Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Afacerile Mafiei, poate cele mai prospere din lume - vezi colosala "cifra de afaceri"

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 07:31
11300 citiri
Afacerile Mafiei, poate cele mai prospere din lume - vezi colosala "cifra de afaceri"
Foto: Infoniac

Nimeni nu poate pretinde ca are cunostinte exacte despre afacerile Mafiei, despre cat de prospera este ea si, cu atat mai putin, despre dimensiunile cifrei de afaceri vehiculata in complicata ei activitate.

Mafia nu stie nici de criza, nici de recesiune

Cu toate acestea, secretarul general adjunct al ONU, I. Fedotov, a facut cunoscut ca, potrivit unor aprecieri competente, afacerile Mafiei pe ultimul an s-au situat in jurul fabuloasei cifre de 2.100 de miliarde de dolari, noteaza Infoniac.

Potrivit ONU, veniturile din activitatile infractionale internationale cunoscute se ridica la aproximativ 3,6 la suta din totalul PIB mondial, iar cea mai mare parte provin din activitatile Mafiei.

Cifra da de inteles ca activitatea criminala este una dintre cele mai prospere afaceri din lume, iar faptul ca ea continua nestingherita, ba inca se extinde ca o caracatita, dovedeste ca, in mecanismul ei, sunt implicati factori a caror identitate n-o ghicesti usor.

In fond, ce este Mafia?

Termenul de Mafie este polisemantic, in sensul ca putem vorbi de o mafie italiana, una rusa, chineza, japoneza, franceza si asa mai departe. Dar la baza ei este cea siciliana, Sicilia fiind locul de nastere al Mafiei si locul unde se afla, chiar si astazi, punctul de comanda.

Un simplu jaf sau o crima locala, facute pe cont propriu si nelegata de ierarhia siciliana, n-au de ce sa fie corelate cu ceea ce numim Mafie.

Cand vorbim de grupurile noastre mafiote, se pare ca folosim metafore.

Mafia siciliana a aparut prin secolul XIX, cand aristocratia a cedat tacit burgheziei dreptul de a gestiona marile valori si astfel au inceput sa apara noi piramide sociale, una dintre ele fiind Mafia siciliana.

Se pare ca succesul Mafiei siciliene provine de la un cuvant, caruia initial nu-i daduse nimeni importanta: omerta. Prin omerta, oricine era obligat sa pastreze taina incredintata, stiind ca plateste cu viata incalcarea secretului.

Bazele organizatiei, inclusiv secretul omerta, au fost puse la punct de un oarecare Vito Cascio Ferro, cand a ierarhizat sistemul, a infiintat "pizzu" - un fel de taxa de protectie cum spunem noi azi - si a reusit sa generalizeze Mafia, exportand-o in Statele Unite.

"Pizzu", adica "taxa de protectie"

Sicilienii, impinsi de saracie, s-au indreptat peste Ocean cu gandul de a-si gasi norocul. Ei i-au invatat repede pe americani ce inseamna pizzu, adica "taxa de protectie". Cel vizat primea un plic, cu indicatia sa se prezinte cu o anumita suma, intr-un anumit loc. Altfel, nu scapa cu viata.

Dupa ce cativa americani sceptici n-au scapat cu viata, ceilalti au inteles traducerea in limba lor a cuvantului "omerta" si s-au executat. Mafia, pornita din Sicilia, s-a pomenit cu un succes in America, mai tare decat in Europa.

Unificarea Italiei, din secolul XIX, ar fi putut aduce un prejudiciu grav Mafiei, care se baza pe faramitarea administrativa a peninsulei. Prejudiciul insa nu s-a produs, intrucat Mafia si-a gasit propria forma de unificare, cu formula Cosa Nostra.

Nici regimul lui Mussolini, desi a adus unele lovituri organizatiei, n-a reusit s-o distruga. Dimpotriva, intr-un moment delicat, cand propria siguranta a dictatorului, data pe mana garzilor personale, s-a dovedit in primejdie, Mafia i-a oferit imediat "protectie" (probabil, gratis), dovedindu-se perfect eficienta.

Mussolini s-a prabusit, dar Mafia a renascut si dupa razboi. In timpul Razboiului Rece, Mafia mentinea legaturi cu partidele politice italiene, inclusiv crestin-democratii, care au guvernat aproape neintrerupt, pana in 1980. Nimeni nu poate sti daca la aceasta indelungata guvernare n-a pus cumva si Mafia umarul.

Caracatita

In 1984, a fost arestat in Brazilia unul dintre principalii protagonisti ai organizatiei Cosa Nostra, ceea ce a permis un proces de proportii, cu decapitari spectaculoase, dar fara disparitia fenomenului mafiot, ascuns sub cuvantul "omerta".

Astazi, asistam la o situatie ciudata. Autoritatile lumii pretind ca au dat Mafiei lovituri de proportii, dar afacerile ei prospera mai bine decat petrolul, drogurile sau comertul cu arme - unde de altfel are si ea un rol de prima mana.

Este ciudat cum unei organizatii ascunse i se cunoaste sediul (in Sicilia), i se cunoaste aria de raspandire (Italia si aproape tot restul Europei, Asia de Est, America, Rusia de pe ambele continente), dar nu i se poate da de capat cu toata tehnica sofistificata de azi.

Tot ce pretindem ca am fi aflat cu precizie despre Mafie este cifra de afaceri din anul trecut: 2.100 de miliarde de dolari. Nu ne ajuta la nimic, desi ar fi suficient ca sa acoperim cu ea toate datoriile suverane ale statelor suferinde din Europa si sa mai si ramana.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#mafie afaceri, #mafie cifra afaceri, #mafie prejudiciu PIB , #Italia