Italia a votat masiv impotriva reformelor propuse de Renzi. Premierul isi da demisia: Nu sunt un robot!

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 01:27
23038 citiri
Italia a votat masiv impotriva reformelor propuse de Renzi. Premierul isi da demisia: Nu sunt un robot!
Foto: Facebook / Matteo Renzi

Presa italiana a anuntat ca primele predictii bazate pe numararea reala a voturilor indica un esec urias, chiar mai mare decat cel aratat de primele exit-poll-uri, pentru premierul Matteo Renzi.

UPDATE 01:28 - Premierul Matteo Renzi si-a recunoscut infrangerea si a declarat ca isi va prezenta demisia, luni, presedintelui Sergio Mattarella.

"Am pierdut si o spun cu voce tare", "am facut tot ce am putut", "nu sunt un robot", "experienta mea in Guvern se termina aici" si "astept zambind sa-mi cunosc succesorul, oricine ar fi" sunt cateva dintre frazele rostite de premierul Renzi, vizibil emotionat, intr-o declaratie de presa de numai 10 minute, la finalul careia, cu vocea tremuranda, i-a multumit si sotiei sale, Agnese, pentru sprijinul acordat.

Primele rezultate partiale indica faptul ca premierul a pierdut la o diferenta uriasa de 20% referendumul constitutional, informeaza News.ro.

Autoritatile electorale au anuntat ca tabara "NU" conduce cu 59,63% dupa numararea voturilor exprimate in aproape jumatate din sectiile de vot. Pana in acest moment au fost centralizate rezultatele inregistrate in 31.291 din cele 61.551 de sectii de vot de pe teritoriul Italiei.

Alegatorii italieni au respins intr-un numar covarsitor agenda de reforme constitutionale propusa de catre actuala guvernare, pentru a concentra mai multa putere in mainile executivului, transmite Reuters.

Institutul Piepoli-IPR este prima companie de sondare care a publicat proiectii bazate pe numararea reala a voturilor, care indica faptul ca italienii au respins in proportie de 57-61% reformele constitutionale.

Tabara "DA" nu a reusit sa stranga decat intre 39-43% din voturile exprimate in peninsula Italica.

De asemenea, doua companii de sondare au publicat pana acum exit-poll-uri in urma referendumului italian, este vorba de Tecne si IPR-Piepoli.

Primul exit-poll indica intre 41-45% din voturi pentru tabara "DA", in vreme ce tabara "NU" a capitalizat majoritatea de 55-59% din sufragii.

IPR-Piepoli indica in exit-poll o diferenta mai mica, cu 42-46% pentru tabara "DA" si 55-58% pentru tabara "NU".

Premierul Matteo Renzi a promis ca va demisiona din fruntea executivului daca agenda sa de reforme constitutionale este respinsa prin referendum.

Analistii politici au avertizat ca primele exit-poll-uri ar putea sa nu prezinte date exacte, insa avansul taberei "NU" este deja unul masiv in peninsula Italica.

Esecul lui Renzi da apa la moara extremistilor

Europarlamentarul Matteo Salvini, secretar federal al euroscepticilor si extremistilor de la Liga Nordului, a declarat la scurt timp dupa publicarea primelor exit-poll-uri ca premierul italian Matteo Renzi ar trebui sa demisioneze in urmatoarele minute de la conducerea Guvernului Italiei, transmite Reuters.

Forza Italia ii cere, de asemenea, demisia imediata premierului Renzi.

Daca premierul Matteo Renzi isi da demisia, asa cum a promis ca va face, in cazul in care va pierde referendumul pentru modificarea Constitutiei, in Italia pot avea loc alegeri anticipate, iar cei care vor profita cel mai mult de pe urma lor vor fi partidele populiste si extremiste, cum sunt Miscarea 5 Stele, cel mai popular partid al momentului, Liga Nordului si chiar Forza Italia, partidul fostului premier Silvio Berlusconi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#referendum Italia, #Renzi demisie guvern , #Italia