De ce a ajuns Italia "bolnavul Europei"?

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 20:00
13014 citiri
De ce a ajuns Italia "bolnavul Europei"?
Foto: Arhiva Ziare.com

De la criza financiara incoace, Italia se lupta sa-si imbunatateasca situatia economica, dar a ramas in urma fata de alte state din UE. Cauzele problemelor cu care se confrunta sunt vechi de mai multe decenii.

Italia a fost calificata in repetate randuri ca "bolnav al Europei" in ultimii zece ani - o economie vulnerabila care reprezinta un risc pentru stabilitatea financiara a Uniunii Europene.

O serie de cifre dezamagitoare ii alarmeaza pe analisti in prezent, indicand ca riscurile acestea ar putea sa creasca. Guvernul italian si-a corectat estimarea pentru cresterea economica din anul curent de la 1 % la doar 0,2 %.

Eurostat a confirmat recent ca datoriile publice ale Italiei au crescut cu 1 % in 2018, ajungand la 132,2 % din PIB. In cifre totale, datoria publica a Italiei e cea mai mare din Europa. In plus, Italia e, la ora actuala, singurul stat din UE aflat oficial in recesiune.

Carlo Alberto Carnevale-Maffe, profesor la Bocconi School of Management din cadrul universitatii din Milano, avertizeaza ca situatia e mult mai dificila decat estimeaza guvernul. Alaturi de alti analisti italieni, el se asteapta la o crestere zero sau chiar la o evolutie economica negativa in acest an, pentru ca cererea interna ramane redusa si investitiile au scazut atat in sectorul public, cat si in cel privat.

"Exporturile sunt robuste, dar ele sunt singura parte pozitiva a PIB-ului nostru", a declarat Carlo Alberto Carnevale-Maffe pentru DW. "In plus, ele nu pot duce tot greul la nivelul economiei nationale."

Un sistem politic si economic cu defecte grave

Cine incearca sa inteleaga cauzele maladiei economice de care sufera Italia, trebuie sa-i studieze istoria, explica Andrea Capussela, autorul cartii "The Political Economy of Italy's Decline." Lucrarea sa schiteaza istoria politica si economica a tarii, identificand evenimente si tendinte care au dus la declinul actual al Italiei.

Printre problemele recurente ale ultimelor decenii se numara functionarea proasta a institutiilor, mai ales carentele din domeniul statului de drept - o frana pentru productivitate, inovatie si, in consecinta, cresterea economica a Italiei.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, "miracolul economic" al Italiei s-a bazat pe importul unor tehnologii superioare din strainatate, in special din SUA, spune Capussela in interviul DW. In acest context, carentele la nivelul institutiilor italiene nu au fost o problema majora care sa impiedice cresterea economica.

Lucrurile au inceput sa se schimbe in anii '70 si '80, cand Italia a ajuns o economie moderna si s-au dezvoltat sectoarele industriale. Astfel, Italiei i-ar fi trebuit institutii puternice care sa incurajeze inovatia si competivitatea - dar nu le-a avut.

"O politica fiscala expansiva, finantata prin datorii, a mentinut cresterea economica, ascunzand insa problemele existente, cum ar fi domeniul inovatiilor", spune Capussela.

Odata cu criza economica si monetara din 1992, modelul premergator de crestere s-a prabusit. Cresterea Italiei s-a bazat din nou doar pe factori structurali - in speta, cresterea productivitatii. "In final, declinul cresterii de acest tip, pe care il traim si azi, a devenit evident", conchide Capussela.

Criza majora din 2008 a fost o noua lovitura pentru economia italiana. Italia a ajuns sa fie singura tara din Europa cu o crestere economica la acelasi nivel ca in anul 1995. Andrea Capussela e de parere ca italienii au pierdut, astfel, "un secol".

Nu se intrevede nicio schimbare

Dupa criza economica, nimic nu s-a schimbat intr-adevar, crede expertul - nici in domeniul statului de drept, nici in ceea ce priveste implementarea unor masuri care sa incurajeze cresterea economica.

Disputa Italiei cu Bruxelles-ul privind deficitul bugetar a dus la multa agitatie la sfarsitul anului trecut. In final, propunerea de deficit bugetar a fost schimbata la 2,04 % de la 2,4 %, ceea ce a mai linisiti spiritele in toate taberele implicate. Dar problema nu e doar cat de mare e bugetul Italiei, ci cum sunt cheltuiti banii.

Capussela si Carnevale-Maffe sunt de parere ca guvernul de la Roma nu cheltuie banii prea intelept.

"Problema nu e ca n-au produs o crestere mai mare, ci ca nu s-au ocupat de cauzele profunde ale problemelor existente", spune Capussela. "Pe termen scurt, e vorba de cheltuielile publice ineficiente, pe termen lung, de institutiile ineficiente ale Italiei."

Carnevale-Maffe explica ce fel de masuri dauneaza calitatii cheltuielilor publice din Italia.

"Unele tari cheltuie pentru investitii publice care cresc productivitatea", spune expertul. "Dar prin noua reforma a pensiilor, prin care cresc cheltuielile pentru pensii cu zeci de miliarde de euro, Italia nu promoveaza cresterea economica, ci, din contra, o reduce, scade rata angajatilor si ridica povara financiara a noilor generatii."

Expertul in economie Carnevale-Maffe nu se asteapta la o ameliorare a situatiei in 2019, iar perspectivele pentru 2020 depind de situatia politica. Aceasta nu arata prea promitator pe moment. Cele doua partide de guvernamant, Miscare celor 5 Stele si Lega, se cearta mereu si nu reusesc sa ajunga la un acord nici macar in ceea ce priveste planul de crestere economica.

Giulia Saudelli, DW

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Italia recesiune economica , #Italia