Irlanda isi alege presedintele

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 14:16
877 citiri
Irlanda isi alege presedintele
Foto: rte.ie

Irlandezii isi voteaza al noualea presedinte, cu ocazia alegerilor care au loc joi.

Procesul de vot a inceput la ora 07:00, ora locala, si va dura pana la ora 21:00. Presedintele este ales pentru un mandat de sapte ani si are dreptul la doua mandate. Pentru alegerile prezidentiale de anul acesta, sunt deschise statii de votare in 43 de circumscriptii, potrivit BBC.

Actualul presedinte, Mary McAleese, si-a exprimat optiunea de vot impreuna sotul sau, senatorul Martin McAleese. Astfel, ramane de vazut care dintre cei sapte candidati o va succede in fruntea statului.

Cele mai mari sanse le au, potrivit sondajelor, Michael Higgins (70 de ani), presedintele Partidului Laburist si Sean Gallagher (49 de ani), independent, fost membru al Partidului Republican. Campania electorala din acest an a fost marcata de controverse, pe masura ce mai multi candidati au avut de infruntat discutii legate de carierele lor trecute.

Alegerile vin intr-un moment in care tara incearca sa-si revina dupa cea mai grava recesiune din istoria sa. Numaratoarea voturilor va incepe vineri, la ora 09.00, iar rezultatele vor fi cunoscute in weekend.

Mary McAleese isi va incheia al doilea mandat consecutiv, ea fiind in fruntea statului din anul 1997. Atunci, ea i-a succedat primei femei din istorie care a fost presedintele tarii, Mary Robinson.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#alegeri prezidentiale Irlanda, #presedinte ales Irlanda , #Irlanda