Fotografia zilei: Rapirea lui Aldo Moro, un mister neelucidat. Ce stia Securitatea

Luni, 16 Martie 2015, ora 15:50
21306 citiri
Fotografia zilei: Rapirea lui Aldo Moro, un mister neelucidat. Ce stia Securitatea
Foto: cluesforum.info

In dimineata zilei de 16 martie 1978, autovehiculul in care se afla Aldo Moro, de cinci ori premier al Italiei si presedinte al partidului Democratia Crestina, a fost prins intr-o ambuscada organizata pe drumul catre Parlament, unde urma sa dea votul in favoarea guvernului Giulio Andreotti.

Garzile de corp au fost ucise (foto) si Aldo Moro rapit. Teroristii faceau parte din grupul Brigazile Rosii si cereau, la schimb, eliberarea unor membri ai gruparii aflati in inchisoare.

Actiunile mafiei, atacurile teroriste, protestele studentesti si tentativele de lovitura de stat erau la ordinea zilei in Italia anilor '70. Si totusi, rapirea lui Aldo Moro, unul dintre cei mai importanti veterani ai politicii italiene, a socat intreaga tara, marcata de o puternica instabilitate politica. Moro era considerat artizanul "compromisului istoric" cu Partidul Comunist, care putea aduce stabilitate.

Ambuscada a fost organizata pe Via Fani din Roma. Focuri de arma automata au rasunat in linistea acelei dimineti, doi politisti aflati in masina cu liderul politic si alti trei din masina insotitoare fiind ucisi pe loc, inainte ca Moro sa fie rapit.

Foto:cluesforum.info

Presa vremii a relatat ca toti atacatorii erau costumati ca pilot de avion, iar singura explicatie ar fi ca teroristii nu se cunosteau intre ei si aveau nevoie de o forma de recunoastere in timpul operatiunii.

Ulterior a fost data publicitatii o imagine de la interogatoriile la care politicianul era supus intr-o asa numita "inchisoare a poporului", a carei adresa nu a fost confirmata pana azi, suspectandu-se ca ar fi vorba despre un apartament de pe Via Camillo Montalcini din Roma, detinut timp de cativa ani de gruparea terorista Brigazile Rosii.

Foto:cluesforum.info

In timpul prizonieratului, Moro a scris 86 de scrisori colegilor sai de partid, familiei precum si Papei Paul al VI-lea. Unele au fost trimise, altele au fost descoperite ulterior.

Ancheta autoritatilor nu a dat rezultate, iar tratativele pentru eliberarea lui au esuat. In presa au aparut speculatii conform carora politicienii nici nu doreau, de fapt, ca Moro sa fie eliberat.

Dupa 55 de zile, in data de 9 mai, cadavrul lui a fost gasit in portbagajul unei masini. Fusese ciuruit cu 11 gloante.

Marturisirile despre care se vorbea ca ar fi fost inregistrate in captivitate si de care se temea intreaga clasa politica au disparut fara urma.

In ciuda investigatiilor si proceselor care au urmat, detaliile exacte ale acestui tragic episod din istoria Italiei nu au fost nici pana acum elucidate.

Generalul Ion Mihai Pacepa, fost nr. 2 in Departamentul Securitatii Externe (DIE) al Securitatii, fugit in SUA din 1978, a vorbit despre dedesubturile intregii afaceri.

"In 1978, Securitatea avea un canal secret prin care trimitea bani secretarului general al Partidului Comunist Italian. Ajutorul financiar secret dat PCI prin intermediul Securitatii s-a hotarat in octombrie 1959, cu ocazia vizitei de sase zile pe care Hrusciov a facut-o la Bucuresti. Atunci, PCI era condus de Togliatti. Acesta a murit la 21 august 1959, la Yalta. El a fost succedat de Enrico Berlinguer, care a continuat sa primeasca ajutor financiar din Romania prin curieri speciali ai Securitatii. Acest 'ajutor' era in vigoare cand am 'defectat'.

In martie 1978, imediat dupa rapirea lui Moro, Tito (Iosip Broz Tito, fost presedinte al Iugoslaviei, n.red.), care stia de la Ceausescu despre acest canal, l-a trimis la Bucuresti pe Silvo Gorenc, seful serviciului sau de spionaj, cu un mesaj in care spunea ca 'rapitorii lui Moro' vor propune guvernului italian eliberarea sa in schimbul punerii in libertate a catorva membri ai Brigazii care se aflau in inchisori italiene. Mesajul preciza ca, daca guvernul italian nu va accepta, Moro va fi ucis.

La 7 mai 1978, Gorenc a venit, din nou, la Bucuresti cu mesajul ca, deoarece guvernul italian a refuzat sa elibereze detinutii, Moro va fi executat, iar corpul sau neinsufletit va fi depus intr-o masina parcata simbolic intre sediul Partidului Crestin-Democrat, care a refuzat sa elibereze detinutii, si al Partidului Comunist Italian, care a fost in favoarea eliberarii lor. Un ofiter DIE a fost trimis imediat la Roma cu mesajul lui Gorenc. Doua zile mai tarziu a fost gasit cadavrul lui Moro", se arata intr-un documentar publicat de Fabrica de Bani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Aldo Moro rapit, #Aldo Moro ucis, #Aldo Moro Pacepa Securitate , #Italia