Italia voteaza intr-un referendum decisiv pentru tara. Premierul ar putea demisiona

Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 22:31
4714 citiri
Italia voteaza intr-un referendum decisiv pentru tara. Premierul ar putea demisiona
Foto: Facebook/Matteo Renzi

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemati, duminica, la urne pentru a decide directia tarii si viitorul politic al premierului Matteo Renzi.

Oamenii, inclusiv patru milioane de italieni care traiesc in strainatate si care vor putea vota prin posta, vor aproba sau respinge prin referendum reformele constitutionale propuse de premierul Matteo Renzi care doreste sporirea puterilor guvernului in detrimentul Senatului.

Sectiile de vot se vor deschide la ora locala 07:00 si se vor inchide la ora locala 23:00. Nu exista un prag minim privind participarea la vot pentru ca referendumul sa poata fi validat. Numararea voturilor va incepe imediat, iar rezultatele ar urma sa fie anuntate luni dimineata, potrivit DPA.

Votul este si un referendum de facto asupra prim-ministrului Renzi, care a promis sa demisioneze in cazul in care italienii se pronunta impotriva reformelor sale constitutionale. Exista preocupari potrivit carora un astfel de rezultat ar putea duce la paralizie politica si ar putea aduce mai aproape de putere partide populiste si eurosceptice, aflate in prezent in opozitie.

Renzi sustine ca reformele sale vor debloca procesul de luare a deciziilor si vor duce la o guvernare mai buna in Italia, o tara care, din 1946, a avut 63 de guverne si 27 de prim-ministri.

Cei care sunt impotriva reformei constitutionale spun ca se tem ca guvernul va deveni prea puternic, in timp ce ceilalti sunt de acord cu ideea reformelor, dar cred ca sunt prost puse in practica. Renzi este practic singurul lider politic in favoarea reformelor constitutionale.

DPA aminteste ca Renzi a batut tara in lung si-n lat si si-a inmultit aparitiile televizate pentru a castiga sprijin pentru reformele sale. Astfel ca ziarul Corriere della Sera l-a ironizat intr-o caricatura recenta in care un tata spune "Tine minte, fiule, Dumnezeu este peste tot". La care fiul raspunde: "La fel ca Renzi!"

O eventuala infrangere a sa va fi interpretata drept un nou vot de protest al alegatorilor occidentali, dupa referendumul din Marea Britanie in care a castigat tabara pro-Brexit si dupa victoria lui Donald Trump in Statele Unite. Nu este clar cine ii va urma lui Renzi la guvernare, iar aceasta incertitudine sperie pietele.

Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politica in Italia ar putea duce in cele din urma la o victorie a partidului antisistem Miscarea 5 Stele, pe o platforma care ar promova iesirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declansa o criza la nivelul intregii Uniuni Europene, dat fiind ca Italia este a treia economie a zonei euro.

Ultimele sondaje de opinie, realizate in urma cu doua saptamani, deoarece sunt interzise cu 15 zile inaintea scrutinului, dadeau un avans intre 5 si 8 puncte procentuale taberei antireforme. Cu toate acestea, procentul alegatorilor indecisi este foarte mare, noteaza France Presse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Italia referendum premier Renzi, #Renzi referendum Italia, #italia referendum , #Italia