retrogradare este posibila in urmatoarele 12 - 18 luni.

Este pentru prima data cand Irlanda se gaseste in categoria investitiilor speculative. In schimb, celelalte doua mari agentii de rating, Standard & Poor's si Fitch Ratings, atribuie Irlandei un rating "BBB plus", cu trei trepte peste nivelul junk.

Potrivit Moody's, ratingul Irlandei este cu o treapta peste cel al Portugaliei si cu sase trepte peste cel al Greciei.

Comisarul european pentru piete financiare, Michel Barnier, a propus luni intarirea regulilor aplicabile agentiilor de evaluare, interzicandu-le in special sa acorde un rating tarilor care beneficiaza de un plan de ajutor international.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Comisia Europeana critica Moodys, #decizie Irlanda retrogradare , #Irlanda