Sinn Fein cere ajutorul UE pentru reunificarea Irlandei: Asa cum a facut si cand a sustinut reunificarea Germaniei

Marti, 11 Februarie 2020, ora 19:07
5662 citiri
Sinn Fein cere ajutorul UE pentru reunificarea Irlandei: Asa cum a facut si cand a sustinut reunificarea Germaniei
Foto: Hepta.ro

Dupa rezultatul foarte bun obtinut la alegerile legislative de sambata din Irlanda, lidera Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a cerut marti Uniunii Europene sa sprijine proiectul de reunificare a Irlandei, transmite AFP.

Pe primul loc in urma scrutinului s-a clasat Fianna Fail, partid aflat pana acum in opozitie, care va avea 38 de deputati. Sinn Fein - formatiune de stanga - a obtinut insa un rezultat istoric: locul al doilea, cu 37 din cei 160 de membri ai Dail (camera inferioara a parlamentului). Fine Gail, partidul de centru-dreapta din care face parte si premierul Leo Varadkar, este al treilea, cu doar 35 de deputati.

Daca va intra la guvernare in cadrul unei coalitii, Sinn Fein isi va promova obiectivul de unire a Republicii Irlanda, membra a Uniunii Europene, cu Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Reunificarea este din nou un subiect de actualitate dupa Brexit, deoarece majoritatea nord-irlandezilor au votat impotriva retragerii din UE.

McDonald considera ca UE "trebuie sa ia pozitie in privinta Irlandei, asa cum a facut si cand a sustinut reunificarea Germaniei. Si in acelasi fel in care are o pozitie asupra Ciprului si o abordare pozitiva a reunificarii acestei tari".

Intr-o declaratie pentru BBC, ea a adaugat ca divizarea Irlandei a fost "un dezastru", iar calea de urmat este "reunificarea, reconcilierea si bunele relatii cu vecinii apropiati".

Fostul premier irlandez Bertie Ahern considera ca este "inevitabil" un referendum privind reunificarea.

Lidera Partidului Democratic Unionist nord-irlandez, Arlene Foster, este insa de parere ca un astfel de demers ar putea fi declansat doar de ministrul britanic pentru Ulster, daca "pare probabil ca va avea sustinerea majoritatii".

McDonald, in varsta de 50 de ani, nu exclude posibilitatea de a ocupa postul de Taoiseach (prim-ministru). "Cred ca ar fi formidabil sa avem ca Taoiseach pe cineva din Sinn Fein si de asemenea o femeie", a declarat ea presei luni.

AFP reaminteste ca Sinn Fein a fost considerat multa vreme nefrecventabil politic, din cauza legaturilor cu Armata Republicana Irlandeza. Acum lidera partidului a inceput deja negocieri cu partide mici de stanga, cum ar fi Verzii si Social Democratii. Este insa putin probabil ca o astfel de coalitie sa intruneasca cele 80 de voturi necesare pentru majoritatea parlamentara, apreciaza agentia citata, aratand ca tratativele ar putea dura cateva saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Sinn Fein Irlanda, #alegeri Irlanda, #unificare Irlanda , #Irlanda