Cum s-a pregatit Islanda sa tina sub control pandemia de coronavirus

Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 13:39
7820 citiri
Cum s-a pregatit Islanda sa tina sub control pandemia de coronavirus
Foto: Hepta.ro

In timp ce aproape intreaga lume este afectata puternic de pandemia de coronavirus, exista si tari care s-au pregatit din timp.

Un exemplu este Islanda, care inregistreaza o crestere lenta a cazurilor de coronavirus.

Islandezii au inregistrat primul caz de coronavirus pe 29 februarie si acum sunt la 1.135 de infectari confirmate, cu doar doua decese.

Ce este si mai important este ca situatia nu a escaladat deloc, iar numarul cazurilor anuntate zilnic a variat in ultimele doua saptamani intre 50 si 70.

Cum au reusit islandezii sa tina in frau, cel putin pentru moment, pandemia de coronavirus? Medicul Kari Stefansson afirma ca diferenta a constat in faptul ca in Islanda testarile au luat startul inca de la inceputul lunii februarie. In timp ce majoritatea tarilor au inceput testarile dupa ce au aparut primii pacienti cu simptome, Islanda a avut un model diferit.

"Nu are legatura cu faptul ca avem o populatie mai mica, ci cu felul in care ne-am pregatit. Singurul motiv pentru care ne descurcam mai bine este acela ca am fost mult mai vigilenti. Am luat in serios stirile despre epidemia din China. Nu am dat din umeri si nici n-am zis ca nu va fi ceva important", a afirmat doctorul Stefansson pentru CNN.

Islanda testase pana marti 17.900 de persoane pentru COVID-19, adica aproximativ 5% din totalul populatiei.

S-a mers pe un model de testare in doi pasi. Sistemul medical de stat a testat persoanele cu simptome si cele care aveau probleme de sanatate, in timp ce compania deCODE Genetics s-a concentrat pe restul populatiei.

Astfel s-a descoperit ca jumatate din cei testati pozitiv erau asimptomatici. Prin aceasta testare rapida a celor asimptomatici, islandezii au reusit sa stopeze cel putin pentru moment raspandirea masiva a virusului.

Stefansson mai afirma ca si alte tari, mult mai mari, ar fi putut tine sub control pandemia, dar nu au luat-o in serios.

"Sunt multe alte tari dezvoltate care ar fi putut face asta cu mult timp in urma, dar s-au comportat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a comentat Stefansson.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Islanda coronavirus, #cazuri Islanda coronavirus , #Islanda