Italienii mananca, fara sa stie, paine fabricata in Romania

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 22:05
6607 citiri
Italienii mananca, fara sa stie, paine fabricata in Romania

Painea italiana in forma de rozeta, utilizata de brutarii italiani, care se intalneste deseori pe mesele italienilor, este o paine low-cost made in Romania, cu o garantie de doi ani, scrie Repubblica.

Beneficiind de avantajele economice de externalizare, painea "calatoreste" sub forma congelata in frigidere, cu tirurile, cu avionul sau cu camioanele, traversand Croatia si Marea Adriatica, relateaza Blitz Quotidiano.

Potrivit cotidianului italian Repubblica, in San Marino este importata de catre Camorra, in scopul aprovizionarii cantinelor scolare.

Costul de import al unei rozete este mai mic decat jumatatea costului unei paini italiene similare, are un termen de garantie de doi ani si produce o cifra de afaceri de 500 milioane de euro.

"Noi am emis licente de export pentru paine in Italia", a afirmat Grigore Onaciu, director al Directiei pentru Agricultura Cluj, pentru cotidianul italian.

In acelasi timp, asociatiile brutarilor sovaie: "Nu cunoastem daca vreo societate vinde in Italia". Aceeasi reactie vine si din partea oficiilor din cadrul industriei alimentara, care afirma ca nu stiu nimic in privinta permiselor de import low-cost de paine.

Cu toate acestea, painea "coapta" romaneasca este de mult timp o realitate in multe supermarketuri si hipermarketuri italiane.

Potrivit exportatorilor romani, "hipermarketurile italiane s-ar retrage, scazand considerabil comenzile. Ne-ar compara cu o China mai mica, dar noi suntem o tara comunitara".

In locul datei de expirare este scris "produs copt si ambalat in acest magazin", dar, de fapt, produsul a fost fabricat mult mai departe de locul in care acesta se coace, si anume de-a lungul Dunarii, in Transilvania, Cluj, Constanta sau Timisoara, unde acum se gasesc mai multe fabrici italiene decat romanesti.

Conform cotidianului Repubblica, este vorba despre o filiera cu doua linii de productie, una moderna, foarte avansata din punct de vedere tehnologic, precum fabrica "La Lorraine" din Campia Turzii, rezultatul unui joint-venture cu belgienii, pentru o instalatie-model care a costat 14 milioane de euro (dintre care cinci milioane de la Uniunea Europeana) si produce 1.250 kilograme de paine pe ora.

Acele tone de paine sunt coapte la 205 grade, apoi congelate imediat la - 25 de grade.

Dar, in timp ce fabrica din Campia Turzii este o adevarata "bijuterie" (definitie apartinand vice-consulului italian, Radu Pescaru), celelalte societati se gasesc la polul opus.

Precum cele de la marginea Bucurestiului, cu gestiune familiala, dotate cu cuptoare de paine construite din lemn de sicrie, schelete de fabrici abandonate sau resturi ramase in urma schimbarilor de domiciliul, dar rezultatul este intotdeauna acelasi: un kilogram de paine la costul de 60-80 centi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#paine Italia, #paine romaneasca Italia, #paine Romania Italia , #Italia