A inceput Carnavalul de la Venetia - Editia din 2020 aduce baluri, concerte si parade spectaculoase

Duminica, 09 Februarie 2020, ora 10:06
5797 citiri
A inceput Carnavalul de la Venetia - Editia din 2020 aduce baluri, concerte si parade spectaculoase
Foto: Pixabay (Arhiva )

Carnavalul de la Venetia se desfasoara in perioada 8-25 februarie.

Potrivit site-ului oficial al evenimentului, pentru fiecare zi a carnavalului, organizatorii au pregatit expozitii si ateliere de sculptura, diorame cu tematica religioasa, patinoare si, nu in ultimul rand, expozitii de fotografii despre istoria Carnavalului de la Venetia.

Pe 14 februarie este programat in Piata San Marco un bal dedicat zilei indragostitilor, intitulat "Amore e Musica".

Incepand cu 15 februarie se deruleaza zilnic, la Palatul Giustinian, un carnaval dedicat copiilor. Din 20 februarie incep etapele eliminatorii ale concursului pentru cele mai inspirate, originale si extravagante masti, finala fiind programata doua zile mai tarziu.

Intre 15 si 25 februarie se desfasoara un carnaval si in Piata Ferretto din oraselul Mestre, situat in apropierea Venetiei, iar la 20 februarie, de carnaval se vor putea bucura si vizitatorii insulei Burano, aflata la 7 km nord de Venetia.

Baluri, concerte, parade

Carnavalul de la Venetia (Carnevale di Venezia) se organizeaza in fiecare an si cuprinde manifestari stradale, baluri mascate, concerte si parade ale costumelor.

Cele mai apreciate si indragite de catre turisti sunt festivitatile de deschidere si de inchidere ale carnavalului. Actiunea care anunta in mod traditional inceputul Carnavalului de la Venetia este "Zborul ingerului" lansat din turnul clopotnitei Bazilicii San Marco, o traditie foarte veche ce aduna o multime impresionanta de oameni in Piata San Marco.

Tanara care intruchipeaza un inger "zboara" de pe Turnul Campanile pe deasupra multimii adunate in piata, timp in care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, in frunte cu Dogele si sotia acestuia. "Ingerul" se lanseaza din clopotnita, atasat de un cablu, aruncand cu confetti spre miile de spectatori mascati din piata pentru a i se alatura apoi Dogelui, la finalul unei coborari de 80 de metri.

In 2019, "Zborul ingerului" a avut nu una, ci doua protagoniste. Astfel, protagonista spectacolului a fost Erika Chia, in varsta de 20 de ani, care a coborat acompaniata de melodia "Space Oddity", a lui David Bowie.

In mod exceptional, insa, fata a fost precedata de un "inger razboinic", Micol Rossi, o tanara de 27 de ani care sufera de boala Crohn, prin intermediul careia organizatorii au dorit sa adauge sarbatorii traditionale un mesaj de speranta si de tenacitate, pe fundalul sonor al "Bolero-ului" lui Ravel.

Carnavalul de la Venetia - scurt istoric

Istoria Carnavalului de la Venetia incepe in anul 1162, primul document scris care atesta aceasta manifestare datand insa din 1268, cand este mentionata si folosirea mastilor.

A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii in 1296, in care se stipula ca toata lumea are dreptul la distractie inainte de lasatul secului pentru Postul Pastelui.

Carnavalul a luat o amploare internationala in secolul al XVIII-lea, cand tineri bogati din intreaga Europa veneau incognito la Venetia sa se distreze fara a fi recunoscuti. Traditia a continuat pana in 1930, cand Mussolini a interzis carnavalul.

Abia in 1979, un grup de venetieni a hotarat sa reinvie traditia. Ulterior, carnavalul si mastile venetiene au devenit un simbol al Cetatii Dogilor si o atractie pentru turistii din intreaga lume. Ascunzand identitatea, mastile au facut din seductie o arma incitanta ce a permis infidelitatea si amestecul claselor sociale in vremurile de demult. In prezent, ele ofera, in special, un aer de mister ce face carnavalul venetian atat de special.

Mastile, simbolul Venetiei

Mastile confera unicitate carnavalului, in acelasi fel in care gondolele confera aerul de poveste Venetiei. Mastile reprezentand personaje din "commedia dell'arte" sau mastile sinistre, mastile colorate si stralucitoare, costumele de epoca, muzica de viori, salile de bal si focurile de artificii fac din acest eveniment unul cu totul aparte.

Cel mai faimos magazin de masti venetiene este "Carta Alta", de unde pot fi achizitionate de la masti din plastic sau din material textile pana la cele din ceramica.

Alt magazin cunoscut este Ca Macana, ale carei masti au putut fi admirate in filmul "Cu ochii larg inchisi" ("Eyes Wide Shut"), din 1999, regizat de Stanley Kubrik, potrivit http://www.camacana.com/about-us/.

Cea mai cunoscuta deghizare este "Bauta", o masca alba cu un nas incovoiat, asortata cu o pelerina neagra si un tricorn, adica o palarie cu trei colturi numita tabarro. Alte masti celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul venetian sunt Colombina, Medico della peste si Moretta.

Calusarii si Puric, invitati in 2008

Romania a participat la Carnavalul de la Venetia pentru prima data in mod oficial, in calitate de invitat de onoare, la editia din anul 2008, desfasurata in perioada 26 ianuarie-5 februarie.

Propunerea a venit din partea Primariei din Venetia. Printre cei ce au reprezentat tara noastra la acest eveniment s-au numarat actorul Dan Puric, formatia de calusari din judetul Olt, Teatrul Masca, Orchestra de Camera Philarmonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Carnaval Venetia, #venetia orasul indragostitilor , #Italia