Lichidarea "vanatorului de mafioti", asasinatul teribil care a ingrozit Italia anilor '90

Vineri, 25 Mai 2012, ora 09:23
15171 citiri
Lichidarea "vanatorului de mafioti", asasinatul teribil care a ingrozit Italia anilor '90

Pentru Italia, data de 23 mai 1992 reprezinta, ca insemnatate negativa, cat 11 septembrie pentru americani. In urma cu 20 de ani, mafia siciliana savarsea un atentat impotriva celui mai temut "vanator de mafioti" al Italiei, Giovanni Falcone.

Pe 23 mai 1992, Falcone mergea cu masina pe autostrada, catre aeroportul din Palermo, impreuna cu familia sa. In masina blindata, alaturi de el, se mai aflau sotia sa si trei garzi de corp. La ora 17.57 s-a auzit un zgomot asurzitor. Bomba fusese amplasata intr-unul dintre canalele de sub sosea. Falcone, sotia sa si cei trei bodyguarzi au murit pe loc.

Cum a reusit Mafia sa loveasca cu atata precizie, in conditiile in care planurile de calatorie si rutele procurorului Falcone erau strict secrete? Toata Italia a fost de acord ca el va ramane cel mai "faimos vanator al criminalilor lumii interlope", avand meritul ca, datorita cercetarilor sale, sute de mafioti au fost condamnati la ani grei de inchisoare.

Ajunge, m-am saturat!

"Mafia a avut ajutoare", spune primarul din Palermo, Leoluca Orlando, pentru

Deutsche Welle, edil care a mai ocupat aceasta functie in doua mandate precedente, fiind recunoscut ca un adversar de temut al mafiei siciliene. Tot el completeaza: "Odata ce s-a hotarat sa se atenteze la viata unui functionar de talia judecatorului Falcone, Mafia a beneficiat, cu siguranta, de ajutorul oamenilor din aparatul de stat".

"Mafia este deasupra statului, dar, in acelasi timp, se gaseste in interiorul lui. Ea este impotriva bancilor, dar lucreaza cu ele. Este impotriva Bisericii, dar lucreaza pentru aceasta. Este impotriva societatii, dar este adanc impamantenita in aceasta. Dupa ce Mafia l-a ucis si pe judecatorul Paolo Borsellino, in Italia ceva s-a schimbat, societatea s-a trezit", mai spune primarul.

Cele doua atentate din 1992 - impotriva judecatorilor Giovanni Falcone si Paolo Borsellino - au scos Italia din mlastina indiferentei: Cosa Nostra a devenit o problema nationala. "Aceste atacuri i-au determinat pe oameni sa spuna: stop, ajunge! Sub presiunea maniei populare, guvernul italian, intr-un final, a fost nevoit sa reactioneze adecvat", spune Maria Falcone sora celebrului "vanator de mafioti".

Statul a raspuns loviturii cu o alta lovitura: in Sicilia au fost trimisi 12.000 de militari in sprijinul politiei, pentru o perioada de 6 ani. Era cea mai mare operatiune militara a Italiei de la Al Doilea Razboi Mondial pana atunci. La un an de la atentatele sangeroase, era prins si organizatorul acestora, Toto Rina, un sef mafiot influent din Corleone, recunoscut prin supranumele de "Monstrul". Rina a fost condamnat la inchisoare pe viata, iar alte figuri proeminente ale lumii interlope italiene ajung la inchisoare.

Societatea italiana cunoaste o schimbare radicala: in scoli incep sa se predea cursuri speciale de sensibilizare a opiniei publice, elevii invata ce inseamna sa lucrezi pentru Mafie, multi comercianti, dintr-o data, refuza sa mai plateasca taxe de protectie. Un grup de studenti formeaza grupul de actiune Addiopizzo (tr. adio santaj, n.red.).

Unde am fi fost azi?

Da, Palermo s-a schimbat de la atentatele din 1992. Mafia, insa, exista in continuare. "Mafia, care a executat asasinate si atentate, s-a transformat intr-o mafie imbracata la costum si cravata, raspandita in larga lume financiar-bancar. Sa te lupti cu Mafia astazi este, intr-adevar, mai sigur, dar mult mai greu", incheie acelasi primar din Palermo, Leoluca Orlando.

Pentru Maria Flacone lupta impotriva Mafiei a devenit un tel in viata. Sora lui Giovanni Falcone a creeat o fundatie speciala, care organizeaza seminarii de sensibilizarea a opinie publice, in toata tara.

"Daca statul si societatea l-ar fi aparat atunci, in loc sa-l copleseasca cu reprosuri, indoiala si invidie, unde am fi fost azi? Poate Cosa Nostra ar fi fost, intr-adevar, doborata", conchide Maria Falcone, resemnata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#mafie Italia, #Giovanni Falcone asasinat, #mafia Cosa Nostra , #Italia